...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: "Avanture Haklberi Fina"

20.07.2020.

Novosadska pesnikinja i spisateljica Vitomirka Trebovac, koja je pre par dana objavila svoju treću zbirku pesama "Dani punog meseca" preporučila nam je klasik svetske književnosti.

.

"Preporučujem knjigu koju trenutno čitam, a koju je većina verovatno pročitala još u osnovnoj školi. U pitanju je knjiga 'Avanture Haklberi Fina', Marka Tvena. Ako je slučajno niste pročitali, obavezno to uradatie sada", kazala nam je Vitmorika.

U ovoj klasičnoj priči Marka Tvena o prijateljstvu i avanturi, Haklberi Fin beži od svog zlog, pijanog oca, stiče prijateljstvo sa odbeglim robom po imenu Džim i plovi rekom Misisipi. Dok Hak i Džim plove u slobodu, nailaze na prevarante i lopove i na tom putu ulaze u brojne nevolje.

Mark Tven je 1884. godine objavio "Avantue Haklberi Fina", najveći roman 19. veka, koji je i kasnije (do pojave Selindžerovog 'Lovca u žitu') kotiran kao najbolja knjiga ikada napisana u Americi. Mnogi američki pisci smatraju ovaj roman beskrajnim izvorom nadahnuća za svoja dela. Haklberi Fin ne prestaje da oduševljava čitaoce svih generacija širom sveta, a i danas je živ i savremen kao i kada se pojavio.

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Blank"

Urednik omladinskog programa BHRT-a, Vedran Prodić kaže da u obavezno štivo treba uvrstiti knjigu "Blank" glumca Feđe Štukana, a u…

.

Nedeljni vodič od 18. do 24. marta

Ove nedelje vas očekuje dosta zanimljivih događaja, tu su razni koncerti, žurke, stand up večeri, radionice i izložbe.

.

Openhajmer eksplodirao na dodeli Oskara

Film "Openhajmer" Kristofera Nolana dobitnik je nagrade Oskar za najbolji film i apsolutni je pobednik ceremonije u Dolbi teatru. "Openhajmer"…

.

Nedeljni vodič od 11. do 17. marta

Ove nedelje vas očekuje dosta raznovrsnih događaja. Tu su filmske projekcije, stand up večeri, koncerti i žurke.

.

Vredi pročitati: "Mliječni zubi"

Novinarka Divna Prusac preporučuje knjigu Lane Bastašić “Mliječni zubi”.

.

Nedeljni vodič od 4. do 10. marta

Prva nedelja marta donosi u Novi Sad dosta zanimljivih događaja, pogotovo koncerata.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo