...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Majkić

Kultura / Knjiga

Šta čitati u 2015.

06.01.2015.

   Ovo su samo preporuke, jer postoji čitav okean knjiga i teško ih je sve sagledati. Među ovim piscima sigurno će svako uspeti da nađe nešto za sebe.

.

   Pitali smo novosadskog pisca i izdavača Nedima Sejdinovića šta je to što bi zavredelo našu čitalačku pažnju u 2015. Koji pisci, koje izdavačke kuće? Zamolili smo ga da se prošeta malo po kontitnentima, preko celog sveta, Evrope i na kraju našeg regiona i samog Novog Sada. Evo preporuka:

   Adam Hazlet – Pisac iz SAD, čije su dve knjige prevedene kod nas. Jedna je zbirka priča koja se zove “Vi niste ovde stranac”. Druga je objavljena nedavno i zove se “Union Atlantik”, a govori o interesantnoj temi u vezi sa svetskom ekonomskom krizom i poslovanjem velikih multinacionalnih korporacija, a sve to kroz prizmu priče o čoveku i tragediji kroz koju on prolazi.

   Ijan Mekjuan – Jedan malo stariji pisac, svakako sada već klasik na neki način, a prema Nedimovom ličnom mišljenju, jedan od najboljih pisaca danšnjice. Mekjuan je u Srbiji fenomenalno preveden i predstavljen zahvaljujući izdavačkoj kući Paidea. Preporuka su zapravo svi njegovi romani, nema greške, među kojima i duhoviti “Solar”, “Subota”, “Iskupljenje”, “Čezil Bič” i neprevaziđeni “Betonski vrt”.

   Aleksandar Hemon – Posebna preporuka za ovog svetski poznatog pisca, koji je zapravo poreklom iz Sarajeva, je memoarska, autobiografska “Knjiga mojih života”. Kako je Nedim objasnio, Hemon je većinu svojih knjiga pisao na engleskom jeziku i on je pisac za koga sa sigurnošću može da kaže da se njegove knjige nalaze ne veoma istaknutim mestima u najboljim knjižarama, recimo Berlina ili Londona.

   Rusija – Ova velika kultura nudi ogroman broj mladih, odnosno pisaca nove generacije, koji su kod nas dosta dobro prevedeni u izdavačkoj kući Geopoetika. Nekoliko imena na koje treba obratiti pažnju su Vasilij Aksjonov, Venedikt Jerofejev autor kultnog romana “Moskva – Petuški”, pa zatim i Viktor Jerofejev.

   Nemačka, PoljskaGinter de Brojn berlinski pisac sa sjajnom, decentnom literaturom. A iz Poljske Vitold Gombrović i njegov roman “Ferdidurke”.

   Region i Srbija – Prema rečima Sejdinovića, u svim zemljama regiona trenutno stvaraju sjajni pisci mlađe generacije, a pažnju treba usmeriti na: Ante Tomića i Miljenka Jergovića iz Hrvatske, iz BiH su tu Faruk Šehić, Emir Imamović Pirke i Ivančica Ivana Đerić, a u Srbiji Vladimir Arsenijević. Nedim je dodao da svaka njihova knjiga korespondira na vremenom u kojem živimo.

   Novi Sad – Postoji u Novom Sadu pisac Laslo Vegel, koji originalno piše na mađarskom jeziku, a njegove knjige su smeštene baš u vojvođanski ambijent. On je nedavno izdao novi roman pod nazivom “Neoplanta”, preporuka je i knjiga proze “Priče iz donjih predela”, ali i stariji radovi kao što je knjiga “Memoari jednog makroa”. Njegove knjige bi mogle biti veoma interesantne baš stanovnicima Vojvodine, ako ne zbog toga što je to zaista vrshunska literatura, onda iz nekog lokal patriotizma.

   Ovo su samo male preporuke, jer postoji čitav okean knjiga i teško ih je sve sagledati. Među ovim piscima sigurno će svako uspeti da nađe nešto za sebe.

   Maja Leđenac

Photo: Google

Možda te još zanima:

.

Maturski troškovi: od izbora haljine do traženja stana

Maturante koji upisuju fakultet čeka još mnogo obaveza. I to ne samo onih koje se tiču prijemnog ispita, već i…

.

Kad se spoje znamenitosti bivše Jugoslavije i Ratovi zvezda

Izgleda da se arhitektonski biseri nastali za vreme bivše Jugoslavije ponovo vraćaju u modu. Čini se i da ih nova…

.

Na festivale uz mere predostrožnosti

Iako je većina manifestacija i javnih okupljanja odložena zbog pandemije koronavirusa, određeni događaji se ipak vraćaju na velika vrata. Upravo…

.

Stiže Guglova verzija Pinteresta

Google prosto mora da bude prisutan u svim ćoškovima interneta. Ovaj tehnološki gigant nedavno je razvio aplikaciju Keen, koja bi…

.

Horizon Forbidden West - put u zabranjeno

Horizon Forbidden West predstavlja nastavak jedne od najpopularnijih igara za PlayStation 4 - Horizon Zero Dawn. Igra se, na veliku…

.

Nagrada novinarima Oradija za izveštavanje o siromaštvu

Novinari Oradija Jelena Mijatović i Petar Klaić dobitnici su ovogodišnje nacionalne nagrade za dostojno izveštvanje o siromaštvu i socijalnoj isključenosti…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 11:00 Škripa

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo