...
ORADIO UŽIVO

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: Juda

12.08.2019.

Mladi pesnik Srđan Sekulić preporučio je knjigu, koju bi, kako kaže, svaka mlada osoba trebalo da pročita. 

.

"Preporučio bih roman 'Juda' izraelskog pisca Amosa Oza. Mislim da bi tu knjigu trebalo da pročitaju svi mladi ljudi. Govori o lomu unutar mladog čoveka između nauke i ljubavi. Amos Os je odličan pisac, da nije umro, verovatno bi bio nobelovac", rekao nam je Srđan Sekulić.

Radnja romana smeštena je u Jerusalim, 1959. godine. Mladi biblijski učenjak oseća se izgubljeno. U trenutku kada reši da napusti Jerusalim i vrati se u zavičaj nailazi na oglas i odlučuje da prihvati posao negovatelja genijalnog ali džangrizavog starca. Međutim, u njegovom novom domu prisutna je i tajanstvena, treća osoba, prelepa žena u četrdesetim godinama i ćerka preminulog vođe, koja zavodi mladog protagonistu iako ga istovremeno drži na distanci. Malo-pomalo stara kamena kuća u Jerusalimu i troje otpadnika koji u njoj žive polako počinju da otkrivaju svoje tajne.

Amos Oz rođen je u Jerusalimu 1939.godine i dobitnik je brojnih nagrada između ostalih i Nagrade Izraela i Geteove nagrade, a njegove knjige su prevedene na preko 45 jezika. Oz se smatra jednim od najboljih izraelskih pisaca, a važio je i za uglednog političkog komentatora i pobornika mira na Bliskom istoku.

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Kako pronaći smisao života"

Student medicine Nemanja Đurić preporučuje knjigu Viktora Frankla “Kako pronaći smisao života”.

.

Vredi pročitati: "Ljubavnice"

Pesnikinja i feministička aktivistkinja Jelena Angelovska, preporučuje vam da pročitate roman "Ljubavnice", austrijske književnice Elfride Jelinek, dobitnice Nobelove nagrade 2004.…

.

Vredi pročitati: "Razgovori s prijateljima"

Istraživačica i monitorka medija Anja Anđušić preporučuje roman "Razgovori s prijateljima" irske autorke Sali Runi.

.

Vredi pročitati: "Mliječni zubi"

Novinarka Divna Prusac preporučuje knjigu Lane Bastašić “Mliječni zubi”.

.

Vredi pročitati: "Prednosti jednog marginalca"

Katarina Kostić, autorka popularnog bloga o knjigama "Prerazmišljavanje" i osnivačica Novosadske razmene knjiga, preporučuje vam da pročitate roman "Prednosti jednog…

.

Stvari se stalno vrte u krug

Mogli bismo, gotovo sa sigurnošću, da kažemo da se za jedan veliki festival, poput Exita, proda mnogo više karata nego…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo