...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Kultura / Knjiga

Riba na drvetu – nov pogled na ljudske mane

08.08.2016.

Letnji period je sjajno vreme da uz najbolju knjigu odmorite od svakodnevice i naučite ponešto novo i ohrabrujuće. Takvu knjigu nam je od srca preporučila nagrađivana istraživačka novinarka novosadske redakcije VOICE Maja Živanović, koja se upravo vratila sa odmora. Tamo je pročitala knjigu, koja je samo na prvi pogled dečja, a u sebi nosi duboku poruku o toleranciji i ljudskosti.

.

Knjiga Riba na drvetu svojevremeno je postala bestseler New York Timesa. U pitanju je emotivna priča za sve one koji osećaju da se ne uklapaju u svoju okolinu i koji zbog toga trpe. Spisateljica Linda Mulali Hant ovaj roman je napisala prema svom ličnom iskustvu, a on nam nedvosmisleno pokazuje da svi mi posedujemo talente za određene stvari, samo treba da radimo na njima, jer će uspeh jedino tako doći. Novinarka Maja Živanović kaže da je knjiga pokrenula na duboko razmišljanje.

"U pitanju je priča o devojčici koja ima problem sa disleksijom, ali njeni vršnjaci u školi, kako ni ona sama, ne znaju za taj problem. Zbog toga ona sve vreme misli da je zaostala i da nije dovoljno dobra u odnosu na njene vršnjake. Potom se dešava rasplet i neke zaista lepe stvari, koje ne bih sada da otkrivam, ostaviću ih čitaocima", kazala je Maja za O radio.

Roman pored toga istražuje i porodicu, prijateljstvo i hrabrost u svim njenim oblicima. Iako je knjiga namenjena deci školskog uzrasta, u njoj se lako mogu pronaći i oni stariji, koji su zbog lošeg tretmana okoline imali problema da pronađu sebe i svoju ulogu u društvu. Može pomoći i svima vama koji se u svom radu srećete sa decom koja su drugačija ili osećaju da se ne uklapaju u svoju okolinu.

"Knjiga nam poručuje, pre svega, da ne treba omalovažavati druge ljude. Ovakva knjiga tome može da nauči decu od najranijeg uzrasta, pa je treba uvek imati u obziru. Duga stvar je da bez obzira na sve nedostatke – ipak ste savršeni takvi kakvi jeste", dodala je Maja.

Linda Mulali Hant živi u Novoj Engleskoj u SAD. Radila je kao učiteljica i direktorka privatne škole pisaca za decu. Živi u Konektikatu sa suprugom, dvoje dece, biglom i mačkom koja nervira bigla, piše u njenoj biografiji. Roman Riba na drvetu preveden je na srpski jezik i može se pronaći u svim poznatim knjižarama.

M.L.


Možda te još zanima:

.

Zvezda "Terminatora" će biti deo "Stranger Things" univerzuma

Linda Hamilton, najpoznatija po ulozi Sare Konor u filmovima o "Terminatoru", glumiće, kako je najavljeno, u petoj i poslednjoj sezoni…

.

Čemu služi cilindar na strujnom kablu za laptop?

Verovali ili ne, neki delovi koji se nalaze na našim uređajima i nisu toliko korisni, ali je ipak zabavno čuti…

.

Konkurs za studentsko Bijenale scenskog dizajna

Bijenale scenskog dizajna poziva studente ili grupe studenata svih nivoa studija iz Srbije i regiona da konkurišu radovima nastalim u…

.

Beldocs donosi bisere dokumentarnog filma

Međunarodni festival dokumentarnog filma "Beldocs" ove godine donosi publici 103 filma na jedanaest lokacija u Beogradu. Publika će imati priliku…

.

Vredi pročitati: "Čast"

Studentkinja treće godine pravnog fakulteta u Zenici i potpredsednica Sektora za akademske aktivnosti ELSA Zenica Jasmina Horić svim mladima preporučuje…

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. aprila

Poslednja nedelja aprila bogata je raznolikim događajima.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo