...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: Don Kihot

16.07.2018.

Don Kihot je jedno od remek dela španske, ali i svetke književnosti, autora Migela de Servantesa. Najviše je objavljivana i najprevođenija knjiga na svetu posle Biblije. Smatra se kamenom temeljcem zapadnoevropske književnosti i jednim od najboljih objavljenih dela fikcije svih vremena, kao i najvažnijim delom španskog Zlatnog veka. Upravo ovu knjigu vam preporučuje Vedran Ferizović iz sastava Josip A Lisac.

.

"To je nešto najlepše. Roman je napisan je dečijim jezikom i kad legneš, ne možeš da spavaš kakve ti sve slike prolaze kroz glavu. Bar sam ja to tako doživeo i dobro je što ga nisam čitao ranije. Ta knjiga se jede. To je prvi moderni roman, u njemu čovek spaljuje svoje knjige. To su ogromni zadaci ispisani dečijim jezikom, a čini mi se da i mene ima tu dosta", kaže Vedran.

Prvi deo Don Kihota objavljen je 1605. godine u Madridu, a drugi deset godina kasnije. Knjiga je ubrzo doživela veliku popularnost i vrlo brzo su se pojavila piratska izdanja štampana u Valensiji i Lisabonu.

Pretpostavlja se da ideja o sredovečnom plemiću koga su zaludeli viteški romani u stvari i nije nova i da se verovatno prvi put pojavila u obliku jedne od Servantesovih Uzornih noveli koja je kružila u rukopisu pod naslovom Veleumni plemić od Manče i da je roman zapravo proširenje ove novele koja je, po rečima samog Servantesa u prologu prvog dela, nastala prilikom jednog od njegovih boravaka u zatvoru.

U romanu je uočljiva i kritika viteških i pastoralnih romana. Parodija je osnovni element ovog romana, ali on nije samo prosta parodija viteških romana putem direktnog preterivanja nedoslednosti i nemogućih događaja. Komičnost ovog romana proizilazi iz nemogućnosti da se staromodna i fantastična priča situira u moderan okvir realnosti. Neke od parodija otvoreno pokazuju svu besmislenost i nerealnost osnovnih karakteristika glavnih junaka viteških romana. Lutajući vitezovi su superljudi, veoma otporni, izdržljivi i nadasve dugovečni.

Uživajte u avanturama Don Kihota, njegovim ljubavnim mukama i opaskama vernog pratioca Sanča Panse.

Možda te još zanima:

.

Devet godina O radija

Pre devet godina održane su 23. Zimske olimpijske igre. Aleksandar Doba je pre devet godina bio prva osoba u istoriji…

.

EcoMan 2023: I Oradio u trci za očuvanje prirode

Posle uspešne prve EcoMan trke, koja je održana u septembru prošle godine, udruženje Zeleni Sad odlučilo je da ovaj događaj…

.

Zoom kafica o karijeri u HR-u

Ako te zanima karijera u HR-u, a ne znaš šta sve ona tačno podrazumeva, ili ako te zanima šta radi…

.

Vibro-akustičko inženjerstvo - novi master program

Univerzitet u Novom Sadu, prvi na ovim prostorima, otvara master program za vibro-akustičko inženjerstvo.U okviru ovog programa možete se opredeliti…

.

Prijavi se na BASF Innovation Hub

Prijave za konkurs iz oblasti održivog razvoja BASF Innovation Hub otvorene su do 30. septembra u ponoć.

.

Amazon protiv lažnih ocena

Amazon je blokirao oko 3.000 online prodavaca koji su povezani sa 600 kineskih elektronskih brendova. Amazon navodi da to nije anti-kineska…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo