...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: Stranac

08.11.2015.

Postoji razlog zašto su neke knjige uvršćene u srednjoškolsko gradivo kao lektire – one su tu da nauče mlade ljude određenim vrednostima, da ih nateraju da možda sagledaju život iz nekog drugog ugla, ali i da im ukažu na to da nisu sami. Osećaj otuđenosti i neprilagođenost su tipični za mlade ljude koji misle da ih niko na ovom svetu ne razume, pa je sasvim logično što vam glumica Mira Furlan preporučuje "Stranca" Albera Kamija.

.

"Preporučila bih tu knjigu zato što sam se sa njom u to vreme mogla potpuno identificirati. Ta knjiga upravo govori o neprilagođenosti svetu i životu. Eto vidiš, ja sam volela egzistencijalističku literaturu kad sam bila mlada. Kamija i njegovog "Stranca", Sartra i "Zrelo doba", sve što je ikada napisao Semjuel Beket, znači, depresivna, egzistencijalistička literatura – to je to."

Ipak, postoji još jedan autor čija dela još uvek nisu uvršćena u spisak obaveznih lektira za srednje škole, a sasvim je logično da se to konačno desi, pogotovo u kontekstu nepripadanja i mladalačkog bunta. U pitanju je naravno Dž. D. Selindžer, a Mira od njega preporučuje ne samo "Lovca u žitu" koji je, isto kao i "Stranac", logičan mladalački izbor za čitanje, već i njegove zbirke kratkih priča.

"Selindžer je negde govorio mom vremenu, mojoj generaciji, upravo o toj neprilagođenosti i o tom apsolutnom nepripadanju. I ceo Selindžerov opus je važan, on je napisao priče koje su fantastične i to bih preporučila.  Naročito zbirku koja se zove "Za Esme: sa ljubavlju i gađenjem".

Da bismo razbili ovu tmurnu egzistencijalističku priču evo jedne zabavne činjenice o Alberu Kamiju: dok je bio mlad igrao je fudbal na poziciji golmana i jednom prilikom je izjavio: "Sve što znam o moralu i obavezama jednog muškarca – naučio sam kroz fudbal."

S.B.

Možda te još zanima:

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

.

Vredi pročitati: "Marko Aurelije"

Dragana Okanović je psihološkinja i strastvena čitateljka koja rado razgovara o knjigama i daje preporuke za čitanje. Ovog puta, slušaocima…

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

.

Vredi pročitati: "Kako pronaći smisao života"

Student medicine Nemanja Đurić preporučuje knjigu Viktora Frankla “Kako pronaći smisao života”.

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, od izložbi, kvizova i filmskih projekcija, do žurki, koncerata i…

.

Konkurs za strip autore

Francuski institut u Srbiji, Grad Pančevo, Agencija KomunikArt i Međunarodni centar za strip i ilustraciju (Angulem, Francuska) pokrenuli su program…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo