.
Trenutno
Music mix
Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: "Kockar", F. M. Dostojevskog

03.07.2017.

Nemanju Cvijetića prati više od 22 hiljade čitalaca na Fejsbuku. Pored toga što se bavio radijskim novinarstvom i pisao kolumne za različite portale, sada nastupa kao stand up komičar, a nedavno je objavio prvu zbirku priča pod imenom "Čarobnjakova ispovedaonica". Čitaoci ga vole zbog svakodnevnih situacija koje prepričava u svojim pričama i crticama iz života, u kojima dominiraju humor, ironija i kritika, a on kao čitalac preporučuje književne klasike.

.

Kako kaže, klasici su klasici s razlogom, a naročito mu je važno delo F. M. Dostojevskog "Kockar", koje je pročitao nekoliko puta i svakim čitanjem otkriva nova značenja.

"Ne znam ni sam koliko puta sam je čitao, jer sam i sam imao problema, ne sa kockom, već s drugim porocima. Znam kako sve to funkcioniše i koja je snaga potrebna da bi se vratio na kolosek", kaže Nemanja.

U ruskim klasicima, kaže, ima preterivanja, jer se opis kosidbe trave proteže na 17 strana, a opis stočića na tri strane. Ali i to je s razlogom.

"Zato što su ta dela nastajala po porudžbini vladajućih porodica i piscima je bilo plaćano na tabak, pa su oni računali kao ajde mogu ja još, može tu još sto strana da stane", dodaje on.

Pored ruskih klasika, poštuje i američku književnost dvadesetog veka, čiji predstavnici su Ficdžerald, Selindžer, Henri Miler, Fante i Bukovski, za čiju poeziju tvrdi da je jedina koja mu prija i koju voli da čita.

J. Z. 

.
Don Kihot je jedno od remek dela španske, ali i svetke književnosti, autora Migela de Servantesa. Najviše je objavljivana i najprevođenija…
.
Sajt Digitalbook nudi vam više od 100.000 besplatnih elektronskih i audio knjiga. Možete ih pretraživati po naslovu, autoru ili…
.
Nakon svog dugogodišnjeg boravka u Njujorku gde je uspešno radila sa plesačima različitih usmerenja Tatjana Grujić se vratila…
Program
Kalendar događaja
Jul 2018.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
     
Anketa

Kako se hranite tokom leta?