...
TRENUTNO12:00 - 12:30Pre podne na O radiju

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati Plodove gneva

17.09.2018.

Boško Prostran član dvojca Doplgenger ove nedelje preporučuje vam knjigu nobelovca Džona Stajnbeka koja je bila osnov za njihovu umetničku instalaciju "Kroz noć bez zvezda, tamnu i gustu kao mastilo". 

.

U pitanju je jedan od najboljih romana savremene književnosti "Plodovi gneva". Prostran kaže da je Stajnbekovo kapitalno delo obavezna lektira za mlade, iako nije deo školskog kanona.

"Treba da čitaju Stajnbekove 'Plodove gneva' da prosto prepoznaju u njegovom pripovedanju neke svoje životne situacije. Mislim da je zgodno da vide kako se junaci snalaze u ekstremnim situacijama koje se i danas ponavljaju. Postoji i istoimeni film Džona Forda koji je jako važan u istoriji kinematografije, pa mogu da porede", kaže Prostran.  

"Plodovi gneva" su prekretnica u američkoj književnosti i govore o Americi tridesetih godina 20. veka. Nakon katastrofalnih peščanih oluja i suša koje su im uništile useve, farmeri iz Oklahome i susednih država proterani su sa zemlje i pušteni da lutaju drumovima u potrazi za poslom.

Ovaj roman uzburkao je javnost i čak razbesneo deo publike zbog opisa ruralne sirotinje, te bio zabranjen u raznim delovima SAD, uključujući Kanzas i Kaliforniju. S druge strane, privukao je ogromnu pažnju i postao jedna od najčitanijih knjiga 20. veka, knjiga koja i danas ima uticaja jer se svet nije mnogo promenio.

P.K.

Možda te još zanima:

.

SKCNS poziva u Omladinski teatar

Studentski kulturni centar Novi Sad otvara konkurs za studente Novosadskog univerziteta i sve mlade od 16 do 30 godina. Ukoliko…

.

Vredi pročitati: "Razgovori s prijateljima"

Istraživačica i monitorka medija Anja Anđušić preporučuje roman "Razgovori s prijateljima" irske autorke Sali Runi.

.

Nedeljni vodič od 25. do 31. marta

Poslednja nedelja marta donosi u Novi Sad veliki broj interesantnih događaja, među kojima je najviše koncerata.

.

Vredi pročitati: "Blank"

Urednik omladinskog programa BHRT-a, Vedran Prodić kaže da u obavezno štivo treba uvrstiti knjigu "Blank" glumca Feđe Štukana, a u…

.

Nedeljni vodič od 18. do 24. marta

Ove nedelje vas očekuje dosta zanimljivih događaja, tu su razni koncerti, žurke, stand up večeri, radionice i izložbe.

.

Openhajmer eksplodirao na dodeli Oskara

Film "Openhajmer" Kristofera Nolana dobitnik je nagrade Oskar za najbolji film i apsolutni je pobednik ceremonije u Dolbi teatru. "Openhajmer"…

  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Dnevna soba
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje
  • 12:45 Lampica

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo