.
Trenutno
Music Mix by Bea
 Beata Kovač Božović
Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: Tajna zelene pećine

25.02.2019.

Na nedavnom grupnom koncertu u Zagrebu nazvanom "Pank romantika" sreli smo i frontmena osiječkog Debelog Precjednika Tina Kovačića Kocu, koji je čitaocima i slušaocima Oradija preporučio knjigu za ovu nedelju.

.

"U Hrvatskoj je nova kurikularna reforma koja je iz upotrebe izbacila mnoštvo prekrasnih lektira i knjiga koje sam gutao i čitao kao klinac, kao što su 'Mali princ' i 'Ježeva kućica'. Vraćam se zato na te dečije knjige i preporučujem 'Tajnu zelene pećine', Ante Gardaša. To je jedna pustolovna, mala, prekrasna knjiga o prijateljstvu i o samotnom životu", rekao nam je Koca, koji je, osim što predvodi kultni osiječki pank bend, uz to i naš kolega novinar.

Takve knjige bi trebalo da uđu u lektiru rekao je Koca, dodajući da bi zahvajujući takvim knjigama trebalo da se poradi na načinu na koji se odgajaju deca, kako ne bi ponovo došlo do situacije da se srpski i crnogorski vaterpolisti "bacaju u more".

"Tajna zelene pećine" prvi je roman Ante Gardaša. U ovom romanu, u središtu događanja se nalaze Šiljo, Riđi i Grgeč, tri neustrašiva dečaka, koja žele da dokažu da se može preživeti hraneći se samo onim što sami ulove.

Kako i sam autor navodi, ubrzo počinju problemi, kada njihov brodić, nošen olujom, pristane na jednom drugom ostrvu. Dečaci lutaju uplašeni dok ne upoznaju starca, jedinog stanovnika. Žele što pre da napuste ostrvo, ali ubrzo shvataju da to neće biti lako. Jedne noći pratili su starca do tajanstvene zelene pećine, jer ih je zanimalo gde to starac ide svake noći.

Anto Gardaš je najznačajniji osječki pisac za decu i jedan od najbitnijih i najčitanijih savremenih pisaca u Hrvatskoj, klasik literature namenjene najmlađima i tinejdžerima.

Objavio je četrdesetak knjiga, uglavnom za mlađe čitaoce: romane, bajke, priče i pesme, kao i pet samostalnih zbirki haiku-poezije.

.
Nedanvni nastup Mikija Solusa u Domu b-612 bio je odlična prilika da ovog zagrebačkog umetnika zamolimo da slušaocima Oradija…
.
Rediteljka i glumica Gea Gojak ove nedelje preporučila nam je knjigu Srđana M. Jovanovića.
.
Susret sa francusko-iranskom autorkom Marjam Mađidi u okviru Molijerovih dana 2019 biće održan u nedelju 12. maja u 18h u knjižari…
Program
Kalendar događaja
Maj 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  
Anketa

Da li vidite Srbiju u EU?