...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: "Kockar", F. M. Dostojevskog

03.07.2017.

Nemanju Cvijetića prati više od 22 hiljade čitalaca na Fejsbuku. Pored toga što se bavio radijskim novinarstvom i pisao kolumne za različite portale, sada nastupa kao stand up komičar, a nedavno je objavio prvu zbirku priča pod imenom "Čarobnjakova ispovedaonica". Čitaoci ga vole zbog svakodnevnih situacija koje prepričava u svojim pričama i crticama iz života, u kojima dominiraju humor, ironija i kritika, a on kao čitalac preporučuje književne klasike.

.

Kako kaže, klasici su klasici s razlogom, a naročito mu je važno delo F. M. Dostojevskog "Kockar", koje je pročitao nekoliko puta i svakim čitanjem otkriva nova značenja.

"Ne znam ni sam koliko puta sam je čitao, jer sam i sam imao problema, ne sa kockom, već s drugim porocima. Znam kako sve to funkcioniše i koja je snaga potrebna da bi se vratio na kolosek", kaže Nemanja.

U ruskim klasicima, kaže, ima preterivanja, jer se opis kosidbe trave proteže na 17 strana, a opis stočića na tri strane. Ali i to je s razlogom.

"Zato što su ta dela nastajala po porudžbini vladajućih porodica i piscima je bilo plaćano na tabak, pa su oni računali kao ajde mogu ja još, može tu još sto strana da stane", dodaje on.

Pored ruskih klasika, poštuje i američku književnost dvadesetog veka, čiji predstavnici su Ficdžerald, Selindžer, Henri Miler, Fante i Bukovski, za čiju poeziju tvrdi da je jedina koja mu prija i koju voli da čita.

J. Z. 

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Zapisi iz podzemlja"

Studentkinja sociologije Jelena Andrić ove nedelje nam preporučuje knjigu Dostojevskog "Zapisi iz podzemlja".

.

Vredi pročitati: "Idiot"

Zrenjaninski glumac Dejan Karlečik ove nedelje preporučio nam je jedan od najznačajnijih romana ne samo unutar opusa slavnog ruskog romanopisca…

.

Razgovor o Karamazovima na ruskom

Za one koji uče ili već poznaju ruski jezik, a kojima je potrebna praksa i konverzacija uživo, "Atelje" organizuje radionicu…

.

Vredi pročitati: "Blank"

Urednik omladinskog programa BHRT-a, Vedran Prodić kaže da u obavezno štivo treba uvrstiti knjigu "Blank" glumca Feđe Štukana, a u…

.

Nedeljni vodič od 18. do 24. marta

Ove nedelje vas očekuje dosta zanimljivih događaja, tu su razni koncerti, žurke, stand up večeri, radionice i izložbe.

.

Openhajmer eksplodirao na dodeli Oskara

Film "Openhajmer" Kristofera Nolana dobitnik je nagrade Oskar za najbolji film i apsolutni je pobednik ceremonije u Dolbi teatru. "Openhajmer"…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo