.
Trenutno
Prava stvar
 Novinari O radija
Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: Parfem

25.12.2017.

Mladi naučnik i pronalazač Stefan Velja preporučio vam je da tokom prazničnih dana pročitate knjigu "Parfem" nemačkog pisca Patrika Ziskinda. Ova knjiga objavljena je 1985. godine i prodata je u 12 miliona primeraka. Govori o mladiću rođenom u Parizu sa izrazitim čulom mirisa, koji radi u parfimeriji i želi da ga svet zapamti po unikatnoj noti parfema. Tragajući za pravim sastojkom i unikatnim mirisom, ubija mlade žene ne bi li dobio najlepši parfem ikad napravljen.

.

"Za 'Parfem' sam saznao tako što Nirvana ima jednu pesmu posvećenu toj knjizi. U nekom trenutku knjiga je i ekranizovana, nisam stigao da pogledam taj film, ali želeo bih to da uradim. Dosta je neobična, čudna i mislim da bi zbog toga mogla da bude zanimnljiva mnogima, posebno mladima", kaže Stefan Velja.

"Parfem" je knjiga koja čulo mirisa opisuje na blago naučni način, pa nas je zanimalo i da li je Stefana privuklo upravo to, da se ozbiljna pažnja posveti jednoj, uslovno rečeno trivijalnoj temi kao što je čulo mirisa.

"Deluje zanimljivo to što je glavni lik uspeo da od nečega nama banalnog napravi nešto značajnije, složenije, komplikovanije... Čulu mirisa je pristupljeno iz drugog konteksta, složenije i značajnije nego što to mi radimo u svakodnevnom životu. Mi osetimo da nešto miriše i završavamo na tome", objašnjava Stefan Velja.

"Parfem" je od Nujork Tajmsa 1986. izabran za knjigu godine. Bio je na listi bestselera nemačkog magazina Špigl više od devet godina, a dominirao je i bestseler listama u Americi, Japanu, Francuskoj, Engleskoj, Španiji, Italiji... Sa nemačkog je preveden na 37 jezika i u tom pogledu predstavlja najuspešniji nemački roman još od popularnog Remarkovog dela "Na zapadu ništa novo". 

.
Peto izdanje razmene knjiga koje organizuju autori bloga Prerazmišljavanje, dobilo je novu lokaciju. U pitanju je Kulturna stanica…
.
Ovonedeljnu preporuku za knjigu nedelje dao je mladi glumac Pozorišta Promena Dejan Maksimović. On nam je preporučio knjigu kojoj…
.
Peta razmena knjiga koju organizuje blog Prerazmišljavanje biće održana u nedelju 21. oktobra u kulturnoj stanici Eđšeg, od 14…
Program
Kalendar događaja
Oktobar 2018.
PonUtoSreČetPetSubNed
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
Anketa

Da li Građanski zakonik može da reši odnos države prema osnovnim ljudskim pravima?