...
TRENUTNO22:00 - 23:00Strip o vedač

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: "Mikrobi, puške i čelik"

23.03.2020.

Mladi novosadski načunik, inženjer i istraživač, ali i gitarista, kompozitor i frontmen benda Monohrom Oskar Marko preporučio nam je zanimljivu knjigu američkog geografa, istoričara i antropologa, dobitnika Pulicerove nagrade Džereda Dajmonda.

.

"Prethodne godine sam dosta putovao po svetu i razmišljao o tome zašto je renesansa nastala baš u Evropi, zašto na primer Novozelanđani ili Aboridžini nisu osvojili Holandiju, Francusku ili Englesku, nego se desilo obrnuto. To me je dovelo do knjige Džereda Dajmonda koja se zove 'Mikrobi, puške i čelik' u kojoj je on antropološki  pokušao da objasni zašto se istorija čovečanstva odigrala upravo onako kako se odigrala". kaže Oskar Marko.

Džered Dajmond je jedan od najznačajnijih naučnika Amerike. Osim što je počasni profesor fiziologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Kaliforniji, jednako je slavan i zbog svog ogromnog doprinosa ekologiji i evolucionoj biologiji, kao i zbog svojih istraživanja u zabačenim delovima Nove Gvineje.

"Mikrobi, puške i čelik" je sjajno napisano, strasno i munjevito putovanje kroz 13.000 godina istorije na svim kontinentima – kratka istorija svega o svakome. Pružajući ubedljivo objašnjenje za razlike u razvitku ljudskih društava na raznim kontinentima, knjiga ruši temelje rasističkih teorija o istoriji. Za ovu knjigu Džered Dajmond je dobio Pulicerovu nagradu za dela iz oblasti nauke.

Možda te još zanima:

.

Pesma mora da se oseti

Narednog septembra biće po četvrti put održan Novosadski festival knjige, u organizaciji Udruženja Poenta. Nedavno su članovi ovog udruženja, među kojima je jedan…

.

Vredi pročitati: "Heroj sa hiljadu lica"

Student žurnalistike na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Igor Išpanović preporučio je knjigu "Heroj sa hiljadu lica" autora Džozefa Kembela.…

.

Vredi pročitati: "Film i filozofija"

Branislav Aleksić, student srpske književnosti i osnivač jutjub kanala Filmadžija koji se bavi filmskim recenzijama, preporučio nam je knjigu Dominika…

.

Vredi pročitati: Sok od ananasa za divnu damu

Ines Ezgeta dolazi iz Sombora. Posle završenih studija psihologije u Novom Sadu, ova devojka trenutno završava master iz oblasti primenjenog…

.

Vredi pročitati: "Praznik u komi"

Di-džej, pozorišni radnik i pisac Vukašin Vojvodić preporučio nam je delo francuskog pisca novije generacije Frederika Begbedea "Praznik u komi".

.

Predstave JDP-a na Jutjubu

Inicijativi onlajn pozorišta pridužio se i Kulturno-umetnički program RTS-a, tako što je objavio svoju arhivu snimaka odabranih predstava.  

  • 19:00 Popodne na O radiju
  • 21:00 90 u 60
  • 22:00 Strip o vedač
  • 23:00 Alt Šou

Anketa

Da li se pridržavate preporuke o ostajanju kod kuće tokom epidemije korona virusa? 

Oradio logo