.
Trenutno
Music Mix by Bea
 Beata Kovač Božović
Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: "Četvrti zid"

02.04.2018.

Autor dokumentarnog filma "Sale no mobarak" Vojin Ivkov ove nedelje preporučio nam je knjigu nagrađivanog francuskog novinara i pisca Sorža Šalandona.

.

"Moja preporuka za knjigu je 'Četrvrti zid', autora Sorža Šalandona. To je knjiga koja se bavi i diktaturom u Grčkoj, ratom u Bejrutu, ali i mladim disidentima u Francuskoj. Izuzetno dobro napisana, od strane iskusnog novinara koji je dugo godina izveštavao sa svih ratnih područija. Siguran sam da će vas ova ozbiljna knjiga ostaviti bez daha", kaže Vojin.

Sredinom sedamdesetih godina prošlog veka, u Parizu, aktivistički kružok na Sorboni spaja Žorža, studenta istorije i zaljubljenika u pozorište i Sema, grčkog Jevrejina i jednog od glavnih aktera okupacije Politehničke akademije u Atini. Sem u Žoržu prepoznaje mladog i naivnog sebe: nošenog idealima, srčanog, crno-belih pogleda na svet i nakon decenije burnog prijateljstva, na samrti, zahteva od Žorža da ispuni njegovu poslednju želju. Terminalna bolest sprečila ga je da u zaraćenom Bejrutu postavi Anujevu verziju "Antigone", sa glumačkom ekipom sačinjenom od svih etničkih grupa koje učestvuju u konfliktima, te moli prijatelja da on postavi predstavu. Teška srca, s dubokom sumnjom u naivnu premisu da umetnost može da donese mir, Žorž napušta svoju ženu i saborca Oror i njihovu malenu ćerku Luiz i odlazi u Liban.

Po prvi put suočena s realnošću pravog rata, Žoržova zapaljiva retorika utihnjuje i otvara prostor za nedoumice, ispitivanje sveta i sebe u njemu. Reči poput sloboda, žrtva ili osveta, koje su nekada bile samo romantičarski slogani na plakatima, olako izgovarane po francuskim amfiteatrima, odjednom postaju isključive i opipljive. Žorž nas uvlači duboko u srce dvostruke antičke tragedije smeštene u savremeni kontekst, one na pozornici i one na frontu. Kroz te dve prizme postavlja nam pitanja koja se ponavljaju od Sofokla, preko Brehta do samog autora, Šalandona: Kada mimezis govori istinu celovitiju od same realnosti, a pred kojim izborima reči prestaju da postoje?

Sorž Šalandon rođen je 1952. godine u Tunisu, a u periodu od 1973. do 2007. pratio je aktuelna dešavanja i izveštavao iz Iraka, Irana, Libana, Somalije i Avganistana. Za svoja dela primio je veliki broj nagrada.

.
Boško Prostran član dvojca Doplgenger ove nedelje preporučuje vam knjigu nobelovca Džona Stajnbeka koja je bila osnov za njihovu…
.
Emilijana Marković je devojka koja je spojila i pomirila svoje najveće strasti - umetnost i sport. Ova multitalentovana devojka…
.
Zvezda otvaranja Gradić festa, španski pijanista i performer David Moreno preporučio je knjigu Maksans Fermina "Crna violina",…
Program
Kalendar događaja
Septembar 2018.
PonUtoSreČetPetSubNed
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Anketa

Da li treba ukinuti letnje/zimsko računanje vremena?