.
Trenutno
Music mix by Marko
 Marko Balać
Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: "Fragmenti ljubavnog govora"

22.04.2019.

Mladi novosadski dramaturg i pisac Filip Grujić, dobitnik ovogodišnje nagrade na Sterijinom pozorju i autor romana "Bludni dani Kuratog Džonija" preporučio nam je knjigu francuskog teoretičara književnosti, filozofa, književnog kritičara i pisca Rolana Barta.

.

"Poslednja knjiga koja me je oduševila i koju sam pročitao bila je 'Fragmenti ljubavnog govora'. Ukratko, ona šalje jednu divnu poruku, a to je da je danas ljubav opscena koliko je nekad bila seksualnost. Iako pisana pre više od 30 godina, smatram da je knjiga veoma značajna. Ljubav i seksualnost su prosto zamenile mesta i treba učiniti da ni jedno ni drugo ne bude skaredno", kaže Filip o knjizi.

Lepog mladića Solemna ostavila je nimfa Argira u koju je bio zaljubljen, pripoveda nam grčka mitologija. Afrodita ga je oslobodila ljubavnih jada pretvorivši ga u reku. Ali je on i kao reka patio za Argirom. Stoga mu je boginja podarila moć zaboravljanja i od tada su svi okupani u toj reci bili izbavljeni od ljubavnih muka.

Ima li danas kakve reke u kojoj bi se nesrećno zaljubljeni mogli okupati? Fragmenti ljubavnog govora melanholična su oda današnjem Solemnu u potrazi za rekom koja je presušila. Najpoznatije delo Rolana Barta koje slika portret zaljubljenog i opisuje svu dramu ljubavi.

.
Rediteljka i glumica Gea Gojak ove nedelje preporučila nam je knjigu Srđana M. Jovanovića.
.
Susret sa francusko-iranskom autorkom Marjam Mađidi u okviru Molijerovih dana 2019 biće održan u nedelju 12. maja u 18h u knjižari…
.
Rat između tradicionalnih i električnih knjiga ne jenjava, ali svi se možemo složiti da je najbitnije da se čita nešto. Da biste…
Program
Kalendar događaja
Maj 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  
Anketa

Da li vidite Srbiju u EU?