.
Trenutno
Music mix
Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: Parfem

25.12.2017.

Mladi naučnik i pronalazač Stefan Velja preporučio vam je da tokom prazničnih dana pročitate knjigu "Parfem" nemačkog pisca Patrika Ziskinda. Ova knjiga objavljena je 1985. godine i prodata je u 12 miliona primeraka. Govori o mladiću rođenom u Parizu sa izrazitim čulom mirisa, koji radi u parfimeriji i želi da ga svet zapamti po unikatnoj noti parfema. Tragajući za pravim sastojkom i unikatnim mirisom, ubija mlade žene ne bi li dobio najlepši parfem ikad napravljen.

.

"Za 'Parfem' sam saznao tako što Nirvana ima jednu pesmu posvećenu toj knjizi. U nekom trenutku knjiga je i ekranizovana, nisam stigao da pogledam taj film, ali želeo bih to da uradim. Dosta je neobična, čudna i mislim da bi zbog toga mogla da bude zanimnljiva mnogima, posebno mladima", kaže Stefan Velja.

"Parfem" je knjiga koja čulo mirisa opisuje na blago naučni način, pa nas je zanimalo i da li je Stefana privuklo upravo to, da se ozbiljna pažnja posveti jednoj, uslovno rečeno trivijalnoj temi kao što je čulo mirisa.

"Deluje zanimljivo to što je glavni lik uspeo da od nečega nama banalnog napravi nešto značajnije, složenije, komplikovanije... Čulu mirisa je pristupljeno iz drugog konteksta, složenije i značajnije nego što to mi radimo u svakodnevnom životu. Mi osetimo da nešto miriše i završavamo na tome", objašnjava Stefan Velja.

"Parfem" je od Nujork Tajmsa 1986. izabran za knjigu godine. Bio je na listi bestselera nemačkog magazina Špigl više od devet godina, a dominirao je i bestseler listama u Americi, Japanu, Francuskoj, Engleskoj, Španiji, Italiji... Sa nemačkog je preveden na 37 jezika i u tom pogledu predstavlja najuspešniji nemački roman još od popularnog Remarkovog dela "Na zapadu ništa novo". 

.
Zimska razmena knjiga održaće se u nedelju, 21. januara, u kulturnom centru Dom b-612. Ovo je treća razmena knjiga koju književni…
.
Filip Grujić je student dramaturgije koji trenutno živi na relaciji Novi Sad - Beograd. Pored muzike, Filip se veoma dobro snalazi…
.
Miloš Zubac je mladi novosadski pesnik, kantautor i pisac koji se stvaranjem bavi više od dvadeset godina. Pored benda "Prkos Drumski"…
Program
Kalendar događaja
Januar 2018.
PonUtoSreČetPetSubNed
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
Anketa

Kako ćete se informisati kad Facebook potpuno izbaci medije iz news feeda?