...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: Parfem

25.12.2017.

Mladi naučnik i pronalazač Stefan Velja preporučio vam je da tokom prazničnih dana pročitate knjigu "Parfem" nemačkog pisca Patrika Ziskinda. Ova knjiga objavljena je 1985. godine i prodata je u 12 miliona primeraka. Govori o mladiću rođenom u Parizu sa izrazitim čulom mirisa, koji radi u parfimeriji i želi da ga svet zapamti po unikatnoj noti parfema. Tragajući za pravim sastojkom i unikatnim mirisom, ubija mlade žene ne bi li dobio najlepši parfem ikad napravljen.

.

"Za 'Parfem' sam saznao tako što Nirvana ima jednu pesmu posvećenu toj knjizi. U nekom trenutku knjiga je i ekranizovana, nisam stigao da pogledam taj film, ali želeo bih to da uradim. Dosta je neobična, čudna i mislim da bi zbog toga mogla da bude zanimnljiva mnogima, posebno mladima", kaže Stefan Velja.

"Parfem" je knjiga koja čulo mirisa opisuje na blago naučni način, pa nas je zanimalo i da li je Stefana privuklo upravo to, da se ozbiljna pažnja posveti jednoj, uslovno rečeno trivijalnoj temi kao što je čulo mirisa.

"Deluje zanimljivo to što je glavni lik uspeo da od nečega nama banalnog napravi nešto značajnije, složenije, komplikovanije... Čulu mirisa je pristupljeno iz drugog konteksta, složenije i značajnije nego što to mi radimo u svakodnevnom životu. Mi osetimo da nešto miriše i završavamo na tome", objašnjava Stefan Velja.

"Parfem" je od Nujork Tajmsa 1986. izabran za knjigu godine. Bio je na listi bestselera nemačkog magazina Špigl više od devet godina, a dominirao je i bestseler listama u Americi, Japanu, Francuskoj, Engleskoj, Španiji, Italiji... Sa nemačkog je preveden na 37 jezika i u tom pogledu predstavlja najuspešniji nemački roman još od popularnog Remarkovog dela "Na zapadu ništa novo". 

Možda te još zanima:

.

Zašto nas mirisi vraćaju u detinjstvo?

Hrana koja se krčka na šporetu, mirisi iz obližnjeg parka ili pak neki parfem - sve su to mirisi koji…

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

.

Vredi pročitati: "Marko Aurelije"

Dragana Okanović je psihološkinja i strastvena čitateljka koja rado razgovara o knjigama i daje preporuke za čitanje. Ovog puta, slušaocima…

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

.

Vredi pročitati: "Kako pronaći smisao života"

Student medicine Nemanja Đurić preporučuje knjigu Viktora Frankla “Kako pronaći smisao života”.

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, od izložbi, kvizova i filmskih projekcija, do žurki, koncerata i…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo