...
TRENUTNO19:10 - 19:20Vredi pročitati

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: Američki psiho

15.11.2015.

Ukoliko ste filmofili, verovatno ste gledali film "American Psycho", mada, i ukoliko ne gledate baš toliko filmova, poznat vam je ovaj naslov zbog grotesknih scena nasilja i seksa, ali i zbog Kristijana Bejla koji se pojavljuje u par scena prilično... Oskudno odeven. Međutim, da li ste ikada čitali knjigu po kojoj je snimljen ovaj film? Ukoliko niste, to je naša preporuka za vas.

.

Roman "Američki psiho" američkog autora Breta Istona Elisa je šokirao javnost kada je izašao. Dvadeset četiri godine nakon njegovog objavljivanja, on i dalje nosi titulu jednog od najkontroverznijih književnih dela ikada, ali isto tako i jednog od najuticajnijih. Protagonista i narator romana je Patrik Bejtman, mladi njujorški bankar koji se obogatio zahvaljujući ekonomskom bumu osamdesetih godina. On uživa u luksuzu, ali mu jedino pravo zadovoljstvo pružaju okrutna ubistva. 

Mladi muzičar Vladimir Smolyakov preporučuje "Američkog psiha" zbog fantastičnog, ali i ekstremnog psihološkog prikaza otuđenosti.

"Knjiga vuče jako na doslovni prikaz "Srpskog filma", bar što se tiče ubistava i scena seksa, ali mislim da je to jedna od retkih knjiga koja na najgroteskniji način može da prikaže jedno otuđeno ljudsko biće."

Iako je svestan da ovaj roman ne može da se dopadne svakome, Vladimir misli da je zaista bitno da mladi ljudi makar pokušaju da ga pročitaju, jer je na njega ostavila snažan utisak koji je doveo do neke vrste samospoznaje.

"Mislim da smo u nekom momentu svi prošli kroz tu neku fazu bivanja stranca. Niko ne može u potpunosti da se poveže sa glavnim likom, ali u isto vreme mislim da će svako makar u jednoj strani ove knjige pronaći sebe, i to baš najmračnije delove svoje ličnosti. Smatram da je to jako bitno za proces introspekcije."

Kristijan Bejl je ovekovečio lik Patrika Bejtmena u filmu koji je režirala Meri Heron 2000. Godine. Ta uloga je ostala jedna od njegovih najboljih do sada, a zanimljivo je da su ga mnogi odvraćali od nje, govoreći mu da će ona za njegovu karijeru biti ubistvo, što ga je samo još više nateralo da je prihvati.  Kultna je i rečenica "I like to dissect girls. Did you know I'm utterly insane?" i popularnost koju je stekao sastav Huey Lewis & The News nakon izlaska "Američkog psiha", tako da, pre nego što se podsetite na genijalnost filma, možda bi bila dobra ideja da uzmete i pročitate prvo roman.

S.B.

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: Američki psiho

Na grafite, murale i oglase pored puta smo navikli, a ono što polako ali sigurno preplavljuje naš ali i ostale…

.

Konkurs za studentsko Bijenale scenskog dizajna

Bijenale scenskog dizajna poziva studente ili grupe studenata svih nivoa studija iz Srbije i regiona da konkurišu radovima nastalim u…

.

Beldocs donosi bisere dokumentarnog filma

Međunarodni festival dokumentarnog filma "Beldocs" ove godine donosi publici 103 filma na jedanaest lokacija u Beogradu. Publika će imati priliku…

.

Vredi pročitati: "Čast"

Studentkinja treće godine pravnog fakulteta u Zenici i potpredsednica Sektora za akademske aktivnosti ELSA Zenica Jasmina Horić svim mladima preporučuje…

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. aprila

Poslednja nedelja aprila bogata je raznolikim događajima.

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

  • 18:45 Lampica
  • 19:00 Popodne na O radiju
  • 19:10 Vredi pročitati
  • 19:20 Tehnologija
  • 19:30 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo