...
TRENUTNO13:00 - 14:00RetroTips

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: Tajna zelene pećine

25.02.2019.

Na nedavnom grupnom koncertu u Zagrebu nazvanom "Pank romantika" sreli smo i frontmena osiječkog Debelog Precjednika Tina Kovačića Kocu, koji je čitaocima i slušaocima Oradija preporučio knjigu za ovu nedelju.

.

"U Hrvatskoj je nova kurikularna reforma koja je iz upotrebe izbacila mnoštvo prekrasnih lektira i knjiga koje sam gutao i čitao kao klinac, kao što su 'Mali princ' i 'Ježeva kućica'. Vraćam se zato na te dečije knjige i preporučujem 'Tajnu zelene pećine', Ante Gardaša. To je jedna pustolovna, mala, prekrasna knjiga o prijateljstvu i o samotnom životu", rekao nam je Koca, koji je, osim što predvodi kultni osiječki pank bend, uz to i naš kolega novinar.

Takve knjige bi trebalo da uđu u lektiru rekao je Koca, dodajući da bi zahvajujući takvim knjigama trebalo da se poradi na načinu na koji se odgajaju deca, kako ne bi ponovo došlo do situacije da se srpski i crnogorski vaterpolisti "bacaju u more".

"Tajna zelene pećine" prvi je roman Ante Gardaša. U ovom romanu, u središtu događanja se nalaze Šiljo, Riđi i Grgeč, tri neustrašiva dečaka, koja žele da dokažu da se može preživeti hraneći se samo onim što sami ulove.

Kako i sam autor navodi, ubrzo počinju problemi, kada njihov brodić, nošen olujom, pristane na jednom drugom ostrvu. Dečaci lutaju uplašeni dok ne upoznaju starca, jedinog stanovnika. Žele što pre da napuste ostrvo, ali ubrzo shvataju da to neće biti lako. Jedne noći pratili su starca do tajanstvene zelene pećine, jer ih je zanimalo gde to starac ide svake noći.

Anto Gardaš je najznačajniji osječki pisac za decu i jedan od najbitnijih i najčitanijih savremenih pisaca u Hrvatskoj, klasik literature namenjene najmlađima i tinejdžerima.

Objavio je četrdesetak knjiga, uglavnom za mlađe čitaoce: romane, bajke, priče i pesme, kao i pet samostalnih zbirki haiku-poezije.

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Marko Aurelije"

Dragana Okanović je psihološkinja i strastvena čitateljka koja rado razgovara o knjigama i daje preporuke za čitanje. Ovog puta, slušaocima…

.

Vredi pročitati: "Kako pronaći smisao života"

Student medicine Nemanja Đurić preporučuje knjigu Viktora Frankla “Kako pronaći smisao života”.

.

Vredi pročitati: "Ljubavnice"

Pesnikinja i feministička aktivistkinja Jelena Angelovska, preporučuje vam da pročitate roman "Ljubavnice", austrijske književnice Elfride Jelinek, dobitnice Nobelove nagrade 2004.…

.

Vredi pročitati: "Razgovori s prijateljima"

Istraživačica i monitorka medija Anja Anđušić preporučuje roman "Razgovori s prijateljima" irske autorke Sali Runi.

.

Vredi pročitati: "Mliječni zubi"

Novinarka Divna Prusac preporučuje knjigu Lane Bastašić “Mliječni zubi”.

.

Vredi pročitati "Misli o nervoznoj planeti"

Studentkinja novinarstva Ivana Ivanović za ovu nedelju preporučuje da pročitate "Misli o nervoznoj planeti", autora Meta Hejga.

  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Za i protiv
  • 13:00 RetroTips
  • 14:00 Eko linija
  • 15:00 Vaš DJ sat

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo