...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: Priznajem da sam živeo

13.12.2021.

Novosadska novinarka Dragana Prica Kovačević ove nedelje preporučuje memoare čuvenog čileanskog pesnika Pabla Nerude "Priznajem da sam živeo".

.

"Čak i da niste veliki obožavalac Nerude, kao što sam ja, u ovoj knjizi ćete naći mnogo zanimljivih opisa značajnih istorijskih događaja, kao što su Španski građanski rat, Drugi svetski rat i državni udar u Čileu. Osim toga, Neruda u svom delu izlaže i svoje viđenje umetnosti, poezije i politike. Ono što čini Nerudine romene posebnim su njegov raskošan jezik i stil koji pretvaraju sva slova u slike i prizore kojima lično svedočite dok čitate", kaže Dragana.

Pablo Neruda rođen je kao Neftali Rejes 1904. godine u Čileu, a pseudonim Neruda koristi od 1920. godine u čast istoimenog češkog pesnika.

Vodio je buran život, često je putovao i svedok je mnogih važnih istorijskih događaja. Bio je blizak komunističkim idejama i pisao je pesme revolucionarno-socijalne tematike. Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1971. godine.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Marko Aurelije"

Dragana Okanović je psihološkinja i strastvena čitateljka koja rado razgovara o knjigama i daje preporuke za čitanje. Ovog puta, slušaocima…

.

Vredi pročitati: "Kako pronaći smisao života"

Student medicine Nemanja Đurić preporučuje knjigu Viktora Frankla “Kako pronaći smisao života”.

.

Vredi pročitati: "Ljubavnice"

Pesnikinja i feministička aktivistkinja Jelena Angelovska, preporučuje vam da pročitate roman "Ljubavnice", austrijske književnice Elfride Jelinek, dobitnice Nobelove nagrade 2004.…

.

Vredi pročitati: "Razgovori s prijateljima"

Istraživačica i monitorka medija Anja Anđušić preporučuje roman "Razgovori s prijateljima" irske autorke Sali Runi.

.

Vredi pročitati: "Mliječni zubi"

Novinarka Divna Prusac preporučuje knjigu Lane Bastašić “Mliječni zubi”.

.

Vredi pročitati "Misli o nervoznoj planeti"

Studentkinja novinarstva Ivana Ivanović za ovu nedelju preporučuje da pročitate "Misli o nervoznoj planeti", autora Meta Hejga.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo