...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: Kad su cvetale tikve

21.10.2018.

Ovonedeljnu preporuku za knjigu nedelje dao je mladi glumac Pozorišta Promena Dejan Maksimović. On nam je preporučio knjigu kojoj se, kako kaže, već nekoliko puta vraća.

.

"Knjiga koju sam krenuo da čitam pre mesec dana je zapravo knjiga kojoj se vraćam, već sam je čitao ranije ali ne kao lektiru, lektire ne podnosim jer se moraju. Prvi put sam je čitao pre tri godine, ima li smo neki zadatak pa smo se bavili tim romanom, to je knjiga Kad su cvetale tikve", rekao nam je Dejan Maksimović.

"Kad su cvetale tikve" je naziv romana Dragoslava Mihailovića, objavljenog 1968. godine. Ovaj prvi Mihailovićev roman, od tada objavljen u više od dvadeset izdanja, zauzima značajno mesto u srpskoj književnosti i kulturi poslednjih decenija XX veka. Mladi glumac nam je objasnio zašto je izdvojio baš ovu knjigu.

"Prva asocijacija sada kada se vratim na tu knjigu je rečenica koju Ljuba Vrapče kaže, parafraziraću, 'Dođem do Ljubljane, Maribora dalje ne smem, tu se zaustavim i onda osećam da miriše moja Jugoslavija'. Ta knjiga je jako bitna za vreme u kome se događa. Onda dođete kod mojih roditelja, koji su govorili da, kada je postojala ta jedna država Jugoslavija, da je to bilo predivno i super i nekako uvek me to vraća na tu jugonostalgiju koju ja nisam osetio, a ta tema mi je vrlo zanimljiva i vrlo me interesuje", objasnio nam je Dejan. 

Ovaj roman navodi se kao najznačajniji roman jugoslovenskog "crnog talasa". Danas se ovaj roman preporučuje u srednjoškolskom obrazovanju Republike Srbije i preveden je na trinaest jezika.

S.P.

 

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Razgovori s prijateljima"

Istraživačica i monitorka medija Anja Anđušić preporučuje roman "Razgovori s prijateljima" irske autorke Sali Runi.

.

Vredi pročitati: "Mliječni zubi"

Novinarka Divna Prusac preporučuje knjigu Lane Bastašić “Mliječni zubi”.

.

Vredi pročitati "Misli o nervoznoj planeti"

Studentkinja novinarstva Ivana Ivanović za ovu nedelju preporučuje da pročitate "Misli o nervoznoj planeti", autora Meta Hejga.

.

Vredi pročitati: "Prednosti jednog marginalca"

Katarina Kostić, autorka popularnog bloga o knjigama "Prerazmišljavanje" i osnivačica Novosadske razmene knjiga, preporučuje vam da pročitate roman "Prednosti jednog…

.

Stvari se stalno vrte u krug

Mogli bismo, gotovo sa sigurnošću, da kažemo da se za jedan veliki festival, poput Exita, proda mnogo više karata nego…

.

Vredi pročitati: “Problem tri tela”

Sociolog i profesor na Sveučilištu u Zadru Krešimir Krolo preporučuje da pročitate naučno-fantastični roman “Problem tri tela” kineskog autora Liju…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo