.
Trenutno
Music Mix by Dušan Majkić
 Dušan Majkić
Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: Osećaj gospođice Smile za sneg

16.01.2018.

Filip Grujić je student dramaturgije koji trenutno živi na relaciji Novi Sad - Beograd. Pored muzike, Filip se veoma dobro snalazi i sa pisanom formom. Njegov roman prvenac "Bludni dani kuratog Džonija" (Samizdat/B92) odnedavno je u knjižarama, a u njemu ćete pronaći delo koje nas svojom svežinom i poetskim jezikom vodi na neobično književno putovanje. Filip nam je za ovu nedelju preporučio drugo štivo za čitanje.

.

Filip kaže da je poslednja knjiga koju je pročitao delo autora Petera Hega Osećaj gospođice Smile za sneg. U pitanju je danski roman iz devedesetih godina, koji je dobio silne nagrade.

"Privuklo me je to što nije klasičan triler, da nema ništa literarno u njemu. A čuo sam da Peter Heg uspeva da izmiksa nekako te dve stvari i zbog toga sam uzeo da je pročitam. Pod jedan, zato što ima divan naziv, koji je lepši od romana, a pod dva zato što sam čuo lepe stvari o romanu, iako nisam uživao u njemu koliko sam mislio da hoću. Neuverljivost romana i priče, jer imamo glavnu protagonistkinju koja faktički nema šta ne zna. Posle sam čitao da on namerno prepliće fikciju i stvarnost i kod njega se ne zna šta se zaista dešava, a šta je njegov pečat. Nakon toga mi je postalo jasno kako ona to sve može da zna. Sve je to zbog Hegove poetike koju gaji od samog početka", kaže Filip o romanu i objašnjava da je njegova suština u tome da ne možeš da pobegneš od svog porekla i da će te ono kad tad ubiti.

Za ovaj roman kažu da se ne ispušta iz ruku ne samo zato što donosi slojeviti krimi zaplet, već zato što, kao u klasičnim ostvarenjima, pred sobom imamo harizmatičnu junakinju koja postaje heroina, nosi radnju, bori se, uskače u opasne situacije sve da bi princip pravednosti bio zadovoljen. Ova knjiga može biti psihološki i politički triler, može biti i lokalna priča o nesporazumu dveju kultura, danske i eskimske, ali to je pre svega knjiga o hrabrosti, o čovečnosti, o spremnosti čoveka da se za nju izbori kako bi bio kompletan.

J. M.

.
Novosadski književnik Milan Tripković preporučio nam je knjigu "Što pepeo priča", roman o Omaru Hajamu (1048-1131), persijskom…
.
Zoran Otrupčak jedan od pokretača nezavisnog omladinskog centra pod nazivom Dom b 612 preporučio nam je klasik svetske književnosti…
.
Ove nedelje očekuje vas obeležavanje mnogobrojnih rođendana Boba Marlija, radionice i svirke...
Program
Kalendar događaja
Februar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
   
Anketa

Na šta posebno obraćate pažnju na deklaracijama hrane i pića?