...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Kultura / Knjiga

Regionalni konkurs za priču o pomirenju

29.05.2017.

Centar za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd raspisao je regionalni konkurs za kratku priču "Biber", na temu pomirenja nakon ratova i nasilja u zemljama bivše Jugoslavije, koji je otvoren je do 14. juna. 

.

Konkurs je namenjen autorkama i autorima koji pišu na albanskom, makedonskom, bosanskom, crnogorskom, hrvatskom ili srpskom jeziku. Autori i autorke mogu poslati najviše dve kratke priče do 9.000 karaktera, sa razmacima, a koje nisu ranije objavljivane, integralno ili u sklopu neke veće celine. Poziv se odnosi na afirmisane autorke i autore, kao i na one koji nisu do sada objavljivali.

Tema konkursa je pomirenje nakon ratova u postjugoslovenskim kontekstima, a Biber tim i Centar za nenasilnu akciju koji su raspisali konkurs navode da pomirenje nije popularan termin, jer se najčešće poistovećuje sa konceptom oprosta ili sa idejom da treba sve zaboraviti i okrenuti se budućnosti.

"Duboko verujemo da je nemoguće zaboraviti užase gubitka, patnje i nepravde koje su ljudi pretrpeli. Međutim, ako pomirenje razumemo kao odustajanje od mržnje, kao traženje načina da se dođe do pravde, ali tako da se nad drugim u tom traganju ne čini nepravda, kao šansu da izgradimo izvesniju, bezbedniju i slobodniju budućnost za sve, onda smatramo da je to nešto što nam je preko potrebno. Stoga želimo da pozovemo autorke i autore da na nov i kreativan način razmišljaju o pomirenju i da nas inspirišu pričama koje prevazilaze postojeće predrasude i ušančena neprijateljstva, pričama koje pomeraju granice. I da time možda daju potreban podsticaj našim društvima", poručuju iz Centra za nenasilnu akciju.

Autori i autorke tri najbolje priče osvojiće novčane nagrade u iznosu od 800, 600 i 400 evra, a najmanje dvadeset izabranih radova biće objavljeno u višejezičnom zborniku. Na konkurs se prijavljuje isključivo elektronskim putem, preko prijavnog formulara na stranici biber.nenasilje.org.

J. Z.

Možda te još zanima:

.

Konkurs za Femiksetu

Femix kolektiv otvorio je konkurs za dvanaesto izdanje kompilacije Femikseta, na koji možete da se prijavite do 21. aprila.   

.

Volonteri prirodi po meri

Mladi istraživači Srbije otvaraju konkurs za nagradu “Volonteri prirodi po meri“. Godišnja nagrada za volontere u zaštiti prirode ima za cilj…

.

Konkurs za najbolje studentske radove

Univerzitet u Beogradu je raspisao Konkurs za najbolji naučno-istraživački i stručni rad studenata u 2023. godini.

.

Konkurs za strip autore

Francuski institut u Srbiji, Grad Pančevo, Agencija KomunikArt i Međunarodni centar za strip i ilustraciju (Angulem, Francuska) pokrenuli su program…

.

SKCNS poziva u Omladinski teatar

Studentski kulturni centar Novi Sad otvara konkurs za studente Novosadskog univerziteta i sve mlade od 16 do 30 godina. Ukoliko…

.

Javni poziv za umetnike

Studentski kulturni centar Novi Sad raspisuje javni poziv za umetnike za prijavu projekata i umetničkih radova na osnovu Konkursa za finansiranje…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo