.
Trenutno
Music mix by Marko
 Marko Balać
Kultura / Knjiga

Marjam Mađidi na Molijerovim danima

10.05.2019.

Susret sa francusko-iranskom autorkom Marjam Mađidi u okviru Molijerovih dana 2019 biće održan u nedelju 12. maja u 18h u knjižari Bulevar books. Mađidi je dobitnica Gonkurove nagrade za prvi roman 2017. godine, za svoj prvenac "Marks i lutka".

.

Svakog proleća Francuski institut u Srbiji organizuje Molijerove dane - susrete posvećene savremenoj frankofonoj književnosti. Tradicionalno, deo programa će biti održan i u Novom Sadu.

Marjam Mađidi je francuska književnica iranskog porekla. Imala je šest godina kada je sa roditeljima napustila Iran i nastanila se u Francuskoj. Studirala je svetsku književnost na Sorboni, a potom predavala francuski jezik i književnost u Francuskoj i u inostranstvu.

Roman "Marks i lutka" je autobiografska priča koja počinje još u majčinom stomaku. Iranska revolucija, progoni, zatvori, zakopavanje knjiga Marksa, Lenjina i Makarenka u bašti porodične kuće, bolno odvajanje od najdražih igračaka, koje, u skladu sa ideologijom roditelja marksista, treba da se podele deci Teherana, napuštanje Irana u potrazi za boljom, slobodnijom budućnošću u Parizu… Život u Francuskoj, iluzije i razočaranja, borba između tajanstvenog persijskog i magičnog francuskog jezika, koji će se na kraju pomiriti u Marjaminom srcu.

Roman je na srpski prevela Ivana Hadži-Popović, koja će biti i moderator susreta, a objavila ga je izdavačka kuća Albatros Plus 2018. godine uz podršku Francuskog instituta.

Obezbeđen je prevod, a ulaz je slobodan.

.
Ovom letnjom književnom sezonom, utisak je sa plaža, uglavnom dominira Frederik Bakman sa svojim Uveom, Brit Mari i Bakom koja se…
.
Za preporuku čitanja nešto drugačijeg štiva, ove nedelje zadužena je Sajsi Mc koja nam je preporučila je knjigu Viktora Peljevina…
.
Na ovogodišnjem Exitu, tačnije treće večeri, titulu osvajača srca definitivno je odnela ekipa koja stoji iza imena Black Serbs.…
Program
Kalendar događaja
Jul 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
Anketa

Da li vidite Srbiju u EU?