.
Trenutno
Music Mix by Bea
 Beata Kovač Božović
Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: Američki psiho

15.11.2015.

Ukoliko ste filmofili, verovatno ste gledali film "American Psycho", mada, i ukoliko ne gledate baš toliko filmova, poznat vam je ovaj naslov zbog grotesknih scena nasilja i seksa, ali i zbog Kristijana Bejla koji se pojavljuje u par scena prilično... Oskudno odeven. Međutim, da li ste ikada čitali knjigu po kojoj je snimljen ovaj film? Ukoliko niste, to je naša preporuka za vas.

.

Roman "Američki psiho" američkog autora Breta Istona Elisa je šokirao javnost kada je izašao. Dvadeset četiri godine nakon njegovog objavljivanja, on i dalje nosi titulu jednog od najkontroverznijih književnih dela ikada, ali isto tako i jednog od najuticajnijih. Protagonista i narator romana je Patrik Bejtman, mladi njujorški bankar koji se obogatio zahvaljujući ekonomskom bumu osamdesetih godina. On uživa u luksuzu, ali mu jedino pravo zadovoljstvo pružaju okrutna ubistva. 

Mladi muzičar Vladimir Smolyakov preporučuje "Američkog psiha" zbog fantastičnog, ali i ekstremnog psihološkog prikaza otuđenosti.

"Knjiga vuče jako na doslovni prikaz "Srpskog filma", bar što se tiče ubistava i scena seksa, ali mislim da je to jedna od retkih knjiga koja na najgroteskniji način može da prikaže jedno otuđeno ljudsko biće."

Iako je svestan da ovaj roman ne može da se dopadne svakome, Vladimir misli da je zaista bitno da mladi ljudi makar pokušaju da ga pročitaju, jer je na njega ostavila snažan utisak koji je doveo do neke vrste samospoznaje.

"Mislim da smo u nekom momentu svi prošli kroz tu neku fazu bivanja stranca. Niko ne može u potpunosti da se poveže sa glavnim likom, ali u isto vreme mislim da će svako makar u jednoj strani ove knjige pronaći sebe, i to baš najmračnije delove svoje ličnosti. Smatram da je to jako bitno za proces introspekcije."

Kristijan Bejl je ovekovečio lik Patrika Bejtmena u filmu koji je režirala Meri Heron 2000. Godine. Ta uloga je ostala jedna od njegovih najboljih do sada, a zanimljivo je da su ga mnogi odvraćali od nje, govoreći mu da će ona za njegovu karijeru biti ubistvo, što ga je samo još više nateralo da je prihvati.  Kultna je i rečenica "I like to dissect girls. Did you know I'm utterly insane?" i popularnost koju je stekao sastav Huey Lewis & The News nakon izlaska "Američkog psiha", tako da, pre nego što se podsetite na genijalnost filma, možda bi bila dobra ideja da uzmete i pročitate prvo roman.

S.B.

.
Posle sjajnog koncerta Gitariste Daniela Bežea i French Jazz Banda u Kulturnoj stanici Svilara, zamolili smo ovog muzičara da preporuči…
.
Ovom letnjom književnom sezonom, utisak je sa plaža, uglavnom dominira Frederik Bakman sa svojim Uveom, Brit Mari i Bakom koja se…
.
Za preporuku čitanja nešto drugačijeg štiva, ove nedelje zadužena je Sajsi Mc koja nam je preporučila je knjigu Viktora Peljevina…
Program
Kalendar događaja
Jul 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
Anketa

Da li vidite Srbiju u EU?