.
Trenutno
Pre podne na O radiju
 Oradio ekipa
Kultura / Knjiga

"Pa kao" i pakao međuljudskih odnosa

06.03.2017.

Sagovornici O radija prate nominacije za NIN-ovu nagradu, kao nominacije za Oskara! Ovog puta menadžer u kulturi Marko Radenković preporučuje da pročitate roman "Pa kao" Vladimira Tabaševića.

.

Roman "Pa kao" Vladimira Tabaševića, zapaženog mladog srpskog književnika, govori o mladom piscu Emilu koji za novčanu nadoknadu piše književno uobličenu biografiju jednog pukovnika u penziji. Dok sluša starčeva sećanja koja treba da uobliči u književnu formu, on upoznaje njegovu negovateljicu Anu, prelepu mladu devojku sa kojom ulazi u strastvenu ljubavnu vezu. Figura starca samo je povod za brojne nesporazume koje će proživeti mladi zaljubljeni par postavši žrtva sveopšteg haosa: kako društvenog, tako i onog ličnog, porodičnog.

Pakao generacijskih razlika, porodičnih relacija, nerazumevanja i nemogućnosti istinskog ljubavnog susreta ispisuje se u jednom naizgled običnom ljubavnom odnosu. Iz tog pakla izrasta glavni junak romana koji nije u stanju da razluči stvarnost od svojih fantazija.

Teofil Pančić je za ovu knjigu rekao da je samo za one koji se ne boje najopasnijeg od svih istraživanja: onog o sebi, a zbog tog opisa svidela se i Marku Radenkoviću.

"Pri kraju sam knjige 'Pa kao' i srdačno je preporučujem. Mislim da je vrlo aktuelna u smislu problematike kojom se bavi i mislim da je vrlo aktuelna za mlade, iako možda ja ne pripadam više toj grupaciji, ali to je teško definisati. Mislim da zaista svako može da se pronađe u problemima i pitanjima koje knjiga pokreće", kaže Radenković.

Autor romana Vladimir Tabašević rođen je 1986. u Mostaru i objavio je knjige poezije "Koagulum", "Tragus", "Kundak" i "Hrvatski kundak". Njegov prvi roman "Tiho teče Misisipi" štampan je samostalno i našao se u užem izboru za Ninovu nagradu, nakon čega je objavljeno reizdanje ove knjige. Za ovaj roman autor je dobio regionalnu nagradu "Mirko Kovač" za najbolju knjigu mladog autora.

J. Ž.

.
Mladi novosadski umetnik Veroljub Naumović, idejni tvorac projekta "Deindividualizacija", u svom stilu i istraživanju sličnih tema…
.
Završno veče Kursa kreativnog pisanja proze Odseka za srpsku književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu biće organizovano…
.
Adrenalniski sportovi uvek donose uzbuđenje spoljnog sveta koje svako proživljava na svoj način. Često, sportisti koji neguju…
Program
Kalendar događaja
Jun 2018.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Anketa

Da li treba dozvoliti biciklistima da voze u pešačkim zonama?