...
TRENUTNO06:00 - 12:00Music mix by Marko

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: "Mikrobi, puške i čelik"

23.03.2020.

Mladi novosadski načunik, inženjer i istraživač, ali i gitarista, kompozitor i frontmen benda Monohrom Oskar Marko preporučio nam je zanimljivu knjigu američkog geografa, istoričara i antropologa, dobitnika Pulicerove nagrade Džereda Dajmonda.

.

"Prethodne godine sam dosta putovao po svetu i razmišljao o tome zašto je renesansa nastala baš u Evropi, zašto na primer Novozelanđani ili Aboridžini nisu osvojili Holandiju, Francusku ili Englesku, nego se desilo obrnuto. To me je dovelo do knjige Džereda Dajmonda koja se zove 'Mikrobi, puške i čelik' u kojoj je on antropološki  pokušao da objasni zašto se istorija čovečanstva odigrala upravo onako kako se odigrala". kaže Oskar Marko.

Džered Dajmond je jedan od najznačajnijih naučnika Amerike. Osim što je počasni profesor fiziologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Kaliforniji, jednako je slavan i zbog svog ogromnog doprinosa ekologiji i evolucionoj biologiji, kao i zbog svojih istraživanja u zabačenim delovima Nove Gvineje.

"Mikrobi, puške i čelik" je sjajno napisano, strasno i munjevito putovanje kroz 13.000 godina istorije na svim kontinentima – kratka istorija svega o svakome. Pružajući ubedljivo objašnjenje za razlike u razvitku ljudskih društava na raznim kontinentima, knjiga ruši temelje rasističkih teorija o istoriji. Za ovu knjigu Džered Dajmond je dobio Pulicerovu nagradu za dela iz oblasti nauke.

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Mi, deca sa stanice Zoo"

Mlada dizajnerka iz Novog Sada, Milana Bogunović nam je za ovu nedelju preporučila knjigu sa kojom su se već susrele…

.

Vredi pročitati: Fotografija od ideje do realizacije

Višnja Šešum (Milić) je devojka koja je pre nekoliko godina odlučila da izađe iz velike korporativne mašine i krene putem…

.

Vredi pročitati: "Mistični kabare"

Glumica Isidora Vlček je Akademiju umetnosti završila u Novom Sadu, gde je i rođena. Osim glumom, bavi se i muzikom…

.

Vredi pročitati: Kintsugi Tijela

Nekako se uvek čini da leti pročitamo najviše knjiga. Možda i zbog viška vremena koje volimo da utrošimo u neko…

.

Vredi pročitati Kleptonovu autobiografiju

Poznata beogradska bubnjarka Milica Georgijević, koja je inače diplomirala Opštu lingvistiku, preporučila nam je knjigu koja će biti zanimljiva ne…

.

Svako mora pažljivo da donosi odluke

Enna Mesaroš ima 17 godina i prošle nedelje objavila je svoju prvu knjigu, pod nazivom "Ne maši mi nožem ispred nosa",…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 06:00 Music mix by Marko
  • 12:00 Leto na O radiju

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo