...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Kultura / Knjiga

Literatura za razmišljanje i zabavu

12.06.2017.

Muzičarka Selena Simić, koja se ovih dana aktivno bavi pokretanjem prvog "Rok kampa za devojčice" u ovom delu Evrope, preporučila je dve knjige našoj publici. Prva je "Državni ideološki aparati" Luja Altisera, dok je druga "Igre gladi", prva knjiga iz istoimene trilogije autorke Suzan Kolins. 

.

U uticajnom eseju "Državni ideološki aparati" Altiser analizira načine na koji funkcionišu ideološki državni aparati u cilju očuvanja i reprodukovanja postojećih društvenih i ekonomskih odnosa. 

"To je knjiga o tome kako nas država disciplinuje, kako se ideologija suptilno nameće u stvarima za koje nismo ni svesni", objašnjava Selena.
 
Za razliku od državnih represivnih aparata (vojska, policija, pravosuđe), ideološki državni aparati ne funkcionišu upotrebom nasilja. Po Altiserovim navodima, ideološki državni aparati (škola, crkva, porodica, ali i sport i masovni mediji), deluju sofisticiranije u cilju dobrovoljnog usvajanja ideologije vladajuće klase i formiranja slike sveta širih slojeva stanovništva. 
 
"Ukoliko žele da čitaju nešto zabavno preporučila bih im 'Hunger games' (Igre gladi). Ja sam tinejdžerka, ne želim nikad da porastem i volim da čitam te tinejdžerske romane. Bolje je da pročitaju knjigu nego da gledaju film", kaže Selena. 
 
Radnja romana "Igre gladi" odvija se u budućnosti koja na veoma zabrinjavajući način podseća na našu sadašnjost. Knjiga prati život tinejdžerke Ketnis Everdin u postapokaliptičnoj državi Panem, koja se prostire na teritoriji nekadašnje Severne Amerike. Od svog prvog izdanja 2008. godine, roman je preveden na više od 26 jezika. 
 
P. N.
Možda te još zanima:

.

Mladi u kulturi: potreba za jačom međusektorskom saradnjom

U beogradskom Domu kulture Silosi u četvrtak od 18 časova biće održan okrugli sto pod nazivom "ARTikulacija – Gde su…

.

Od Sibira do Beograda: priča o Artjomu Trahanovu

U poslednjih nekoliko godina više odličnih mladih strip autora pristiglo je iz Rusije u Srbiju. Artjom Trahanov, autor poreklom iz…

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. jula

Sredina jula donosi nam nekoliko zanimljivih događaja.  

.

Radionice za decu i mlade u okviru Festivala ekološkog pozorišta

Ovogodišnji moto Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade u Bačkoj Palanci je "metamorfoza". U skladu s tim, organizuju i…

.

Podrška lokalnoj umetnosti: Crowdfunding kampanja za Leksikon umetnika Novog naselja

Udruženje Novo kulturno naselje, zajedno sa timom urednika i prijatelja, već godinu dana radi na projektu “Leksikon umetnika i stvaralaca…

.

Otvoren konkurs za festival DIY filma Naiva

Dom b612 ove godine organizuje četvrti po redu Festival amaterskog filma, koji će biti održan od 20. do 21. septembra…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 12:00 Leto na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo