...
TRENUTNO12:00 - 12:30Pre podne na O radiju

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: "Mikrobi, puške i čelik"

23.03.2020.

Mladi novosadski načunik, inženjer i istraživač, ali i gitarista, kompozitor i frontmen benda Monohrom Oskar Marko preporučio nam je zanimljivu knjigu američkog geografa, istoričara i antropologa, dobitnika Pulicerove nagrade Džereda Dajmonda.

.

"Prethodne godine sam dosta putovao po svetu i razmišljao o tome zašto je renesansa nastala baš u Evropi, zašto na primer Novozelanđani ili Aboridžini nisu osvojili Holandiju, Francusku ili Englesku, nego se desilo obrnuto. To me je dovelo do knjige Džereda Dajmonda koja se zove 'Mikrobi, puške i čelik' u kojoj je on antropološki  pokušao da objasni zašto se istorija čovečanstva odigrala upravo onako kako se odigrala". kaže Oskar Marko.

Džered Dajmond je jedan od najznačajnijih naučnika Amerike. Osim što je počasni profesor fiziologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Kaliforniji, jednako je slavan i zbog svog ogromnog doprinosa ekologiji i evolucionoj biologiji, kao i zbog svojih istraživanja u zabačenim delovima Nove Gvineje.

"Mikrobi, puške i čelik" je sjajno napisano, strasno i munjevito putovanje kroz 13.000 godina istorije na svim kontinentima – kratka istorija svega o svakome. Pružajući ubedljivo objašnjenje za razlike u razvitku ljudskih društava na raznim kontinentima, knjiga ruši temelje rasističkih teorija o istoriji. Za ovu knjigu Džered Dajmond je dobio Pulicerovu nagradu za dela iz oblasti nauke.

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Marko Aurelije"

Dragana Okanović je psihološkinja i strastvena čitateljka koja rado razgovara o knjigama i daje preporuke za čitanje. Ovog puta, slušaocima…

.

Vredi pročitati: "Kako pronaći smisao života"

Student medicine Nemanja Đurić preporučuje knjigu Viktora Frankla “Kako pronaći smisao života”.

.

Vredi pročitati: "Ljubavnice"

Pesnikinja i feministička aktivistkinja Jelena Angelovska, preporučuje vam da pročitate roman "Ljubavnice", austrijske književnice Elfride Jelinek, dobitnice Nobelove nagrade 2004.…

.

Vredi pročitati: "Razgovori s prijateljima"

Istraživačica i monitorka medija Anja Anđušić preporučuje roman "Razgovori s prijateljima" irske autorke Sali Runi.

.

Vredi pročitati: "Mliječni zubi"

Novinarka Divna Prusac preporučuje knjigu Lane Bastašić “Mliječni zubi”.

.

Vredi pročitati "Misli o nervoznoj planeti"

Studentkinja novinarstva Ivana Ivanović za ovu nedelju preporučuje da pročitate "Misli o nervoznoj planeti", autora Meta Hejga.

  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Za i protiv
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje
  • 12:45 Lampica

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo