.
Trenutno
Music Mix by Bea
 Beata Kovač Božović
Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: Don Kihot

16.07.2018.

Don Kihot je jedno od remek dela španske, ali i svetke književnosti, autora Migela de Servantesa. Najviše je objavljivana i najprevođenija knjiga na svetu posle Biblije. Smatra se kamenom temeljcem zapadnoevropske književnosti i jednim od najboljih objavljenih dela fikcije svih vremena, kao i najvažnijim delom španskog Zlatnog veka. Upravo ovu knjigu vam preporučuje Vedran Ferizović iz sastava Josip A Lisac.

.

"To je nešto najlepše. Roman je napisan je dečijim jezikom i kad legneš, ne možeš da spavaš kakve ti sve slike prolaze kroz glavu. Bar sam ja to tako doživeo i dobro je što ga nisam čitao ranije. Ta knjiga se jede. To je prvi moderni roman, u njemu čovek spaljuje svoje knjige. To su ogromni zadaci ispisani dečijim jezikom, a čini mi se da i mene ima tu dosta", kaže Vedran.

Prvi deo Don Kihota objavljen je 1605. godine u Madridu, a drugi deset godina kasnije. Knjiga je ubrzo doživela veliku popularnost i vrlo brzo su se pojavila piratska izdanja štampana u Valensiji i Lisabonu.

Pretpostavlja se da ideja o sredovečnom plemiću koga su zaludeli viteški romani u stvari i nije nova i da se verovatno prvi put pojavila u obliku jedne od Servantesovih Uzornih noveli koja je kružila u rukopisu pod naslovom Veleumni plemić od Manče i da je roman zapravo proširenje ove novele koja je, po rečima samog Servantesa u prologu prvog dela, nastala prilikom jednog od njegovih boravaka u zatvoru.

U romanu je uočljiva i kritika viteških i pastoralnih romana. Parodija je osnovni element ovog romana, ali on nije samo prosta parodija viteških romana putem direktnog preterivanja nedoslednosti i nemogućih događaja. Komičnost ovog romana proizilazi iz nemogućnosti da se staromodna i fantastična priča situira u moderan okvir realnosti. Neke od parodija otvoreno pokazuju svu besmislenost i nerealnost osnovnih karakteristika glavnih junaka viteških romana. Lutajući vitezovi su superljudi, veoma otporni, izdržljivi i nadasve dugovečni.

Uživajte u avanturama Don Kihota, njegovim ljubavnim mukama i opaskama vernog pratioca Sanča Panse.

.
Deo produkcijskog dua Tapan, Nebojša Bogdanović (Schwabe) za ovu nedelju nam je preporučio "Blizanačku trilogiju" Agote Kristof.…
.
Mladi pesnik Srđan Sekulić preporučio je knjigu, koju bi, kako kaže, svaka mlada osoba trebalo da pročita. 
.
Mladi pesnik je objavio svoju zbirku pesama. Koliko često čujete ovu rečenicu? Nedovoljno. Međutim, mladi pesnik Srđan Sekulić…
Program
Kalendar događaja
Avgust 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?