...
ORADIO UŽIVO

Kultura / Knjiga

Literatura za razmišljanje i zabavu

12.06.2017.

Muzičarka Selena Simić, koja se ovih dana aktivno bavi pokretanjem prvog "Rok kampa za devojčice" u ovom delu Evrope, preporučila je dve knjige našoj publici. Prva je "Državni ideološki aparati" Luja Altisera, dok je druga "Igre gladi", prva knjiga iz istoimene trilogije autorke Suzan Kolins. 

.

U uticajnom eseju "Državni ideološki aparati" Altiser analizira načine na koji funkcionišu ideološki državni aparati u cilju očuvanja i reprodukovanja postojećih društvenih i ekonomskih odnosa. 

"To je knjiga o tome kako nas država disciplinuje, kako se ideologija suptilno nameće u stvarima za koje nismo ni svesni", objašnjava Selena.
 
Za razliku od državnih represivnih aparata (vojska, policija, pravosuđe), ideološki državni aparati ne funkcionišu upotrebom nasilja. Po Altiserovim navodima, ideološki državni aparati (škola, crkva, porodica, ali i sport i masovni mediji), deluju sofisticiranije u cilju dobrovoljnog usvajanja ideologije vladajuće klase i formiranja slike sveta širih slojeva stanovništva. 
 
"Ukoliko žele da čitaju nešto zabavno preporučila bih im 'Hunger games' (Igre gladi). Ja sam tinejdžerka, ne želim nikad da porastem i volim da čitam te tinejdžerske romane. Bolje je da pročitaju knjigu nego da gledaju film", kaže Selena. 
 
Radnja romana "Igre gladi" odvija se u budućnosti koja na veoma zabrinjavajući način podseća na našu sadašnjost. Knjiga prati život tinejdžerke Ketnis Everdin u postapokaliptičnoj državi Panem, koja se prostire na teritoriji nekadašnje Severne Amerike. Od svog prvog izdanja 2008. godine, roman je preveden na više od 26 jezika. 
 
P. N.
Možda te još zanima:

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

.

Vredi pročitati: "Marko Aurelije"

Dragana Okanović je psihološkinja i strastvena čitateljka koja rado razgovara o knjigama i daje preporuke za čitanje. Ovog puta, slušaocima…

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

.

Vredi pročitati: "Kako pronaći smisao života"

Student medicine Nemanja Đurić preporučuje knjigu Viktora Frankla “Kako pronaći smisao života”.

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, od izložbi, kvizova i filmskih projekcija, do žurki, koncerata i…

.

Konkurs za strip autore

Francuski institut u Srbiji, Grad Pančevo, Agencija KomunikArt i Međunarodni centar za strip i ilustraciju (Angulem, Francuska) pokrenuli su program…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo