...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Kultura / Knjiga

Ljosa: Mladi pisci će sami naći sebe

23.06.2015.

Novi Sad je na nogama i velikim aplauzom dočekao proslavljenog pisca i nobelovca Maria Vargasa Ljosu, koji je u organizaciji izdavačke kuće Laguna stao pred svoju publiku u Srpskom narodnom pozorištu. Ovom prilikom dodeljena je mu je i prva specijalna nagrada koja nosi ime "Milovan Vidaković", a nju mu je dodelio novosadski festival Proze fest.

.

Ovo je 200. nagrada koju je ovaj pisac dobio za svoje delo, a vrhunac karijere svakako je doživeo 2010. godine kada mu je dodeljena prestižna Nobelova nagrada za književnost. Ljosa je ispričao da je oduvek želeo da se bavi književnošću, iako mu je poziv profesionalnog pisca u mladosti izgledao nemoguć, s obzirom na teške prilike u njegovom rodnom Peruu u to vreme. Kao je kazao, za njega je najvažniji momenat u životu bio upravo onaj kada je naučio da čita.

“Naučio sam da čitam sa pet godina i u tom trenutku svog detinjstva doživeo sam veliki probražaj. Mogućnost da dešifrujem reči i pretvaram ih u slike, postala je za mene avantura koja traje do danas”, kazao je Ljosa Novosadjanima. 

Ljosa je ispričao da je polazna tačka za sve što piše zapravo njegovo lično iskustvo, bilo da je reč o romanima, pričama ili pozorištu.

“Sve knjige koje sam napisao počinju od nečega što sam video, doživeo ili što mi je neko ispričao. To su neke slike koje su mi ostale u glavi, koje su neodoljive i koje mi pomažu da razvijem maštu, a kada se to desi onda hvatam beleške, pravim nacrte i započinjem pravi proces stvaranja jedne priče, koja će kasnije postati roman ili pozorišni komad. Ne počinjem dok nisam siguran u to da želim da se posvetim toj ideji”, podelio je sa publikom Ljosa. 

U publici je to veče bilo mnogo mladih, studenata i sasvim moguće, budućih velikih pisaca, kojima je Ljosa poručio da će svi oni sasvim sigurno sami pronaći sebe i svoj put u književnosti.

“Mislim da mladim piscima ne treba deliti neke posebne savete. Mislim da će oni sami malo po malo otkriti kakvi žele da budu. Prema mom mišljenju, postoje dve vrste pisaca. Jedni su oni koji misle da su rođeni geniji, poput Remboa, koji je sa 12 godina već pisao remek dela, što je izuzento retko. Drugi su oni koji svoju genijalnost stvaraju na osnovu istrajnosti, discipline i napora. Moj savet mladim piscima bio bi da ne očajavaju, već da mnogo rade na sebi, da talenat nije samo nadahnuće, da treba čitati i duboko u sebi ispoljavati ljubav prema književnosti. Ono što je najvažnije, treba u sebi imati kritičku svest i to put ka kvalitetu i dobrom piscu”, poručio je mladima Ljosa. 

Dodao je da književnost nije samo izvor zadovoljstva, već i podloga modernog, slobodnog i demokratskog društva i poručio publici da ne dozvole da njima manipulišu i da ih tuđa moć usmerava.

“Negujte kritički um i gradite bolju budućnost, a sve to možete pomoću književnosti. Umetnička obaveza jednog pisca je da piše dostojanstveno i ubedljivo, ali postoji i ona njegova građanska obaveza, a to je da neprestano učestvuje u javnom životu. Kada pisac piše on utiče na to da jezik društva i politike, pun klišea i slogana, postane autentičan, te da imamo manje laži, a više istine”, rekao je Ljosa. 

Ljosa je najavio da trenutno radi na novoj knjizi pod nazivom “Pet uglova”, koja zapravo nosi naziv jedne četvrti u Limi, koja je svojevremeno bila veoma važna za grad i bila centar političkog i društveog života.

“Naslov mi je veoma važan kada pišem roman, jer je on simbol i sinteza priče koju pišem. U novoj knjizi reč je o jednom uglu u koji se uliva pet ulica, a to je i tačka susreta likova u romanu koji ćete čitati”, najavio je on.

Maja Ledjenac

Foto: Wikipedia

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Marko Aurelije"

Dragana Okanović je psihološkinja i strastvena čitateljka koja rado razgovara o knjigama i daje preporuke za čitanje. Ovog puta, slušaocima…

.

Vredi pročitati: "Kako pronaći smisao života"

Student medicine Nemanja Đurić preporučuje knjigu Viktora Frankla “Kako pronaći smisao života”.

.

Vredi pročitati: "Ljubavnice"

Pesnikinja i feministička aktivistkinja Jelena Angelovska, preporučuje vam da pročitate roman "Ljubavnice", austrijske književnice Elfride Jelinek, dobitnice Nobelove nagrade 2004.…

.

Vredi pročitati: "Razgovori s prijateljima"

Istraživačica i monitorka medija Anja Anđušić preporučuje roman "Razgovori s prijateljima" irske autorke Sali Runi.

.

Vredi pročitati: "Mliječni zubi"

Novinarka Divna Prusac preporučuje knjigu Lane Bastašić “Mliječni zubi”.

.

Vredi pročitati "Misli o nervoznoj planeti"

Studentkinja novinarstva Ivana Ivanović za ovu nedelju preporučuje da pročitate "Misli o nervoznoj planeti", autora Meta Hejga.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo