.
Trenutno
Music Mix by Bea
 Beata Kovač Božović
Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: "Nezemaljski izraz njegovih ruku"

27.05.2019.

Mladi novosadki reditelj Nikola Končarević preporučio nam je knjigu Miljenka Jergovića.

.

"Preporučio bih knjigu 'Nezemaljski izraz njegovih ruku' Miljenka Jergovića, zato što bilo šta od Jergovića treba pročitati", rekao nam je Nikola.

"Nezemaljski izraz njegovih ruku" pripoveda o Sarajevskom atentatu, o našima i o njihovima, a u stvari o tome da su i jedni i drugi naši, i da je ubistvo Franje Ferdinanda posledica modernizacijske i prosvetiteljske misije bečkih vlasti u Bosni. Princip, Čabrinović i drugovi deca su svoje epohe, školovani na romanu devetnaestog veka, na poeziji Volta Vitmana, na ruskim anarhistima i atentatorima… Beč ih je opismenio i pružio im priliku da osvoje i ostvare svoje iluzije. Nikada Bosna i zapadni Balkan nisu bili evropskiji i bliži Beču, Berlinu i Parizu, nego trenutak pre Principovog pucnja.

Miljenko Jergović napisao je i roman i pripremu za roman. Ujedno, ovo je i dokumentarni tekst nastao po nizu drugih dokumentarnih tekstova, a iz njega je zatim trebalo da nastane velika fikcija. Da li je nastala? Da li je sve ovo istina, ili je izmišljena pripovest, omladinski avanturistički roman koji je tužno završio? Knjiga je to koja tera na razmišljanje i promišljanje, koja povest ovih prostora propituje bez ideološkog bremena, koja pokušava shvatiti i razjasniti vreme, te fikcijom oživeti ljude i događaje koji su možda odredili sudbinu kontinenta i nas samih.

.
Glumica Milica Grujičić za ovu nedelju nam je preporučila knjigu "Vernon Trodon", autorke Virdžini Depent .
.
Srđan Đurđević, jedan od pokretača knjižare Bulevar Books, novosadske "knjižare koja svira" i urednik njenog muzičkog programa,…
.
Ivan Jegdić, mladi pop muzičar osim što je prošle nedelje izbacio novi singl "Kazaljke", preporučio nam je i knjigu. U pitanju…
Program
Kalendar događaja
Oktobar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?