...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: Priznajem da sam živeo

13.12.2021.

Novosadska novinarka Dragana Prica Kovačević ove nedelje preporučuje memoare čuvenog čileanskog pesnika Pabla Nerude "Priznajem da sam živeo".

.

"Čak i da niste veliki obožavalac Nerude, kao što sam ja, u ovoj knjizi ćete naći mnogo zanimljivih opisa značajnih istorijskih događaja, kao što su Španski građanski rat, Drugi svetski rat i državni udar u Čileu. Osim toga, Neruda u svom delu izlaže i svoje viđenje umetnosti, poezije i politike. Ono što čini Nerudine romene posebnim su njegov raskošan jezik i stil koji pretvaraju sva slova u slike i prizore kojima lično svedočite dok čitate", kaže Dragana.

Pablo Neruda rođen je kao Neftali Rejes 1904. godine u Čileu, a pseudonim Neruda koristi od 1920. godine u čast istoimenog češkog pesnika.

Vodio je buran život, često je putovao i svedok je mnogih važnih istorijskih događaja. Bio je blizak komunističkim idejama i pisao je pesme revolucionarno-socijalne tematike. Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1971. godine.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Mliječni zubi"

Novinarka Divna Prusac preporučuje knjigu Lane Bastašić “Mliječni zubi”.

.

Vredi pročitati "Misli o nervoznoj planeti"

Studentkinja novinarstva Ivana Ivanović za ovu nedelju preporučuje da pročitate "Misli o nervoznoj planeti", autora Meta Hejga.

.

Vredi pročitati: "Prednosti jednog marginalca"

Katarina Kostić, autorka popularnog bloga o knjigama "Prerazmišljavanje" i osnivačica Novosadske razmene knjiga, preporučuje vam da pročitate roman "Prednosti jednog…

.

Stvari se stalno vrte u krug

Mogli bismo, gotovo sa sigurnošću, da kažemo da se za jedan veliki festival, poput Exita, proda mnogo više karata nego…

.

Vredi pročitati: “Problem tri tela”

Sociolog i profesor na Sveučilištu u Zadru Krešimir Krolo preporučuje da pročitate naučno-fantastični roman “Problem tri tela” kineskog autora Liju…

.

Vredi pročitati: Ani Erno "Jednostavna strast"

Jovan Jakšić je pesnik, kantautor i performer. Po zanimanju menadžer u umetnosti, zaposlen kao producent u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo