.
Trenutno
Music Mix by Bea
 Beata Kovač Božović
Kultura / Knjiga

Vredi čitati "Znakove pored puta"

26.11.2018.

Dvadesetsedmogodišnja novosađanka Milana Poučki bavi se proučavanjem Andrićevog lika i dela, a njena knjiga pod nazivom "Je li Andrić nadigran?" nagrađena je na konkursu Banatskog kulturnog centra za objavljivanje prve knjige mladog autora. Ona nam je za ovu nedelju preporučila svoju omiljenu knjigu – Znakovi pored puta.

.

Znakovi pored puta, posthumno objavljena knjiga našeg nobelovca, predstavlja meditativne fragmente različite tematike univerzalnog značenja. Svevremene Andrićeve mudrosti poetski su nadahnute, a otkrile su do tada nepoznati oblik Andrićeve delatnosti i ukazale na novo čitanje ostalih piščevih dela.

Milana kaže da se u toj knjizi nalaze važne pouke za svaki životni period. "Tu možemo pronaći najbolje delove njegovog stvaralaštva, jer je on mnoge fragmente iz te knjige koristio za kasnije pripovetke i romane. Knjiga je puna njegovih utisaka, doživljaja, prizora sa putovanja, njegovih osećanja. Tu ga upoznajemo i kao čoveka, iako je on težio tome da otrgne delo od sebe i da ne sagledavamo delo kroz njegovu ličnost, ali u ovoj knjizi je to nemoguće."

U Znakovima pored puta shvatamo da je Andrić najčešće bio zaokupljen razmišljanjima o čoveku, životu i smrti, ženi i ljubavi, o književnosti i umetnosti, o rečima, procesu pisanja i zadatku pisca, balkanskim zemljama i zemljama napredne Evrope. Ova "knjiga mudrosti" vrsta je "intimnog dnevnika" koji je Andrić pisao celog života, a smatra se jedinstvenom u našoj književnosti i zato što je pisac u njima prvi put nedvosmisleno progovorio o sebi.

.
Deo produkcijskog dua Tapan, Nebojša Bogdanović (Schwabe) za ovu nedelju nam je preporučio "Blizanačku trilogiju" Agote Kristof.…
.
Mladi pesnik Srđan Sekulić preporučio je knjigu, koju bi, kako kaže, svaka mlada osoba trebalo da pročita. 
.
Mladi pesnik je objavio svoju zbirku pesama. Koliko često čujete ovu rečenicu? Nedovoljno. Međutim, mladi pesnik Srđan Sekulić…
Program
Kalendar događaja
Avgust 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?