.
Trenutno
Music Mix by Bea
 Beata Kovač Božović
Kultura / Knjiga

Varufakis i svet koji može biti bolji

01.02.2016.

Kako razumeti beskrajno zapetljan svet ekonomije, tržišnih odnosa i političkih potresa u svetu ako ne studiramo ekonomiju? Kako u svetu koji pokreće novac biti fer i kako za sebe, a onda i druge, stvoriti pristojne šanse za život, pitanja su na koja knjižar i vlasnik Male velike knjige Radmilo Mulić smatra da bi svaki mlad čovek morao da pronađe odgovor. On nam ove nedelje preporučuje bestseler najpoznatijeg lica levičarske partije Siriza i bivšeg ministra ekonomije Grčke Janisa Varufakisa "Ovaj svet može biti bolji". 

.

"U nevelikoj knjizi, koju je objavio Kreativni centar, dakle izdavač koji vodi brigu o mladima, Varufakis nam na nekih 180 strana piše o ljudskoj civilizaciji, od prapočetaka, od toga kad nastaju prvi problemi u ekonomiji. Varufakis u knjizi piše kako su problemi nastali kada je stvoren prvi višak vrednosti i kako je sve dalje išlo iz toga. Mladi ljudi, naročito kod nas, suočavaju se sa raznim problemima, recimo sa izborom škole. Kada odaberu šta će studirati, pitaju se kako naći posao i slično. Dobro je da znaju kako svet ekonomije funkcioniše.", kaže Mulić.

Varufakis u svojoj knjizi priča priču o ekonomiji koja neće biti dosadna njegovoj ćerki tinejdžerki i njenim vršnjacima. Ekonomske probleme i pojave i njihov uticaj na čoveka objašnjava jednostavnim jezikom, a u objašnjenjima poseže i za klasicima naučne fantastike, kao što su "Frankenštajn", "Blejd raner", "Zvezdane staze" ili "Matriks". Mulić, koji je i sam studirao ekonomiju kaže da je Varufakis na najjednostavniji način, na malo prostora, sjajno uspeo da sažme Marksov kapital, prilagodivši ga mladoj publici.

varufakis3 jpg

"Zanimljiva ličnost i zanimljiva knjiga koja vas tera da je čitate u jednom dahu. Nije fikcija već više realnost. Govori o novcu, poslu, ekonomskim odnosima u svetu i svemu što bi trebalo da interesuje mladog čoveka. Pisao je čovek koji je dobar poznavalac ekonomije, koju i danas predaje, a poznat je i kao dobar stručnjak za video-igrice i to za teoriju igara, što je još jedan razlog da ga upoznate", objašnjava Mulić.

Ova knjiga zanimljiva je svima onima koi traže odgovore na pitanja o tome otkud sva ta nepravda i nejednakost u današnjem svetu, kako nastaju razorne finansijske krize i u kom pravcu treba razmišljati i delati da bi se situacija promenila nabolje. Čitajući ovu knjigu, saznaćete zašto se može desiti da čovečanstvo na kraju istrebi samo sebe, poput bezumnog virusa i u čemu se sastoji nada da svet može da bude bolji. 

P.K.

.
Posle sjajnog koncerta Gitariste Daniela Bežea i French Jazz Banda u Kulturnoj stanici Svilara, zamolili smo ovog muzičara da preporuči…
.
Ovom letnjom književnom sezonom, utisak je sa plaža, uglavnom dominira Frederik Bakman sa svojim Uveom, Brit Mari i Bakom koja se…
.
Za preporuku čitanja nešto drugačijeg štiva, ove nedelje zadužena je Sajsi Mc koja nam je preporučila je knjigu Viktora Peljevina…
Program
Kalendar događaja
Jul 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
Anketa

Da li vidite Srbiju u EU?