...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Kultura / Knjiga

Poslednji pozdrav Teriju

12.03.2015.

Kada je umro, na Tviter nalogu Terija Prečeta pojavila se poruka „The End“ (kraj). 

.

Foto: dailymail.co.uk

   Britanski pisac Teri Pračet, autor popularnog serijala romana o Disksvetu iz 1987. i jedan od najpoznatijih pisaca fantastike, preminuo je danas u 66. godini života, prenose svetski mediji. 

   Pravo ime Terija Pračeta je Terens Dejvid Džon Pračet i rođen je 1948. godine u engleskom gradu Bikonsfild. 

   Njegov najpoznatiji serijal knjiga komične fantastike „Disksvet“ prodat je u tiražu od 60 miliona primeraka i prevedene su na 33 jezika. Serijal „Disksvet“ sadrži preko 30 knjiga.

   Teri Pračet je tokom karijere objavio 77 knjiga. Po njegovim romanima su snimani filmovi, pravljeni stripovi i pozorišne predstave. Devedesetih godina prošlog veka bio najtiražniji britanski pisac, a ukupno je prodao više od 90 miliona knjiga. Nagrađen je Ordenom Britanske Imperije za zasluge u literaturi 1998, odnosno dobio je titulu ser.

   Tom prilikom je u svom šaljivom stilu izjavio: „Pretpostavljam da se ‘zasluge u literaturi’ sastoje u uzdržavanju od pisanja literature".

   U decembru 2007. je objavio da boluje od veoma retkog oblika Alchajmerove bolesti. Veliku pažnju i poštovanje u Britaniji izazvao je dostojanstvenom kampanjom da se terminalno bolesnim pacijentima omogući asistirano samoubistvo. Kako je saopštio njegov izdavač Transworld Publishers, premino je u svom domu okružen porodicom i mačkom koja mu je spavala na krevetu.

   Imao je nalog na Tviteru i jedan je od prvih pisaca koji je komunicirao sa svojim čitaocima putem interneta. Kada je umro, na njegovom Tviter nalogu pojavila se poruka „The End“ (kraj). 

Ostale su hiljade i hiljade rečenica i pametnih opaski ovog velikana, a ovo su samo neke od njih:

“The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it”.

“They say a little knowledge is a dangerous thing, but it's not one half so bad as a lot of ignorance”.

“The pen is mightier than the sword if the sword is very short, and the pen is very sharp”.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living”.

“Imagination, not intelligence, made us human”.

M.L.

 

 

 

 

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Pena dana"

Novosadska rediteljka Milana Nikić, koja se i sama bavi pisanjem, preporučila nam je ljubavni roman poznatog autora Borisa Vijana.

.

Oprezno i uz filmove na otvorenom

Jedna od mera u cilju sprečavanja širenja koronavirusa bilo je zatvaranje bioskopskih dvorana. Bioskopi su i dalje zatvoreni, međutim, sve…

.

Vredi pročitati: "Ne daj mi nikada da odem"

Beogradska muzičarka Suzana Sumrah objavila je nedavno "Bird Bourgeois", svoj prvi solo album minimalističkog pristupa, koji se nesumljivo razlikuje od rada sa…

.

Ko je naručio Dizni papazjaniju sa svim prilozima

Britanskom sjajnom glumcu Kenetu Brani ne da se prosto da režira kvalitetan film poslednjih godina. U ovoj dekadi gledali smo…

.

Neizvesno da li se prestonica kulture pomera za godinu dana

Novi Sad je proglašen za jednu od tri Evropske prestonice kulture (EPK) u 2021. godini. Osim titule, ovo zvanje podrazumeva…

.

"Da 5 bloods" u ratu koji nikada ne prestaje

Svež Netflixov biser, film "Da 5 bloods" Spajka Lija počinje govorom Muhameda Alija o tome kako ne želi da ratuje…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo