...
TRENUTNO16:00 - 00:00Music Mix by Majkić

Kultura / Knjiga

Marjam Mađidi na Molijerovim danima

10.05.2019.

Susret sa francusko-iranskom autorkom Marjam Mađidi u okviru Molijerovih dana 2019 biće održan u nedelju 12. maja u 18h u knjižari Bulevar books. Mađidi je dobitnica Gonkurove nagrade za prvi roman 2017. godine, za svoj prvenac "Marks i lutka".

.

Svakog proleća Francuski institut u Srbiji organizuje Molijerove dane - susrete posvećene savremenoj frankofonoj književnosti. Tradicionalno, deo programa će biti održan i u Novom Sadu.

Marjam Mađidi je francuska književnica iranskog porekla. Imala je šest godina kada je sa roditeljima napustila Iran i nastanila se u Francuskoj. Studirala je svetsku književnost na Sorboni, a potom predavala francuski jezik i književnost u Francuskoj i u inostranstvu.

Roman "Marks i lutka" je autobiografska priča koja počinje još u majčinom stomaku. Iranska revolucija, progoni, zatvori, zakopavanje knjiga Marksa, Lenjina i Makarenka u bašti porodične kuće, bolno odvajanje od najdražih igračaka, koje, u skladu sa ideologijom roditelja marksista, treba da se podele deci Teherana, napuštanje Irana u potrazi za boljom, slobodnijom budućnošću u Parizu… Život u Francuskoj, iluzije i razočaranja, borba između tajanstvenog persijskog i magičnog francuskog jezika, koji će se na kraju pomiriti u Marjaminom srcu.

Roman je na srpski prevela Ivana Hadži-Popović, koja će biti i moderator susreta, a objavila ga je izdavačka kuća Albatros Plus 2018. godine uz podršku Francuskog instituta.

Obezbeđen je prevod, a ulaz je slobodan.

Možda te još zanima:

.

Otac koji je raskrinkao Srbiju

Voleo bih da nisam morao da gledam film Srdana Golubovića "Otac". Dvosatna instant patnja oca za svojom decom, u okruženju…

.

Veliki koraci “manje važnog” pozorišta

Pozorište za decu i mlade se uglavnom smatra manje važnim. To je osnovni problem. Nekako je u nekom trenutku došlo…

.

Asteriks za nove generacije

Vercingetoriks, vođa Gala u predvečerje rata sa Cezarovom vojskom, 40. godine pre nove ere, jedan je od onih narodnih vođa…

.

Vredi pročitati "Duga gravitacije"

Mladi pisac Dalibor Tomasović nedavno je objavio roman pod nazivom "Međuprostorje". Za tu knjigu kažu da smelo promoviše visoku literarnu…

.

Ne naročito čudesna žena

Besomučno rudarenje filmskih studija po ograničenom rudniku filmske estetike i motiva veselih osamdesetih, ovih je dana konačno probio vodenu žilu…

.

Vredi pročitati "Gubilište"

Koautor kultne serije Jutjub-emisija "Marka Žvaka", Dušan Čavić za ovu sedmicu nam je preporučio knjigu "Gubilište" kirgijskog pisca Čingiza Ajtmatova.

  • 14:00 Dnevna soba
  • 15:00 Superoperater
  • 16:00 Music Mix by Majkić

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo