.
Trenutno
Music mix by Marko
 Marko Balać
Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: Stranac

08.11.2015.

Postoji razlog zašto su neke knjige uvršćene u srednjoškolsko gradivo kao lektire – one su tu da nauče mlade ljude određenim vrednostima, da ih nateraju da možda sagledaju život iz nekog drugog ugla, ali i da im ukažu na to da nisu sami. Osećaj otuđenosti i neprilagođenost su tipični za mlade ljude koji misle da ih niko na ovom svetu ne razume, pa je sasvim logično što vam glumica Mira Furlan preporučuje "Stranca" Albera Kamija.

.

"Preporučila bih tu knjigu zato što sam se sa njom u to vreme mogla potpuno identificirati. Ta knjiga upravo govori o neprilagođenosti svetu i životu. Eto vidiš, ja sam volela egzistencijalističku literaturu kad sam bila mlada. Kamija i njegovog "Stranca", Sartra i "Zrelo doba", sve što je ikada napisao Semjuel Beket, znači, depresivna, egzistencijalistička literatura – to je to."

Ipak, postoji još jedan autor čija dela još uvek nisu uvršćena u spisak obaveznih lektira za srednje škole, a sasvim je logično da se to konačno desi, pogotovo u kontekstu nepripadanja i mladalačkog bunta. U pitanju je naravno Dž. D. Selindžer, a Mira od njega preporučuje ne samo "Lovca u žitu" koji je, isto kao i "Stranac", logičan mladalački izbor za čitanje, već i njegove zbirke kratkih priča.

"Selindžer je negde govorio mom vremenu, mojoj generaciji, upravo o toj neprilagođenosti i o tom apsolutnom nepripadanju. I ceo Selindžerov opus je važan, on je napisao priče koje su fantastične i to bih preporučila.  Naročito zbirku koja se zove "Za Esme: sa ljubavlju i gađenjem".

Da bismo razbili ovu tmurnu egzistencijalističku priču evo jedne zabavne činjenice o Alberu Kamiju: dok je bio mlad igrao je fudbal na poziciji golmana i jednom prilikom je izjavio: "Sve što znam o moralu i obavezama jednog muškarca – naučio sam kroz fudbal."

S.B.

.
Posle sjajnog koncerta Gitariste Daniela Bežea i French Jazz Banda u Kulturnoj stanici Svilara, zamolili smo ovog muzičara da preporuči…
.
Ovom letnjom književnom sezonom, utisak je sa plaža, uglavnom dominira Frederik Bakman sa svojim Uveom, Brit Mari i Bakom koja se…
.
Za preporuku čitanja nešto drugačijeg štiva, ove nedelje zadužena je Sajsi Mc koja nam je preporučila je knjigu Viktora Peljevina…
Program
Kalendar događaja
Jul 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
Anketa

Da li vidite Srbiju u EU?