...
TRENUTNO17:00 - 18:00Dnevna soba

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati esej "Pisati" Margaret Diras

28.09.2020.

Dvadesetdvogodišnja Novosađanka Savina Smederevac uskoro upisuje četvrtu godinu filmske i TV produkcije na FDU u Beogradu, a trenutno radi na studentskim filmovima i muzičkim spotovima. U poslednje vreme, entuzijastična je povodom svoje budućnosti, verovatno jer se polako bliži kraj studija. Iako je preplavljena dramama za ispite, uhvati i trenutke da gleda filmove i čita. Nama preporučuje francusku autorku Margaret Diras i jedan njen esej. 

.

"Ono što sam htela da izdvojim jeste njen esej 'Pisati' i da nju predstavim pre kao autora, a ne da preporučim samo jedno delo. Mislim da je ona jako važna i da je njen uzbudljiv život vrlo intimno isprepleten kroz njeno delo i da povlači razna pitanja, što socijalno-politička, što malo intimnije prirode - psihološka. Tako da za sve ljubitelje književnosti mislim da treba da se dotaknu i ove autorke", kaže Savina.  

Margaret Diras, autorka pedeset sedam dela, među kojima su desetak romana, zatim knjige eseja, filmski scenariji i pozorišna dela, rođena je 1914. godine u Vijetnamu, u vreme kad je Francuska predstavljala kolonijalnu silu u tom delu Azije. Detinjstvo i mladost Dirasova provodi u Sajgonu i uspomene iz tog vremena ostaće nepresušni izvor njenog stvaralaštva.

Ekscentrične i provokativne priče prate život Margaret Diras, relevantne figure za evropsku kulturnu zajednicu dvatesetog veka. Pored značajnog doprinosa francuskoj kinematografiji, što scenarističkim, što rediteljskim radom na filmovima "Hirošima, ljubavi moja! ili "Indijska pesma", Dirasova je provela svoj život pišući o bolu, samoći, stvarnom životu. Iz njenog spisateljskog opusa vredi istaći zbirku kojoj pripadaju naslovi: Bol, Stvarni život i Ljubavnici.

Margaret Diras odsečno i hrabro priča o intimi ženske prirode i svojim naćinom života, koji je snažno utisnut u njeno pisanje, odbacuje norme ponašanja koje se pripisuju ženama.

Možda te još zanima:

.

Počinje sedmi "Art Kvart - Start"

Umetnički kursevi "Art Kvart - Start" kreću od 1. novembra, a namenjeni su mladima od 15 do 20 godina. Sastoje…

.

Ima li pravda neke šanse?

Kada odlučiš da podigneš glas i pobuniš se protiv kvarnog sistema i ljudskih termita koje takav sistem promoviše, u jedno…

.

Vredi pročitati: "Ja sam Akiko" i "Kaput od mahovine"

Stefan Tićmi (Stefan Mitić) je pisac za decu i odrasle i jedan od osnivača Omladinskog kluba Ančiki, u istoimenom naselju.…

.

Kako je Vulverin dobio prošlost

Decenije druženja publike sa Vulverinom, ubedljivo najpopularnijim, najvoljenijim i najmisterioznijim X-čovekom, učinile su njegov status kultnim. Avanture ovog, malo je…

.

Priča koju Brus Li nikada nije dosanjao

U ova kovidna vremena filmske oskudice, vredi zagrebati po budžacima interneta za serijama za koje ne čujemo baš na prvu…

.

Iridina filmska pričaonica: "Optužena"

Nevladina organizacija Irida organizuje ''Iridine filmske pričaonice'' kako bi uključila mlade u debatu o osnaživanju društva kad je reč o rodnoj ravnopravnosti.

  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Dnevna soba
  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:45 Lampica

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo