...
TRENUTNO14:00 - 15:00Indie road

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: "Kockar", F. M. Dostojevskog

03.07.2017.

Nemanju Cvijetića prati više od 22 hiljade čitalaca na Fejsbuku. Pored toga što se bavio radijskim novinarstvom i pisao kolumne za različite portale, sada nastupa kao stand up komičar, a nedavno je objavio prvu zbirku priča pod imenom "Čarobnjakova ispovedaonica". Čitaoci ga vole zbog svakodnevnih situacija koje prepričava u svojim pričama i crticama iz života, u kojima dominiraju humor, ironija i kritika, a on kao čitalac preporučuje književne klasike.

.

Kako kaže, klasici su klasici s razlogom, a naročito mu je važno delo F. M. Dostojevskog "Kockar", koje je pročitao nekoliko puta i svakim čitanjem otkriva nova značenja.

"Ne znam ni sam koliko puta sam je čitao, jer sam i sam imao problema, ne sa kockom, već s drugim porocima. Znam kako sve to funkcioniše i koja je snaga potrebna da bi se vratio na kolosek", kaže Nemanja.

U ruskim klasicima, kaže, ima preterivanja, jer se opis kosidbe trave proteže na 17 strana, a opis stočića na tri strane. Ali i to je s razlogom.

"Zato što su ta dela nastajala po porudžbini vladajućih porodica i piscima je bilo plaćano na tabak, pa su oni računali kao ajde mogu ja još, može tu još sto strana da stane", dodaje on.

Pored ruskih klasika, poštuje i američku književnost dvadesetog veka, čiji predstavnici su Ficdžerald, Selindžer, Henri Miler, Fante i Bukovski, za čiju poeziju tvrdi da je jedina koja mu prija i koju voli da čita.

J. Z. 

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Idiot"

Zrenjaninski glumac Dejan Karlečik ove nedelje preporučio nam je jedan od najznačajnijih romana ne samo unutar opusa slavnog ruskog romanopisca…

.

Razgovor o Karamazovima na ruskom

Za one koji uče ili već poznaju ruski jezik, a kojima je potrebna praksa i konverzacija uživo, "Atelje" organizuje radionicu…

.

Vredi pročitati: Oproštajni dar

Marko Bogunović je član redakcije Rizoma, onlajn portala za književnost i društvene teorije, a ujedno i master komparativne književnosti. On…

.

Nedeljni vodič od 27. januara do 2. februara

Kraj januara donosi veliki izbor događaja!

.

Zadovoljavamo formu, ali do suštine nismo stigli

Teatar dobrih vibracija, koji je samo jedan od programa udruženja građana Vera ljubav nada prvenstveno je bio zamišljen kao sekcija za…

.

Ford v Ferrari: brzina koja je ubila birokratiju

Žanr: Drama Režija: Džejms Mangold Uloge: Met Dejmon, Kristian Bejl, Džon Berntal

  • 11:00 Pokretač
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 14:00 Indie road
  • 15:00 Škripa
  • 16:00 Akademac

Kalendar događaja

Januar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo