...
TRENUTNO14:00 - 15:00Superoperater

Kultura / Knjiga

Velikić preporučuje: Selindžer, Bulgakov i Andrić

15.02.2016.

Pisac Dragan Velikić ovogodišnji je laureat NIN-ove nagrade, koju je osvojio za najnoviji roman "Islednik". Nedavno je ova knjiga imala svoju promociju pred publikom u Novom Sadu, a sam pisac je na ovoj promociji rekao da je junaku u "Isledniku" pozajmio svoje ime i da je kao i mnoge druge koje je pisao, i ovu posvetio osvrtu u prošlost koji nam govori mnogo o sadašnjosti u kojoj živimo, ali i budućnosti koja nas čeka.

.

Photo: www.laguna.rs

Velikiću nije prvi put pripala ova prestižna književna nagrada, a njegov kvalitet nije potvrdio samo NIN-ov žiri, već i čitalačka publika. Zato smo ovog velikana zamolili da nam otkrije šta je on čitao dok je bio mladić i koje su knjige izbrusile njegov istančan osećaj za jezik, ali i svet u kojem živimo.

"Ja ne znam koliko su knjige koje su meni bile u mlađim godinama važne, važne i danas. Ali recimo knjiga koju sam jako voleo je Selindžerov ‘Lovac u žitu'. To je nešto što bih svakako preporučio. Isto tako bih preporučio i Andrića. Za one koji nemaju naviku čitanja, ima tu ono Lagunino izdanje (sad malo reklamiram i svog izdavača) u kojem za 990 dinara dobijete četiri romana. To je otprilike cena četiri piva. Njih popijete za jedno popodne ili veče, malo budete ošamućeni. a četiri romana se čitaju četiri meseca i budete pametniji", rekao je Velikić za O radio.

Za čitanje je Velikić preporučio i knjigu "Majstor i Margarita" Mihaila Bulgakova, za koju kaže da je kultna i da je njemu mnogo pomogla u formiranju pogleda na svet u mlađim danima.

"Ko pročita tu knjigu, ona će ga pratiti, jer će prepoznavati situacije iz nje kako bude sazrevao i stario. Toj knjizi će se svakako vraćati", rekao je Velikić.

Prema njegovom mišljenju, čitanje je danas možda važnije nego ikada, jer našu pažnju sve češće zaokupljuju proizvodi i sadržaji koji su plitki, zaglupljuju i nemaju moć da u čoveku probude slobodu uma i izgrade njegovu ličnost na jakim osnovama.

"Mislim da je čitanje, ne samo najlakši, nego i najsigurniji način da mladi steknu samosvast i da misle svojom glavom. Da ne budu gazele na livadi, nego da imaju svoju personalnost, a ona se ne stiče tako što gledate reality. Niste ni svesni koliko ste u stvari samo figure, ako se napajate na reality izvoru. Dakle, čitati, ići u pozorište, u bioskop, to je način da steknete personalnost", rekao je Velikić.

Dakle, bolje Andrić nego pivo, bolje Selindžer i Bulgakov nego rijaliti.

M.L.

Možda te još zanima:

.

"Podvodni Metropolis" na Novi Sad film festivalu

Ko su stanovnici koralnog grebena, ko su najopasniji članovi tog životinjskog carstva, a koje su najšarolikije vrste riba Crvenog mora?…

.

Vredi pročitati: "Talason"

Novinarka Sanja Đorđević nam za ovu nedelju preporučuje jednu mističnu knjigu - u pitanju je roman "Talason" autora Dragana Orlovića.

.

Bas i stega: I dalje "Na istom putu“

Retko se dešava da novosadska publika verno prati određeni bend i njihove nastupe, bez obzira na vremenske prilike. Uglavnom se…

.

Novkabel era: Od studentskog projekta do ozbiljnog arhitektonskog filma

Arhitektura je jedna od retkih nauka koja, na sebi svojstven način, spaja i obuhvata umetničku stranu arhitekte, njegovu inovatorsku i…

.

Uspomene na "Lockdown"

Po mnogo čemu jedinstvena knjiga "Novosadski dnevnik izolacije" pojavila se u prodaji, a promocija je održana prošlog vikenda u knjižari…

.

Pesma mora da ima svoju unutrašnju melodiju i ritam

Objavljivanje sopstvene zbirke pesama u današnje vreme veoma je težak, neizvestan i dugotrajan posao. I dok se druga zbirka pesama…

  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Superoperater
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo