.
Trenutno
Music Mix by Bea
 Beata Kovač Božović
Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: "Iluzije" Ričard Bah

18.01.2016.

Evo literature koja će vam uvek ostati u sećanju kao nešto pozitivno i lepo dok koračate dalje kroz život. Pisac kojeg preporučujemo i knjige koje on piše, neizostavni su deo svake male kućne biblioteke. Prošlo je više decenija od kako su prve knjige Ričarda Baha osvojile čitaoce, a njegova popularnost još uvek ne jenjava. Među najomiljenije knjige generacija i generacija čitalaca i dalje je uvršten njegov Galeb Džonatan Livingston.

.

Međutim, ova knjiga ima i svoj dodatak, a to su "Iluzije - Avanture mesije koji to nije želeo da bude". Ričard Bah je, osim pisca bio i pilot, pa se u ovom nastavku ponovo pisanjem vinuo u vazduh, samo da bi otkrio da ljudima ne trebaju avioni da bi poleteli.

Glumica Silvia Križan iz Novosadskog pozorišta, rekla je da joj je ona puno pomogla da prevaziđe blokade i zamisli da je za nju sve moguće. Danas je jedna od najuspešnijih glumica u regionu.

"Naravno ima mnogo knjiga koje treba pročitati, ali sad sam se setila ove, jer mi je baš ona puno pomogla kada sam imala 18 – 19 godina i kada sam upisala Akademiju. Meni je ta knjiga bila neka vrsta vodilje, jer govori o tome da se sve može ostvariti pomoću uma. Ja u to još uvek verujem", rekla nam je Silvia.

Glavni junak Ričard je bivši pisac koji mrzi da piše pa sada zarađuje za život vozeći ljude iznad Ilinoisa u staroj letelici, sve dok Donald, bivši mehaničar i samoprozvani mesija u penziji, ne uđe u njegov život. Njih dvojica odlučuju da neko vreme lete zajedno, a ostalo je istorija.

"U suštini tema je slična kao i kod Galeba. Znači, pomoću uma se može stvoriti bilo šta, bilo gde, bilo kad, samo treba verovati u to", dodala je Silvia.

Zanimljivo je da je Ričard Bah potomak čuvenog kompozitora Johana Sebastijana Baha, roden je 23. juna 1936. u Ouk Parku, u Ilinoisu, a njegova istinska strast su avioni i neko vreme je radio u vazduhopolvstvu.

M.L.

.
Najbolja mlada naučnica iz Srbije, Aleksandra Cvetanović bez trunke dvoumljenja nam preporučuje knjigu "Hiljadu čudesnih sunaca",…
.
Psihomodo Pop jedan je od najpopularnijih rokenrol sastava bivše Jugoslavije. Nastali su 1983. a ovih dana ponovo su aktuelni, uz…
.
Rat između tradicionalnih i električnih knjiga ne jenjava, ali svi se možemo složiti da je najbitnije da se nešto čita. Da biste…
Program
Kalendar događaja
Novembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?