...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Marko

Kultura / Knjiga

Marjam Mađidi na Molijerovim danima

10.05.2019.

Susret sa francusko-iranskom autorkom Marjam Mađidi u okviru Molijerovih dana 2019 biće održan u nedelju 12. maja u 18h u knjižari Bulevar books. Mađidi je dobitnica Gonkurove nagrade za prvi roman 2017. godine, za svoj prvenac "Marks i lutka".

.

Svakog proleća Francuski institut u Srbiji organizuje Molijerove dane - susrete posvećene savremenoj frankofonoj književnosti. Tradicionalno, deo programa će biti održan i u Novom Sadu.

Marjam Mađidi je francuska književnica iranskog porekla. Imala je šest godina kada je sa roditeljima napustila Iran i nastanila se u Francuskoj. Studirala je svetsku književnost na Sorboni, a potom predavala francuski jezik i književnost u Francuskoj i u inostranstvu.

Roman "Marks i lutka" je autobiografska priča koja počinje još u majčinom stomaku. Iranska revolucija, progoni, zatvori, zakopavanje knjiga Marksa, Lenjina i Makarenka u bašti porodične kuće, bolno odvajanje od najdražih igračaka, koje, u skladu sa ideologijom roditelja marksista, treba da se podele deci Teherana, napuštanje Irana u potrazi za boljom, slobodnijom budućnošću u Parizu… Život u Francuskoj, iluzije i razočaranja, borba između tajanstvenog persijskog i magičnog francuskog jezika, koji će se na kraju pomiriti u Marjaminom srcu.

Roman je na srpski prevela Ivana Hadži-Popović, koja će biti i moderator susreta, a objavila ga je izdavačka kuća Albatros Plus 2018. godine uz podršku Francuskog instituta.

Obezbeđen je prevod, a ulaz je slobodan.

Možda te još zanima:

.

Komplikovano odrastanje stendap komedije

Kada je avgusta 2015. godine Robin Vilijams odlučio da prekine sopstveni život, svet je na trenutak osetio gorku knedlu u…

.

Vredi pročitati "Četrdeset dana"

Mladi pisac Danilo Todorović preporučio nam je knjigu svog kolege iz Smedereva Uroša Timića koji je pažnju ljubitelja fantastike privukao…

.

Sa kulturom kod kuće

Jutjub kanal Kulturnog centra Novog Sada je zvanična platforma ove institucije koja ima za cilj edukaciju i decentralizaciju kulture. Na…

.

The Outsider: priča o najgorim detinjim strahovima

Kada smo bili mali plašili su nas Babarogom. Ako ne budemo dobri, doći će Babaroga i pojesti nas, govorili su.…

.

Vredi pročitati "Zagrepčanku"

Novosadski biciklista Nikola Nikić svojim dvotočkašem proputovao je i doživeo mnogo zemalja i predela. Na putovanjima često čita knjige, a…

.

Književnost živi na Instagramu

Kulturna stanica Eđšeg i Prerazmišljavanje su tokom aprila počeli sa organizacijom ciklusa književnih večeri na Instagramu pod nazivom "Oko(m) knjige".

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 11:00 Dnevna soba

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo