...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Kultura / Knjiga

Riba na drvetu – nov pogled na ljudske mane

08.08.2016.

Letnji period je sjajno vreme da uz najbolju knjigu odmorite od svakodnevice i naučite ponešto novo i ohrabrujuće. Takvu knjigu nam je od srca preporučila nagrađivana istraživačka novinarka novosadske redakcije VOICE Maja Živanović, koja se upravo vratila sa odmora. Tamo je pročitala knjigu, koja je samo na prvi pogled dečja, a u sebi nosi duboku poruku o toleranciji i ljudskosti.

.

Knjiga Riba na drvetu svojevremeno je postala bestseler New York Timesa. U pitanju je emotivna priča za sve one koji osećaju da se ne uklapaju u svoju okolinu i koji zbog toga trpe. Spisateljica Linda Mulali Hant ovaj roman je napisala prema svom ličnom iskustvu, a on nam nedvosmisleno pokazuje da svi mi posedujemo talente za određene stvari, samo treba da radimo na njima, jer će uspeh jedino tako doći. Novinarka Maja Živanović kaže da je knjiga pokrenula na duboko razmišljanje.

"U pitanju je priča o devojčici koja ima problem sa disleksijom, ali njeni vršnjaci u školi, kako ni ona sama, ne znaju za taj problem. Zbog toga ona sve vreme misli da je zaostala i da nije dovoljno dobra u odnosu na njene vršnjake. Potom se dešava rasplet i neke zaista lepe stvari, koje ne bih sada da otkrivam, ostaviću ih čitaocima", kazala je Maja za O radio.

Roman pored toga istražuje i porodicu, prijateljstvo i hrabrost u svim njenim oblicima. Iako je knjiga namenjena deci školskog uzrasta, u njoj se lako mogu pronaći i oni stariji, koji su zbog lošeg tretmana okoline imali problema da pronađu sebe i svoju ulogu u društvu. Može pomoći i svima vama koji se u svom radu srećete sa decom koja su drugačija ili osećaju da se ne uklapaju u svoju okolinu.

"Knjiga nam poručuje, pre svega, da ne treba omalovažavati druge ljude. Ovakva knjiga tome može da nauči decu od najranijeg uzrasta, pa je treba uvek imati u obziru. Duga stvar je da bez obzira na sve nedostatke – ipak ste savršeni takvi kakvi jeste", dodala je Maja.

Linda Mulali Hant živi u Novoj Engleskoj u SAD. Radila je kao učiteljica i direktorka privatne škole pisaca za decu. Živi u Konektikatu sa suprugom, dvoje dece, biglom i mačkom koja nervira bigla, piše u njenoj biografiji. Roman Riba na drvetu preveden je na srpski jezik i može se pronaći u svim poznatim knjižarama.

M.L.


Možda te još zanima:

.

Čemu služi cilindar na strujnom kablu za laptop?

Verovali ili ne, neki delovi koji se nalaze na našim uređajima i nisu toliko korisni, ali je ipak zabavno čuti…

.

Vredi pročitati: "Pena dana"

Novosadska rediteljka Milana Nikić, koja se i sama bavi pisanjem, preporučila nam je ljubavni roman poznatog autora Borisa Vijana.

.

Oprezno i uz filmove na otvorenom

Jedna od mera u cilju sprečavanja širenja koronavirusa bilo je zatvaranje bioskopskih dvorana. Bioskopi su i dalje zatvoreni, međutim, sve…

.

Vredi pročitati: "Ne daj mi nikada da odem"

Beogradska muzičarka Suzana Sumrah objavila je nedavno "Bird Bourgeois", svoj prvi solo album minimalističkog pristupa, koji se nesumljivo razlikuje od rada sa…

.

Ko je naručio Dizni papazjaniju sa svim prilozima

Britanskom sjajnom glumcu Kenetu Brani ne da se prosto da režira kvalitetan film poslednjih godina. U ovoj dekadi gledali smo…

.

Neizvesno da li se prestonica kulture pomera za godinu dana

Novi Sad je proglašen za jednu od tri Evropske prestonice kulture (EPK) u 2021. godini. Osim titule, ovo zvanje podrazumeva…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo