...
TRENUTNO10:45 - 11:00Prava stvar

Kultura / Knjiga

Leto je dobra prilika da se uhvatimo u koštac sa zahtevnijim knjigama

04.07.2022.

Leto je doba kada, uobičajeno, imamo više vremena za čitanje. Spremili smo vam nekoliko predloga, aktuelne i najprodavanije knjige, kao i preporuke pisaca i urednika.

.

Foto: PIxabay

Marko Srdanović iz Zenit booksa, preporučuje tri autora sa ovih prostora, iz Srbije, Bosne i Hrvatske za koje kaže da su best seleri.

"Preporučujem našeg heroja Sinišu Tucića i njegov roman "Popino prase“, zatim knjigu pisca Kristijana Novaka "Ciganin sam , al najlepši", kao i roman "Blank" Feđe Štukana, internacionalne glumačke zvezde koji je pokazao i veliki talenat kao pisac", kaže Marko.

fedja800 jpg

Leto se pogrešno percipira kao vreme za laku literaturu, dodaje Marko, a zapravo je to dobra prilika da se uhvatimo u koštac i sa zahtevnijim knjigama.

"Preporučujem par kniga koje će ostaviti traga i kojima ćete se vraćati! To je trilogija Džeralda Darela, "Moja porodica i druge životinje", "Moj zoo vrt" i "Vrt bogova". Takođe, pohvaljujem SNP i predstavu "Midlseks" po tekstu Džefrija Judžinidisa.To je vrhunska knjiga koja će vam doneti i smeh i nekoliko ozbiljnih udaraca u stomak, koji teraju da se zapitate o književnosti i životu", ističe naš sagovornik.

U knjižari Bulevar books kažu da su, po njihovoj listi, među mlađom publikom najpopularniji stripovi i to pre svega mange, a njih je sve više na tržištu. Milan Tripković preporučuje "Beležnicu smrti", po mnogima najbolju mangu u istoriji za mlade i odrasle, po kojoj je snimljena i Netflix serija. Od novih knjiga, za preporuku je poslednji roman Slobodana Tišme "Grozota ili ..", prvi u planiranoj autobiografskoj trilogiji o životu pesnika, u kojoj ćete upoznati Novi Sad 50-tih i 60-tih godina prošlog veka.

grozotacrop800 jpg

Đorđe Majstorović, urednik književnog programa u Omladinskom centru CK13, preporučuje knjigu "Letnje laži" nemačkog pisca Bernharda Šlinka, najpoznatijeg po romanu "Čitač" koji je i ekranizovan.

"To mu je poslednja knjiga, koju je objavio pre više od deset godina. U pitanju je šest dugačkih priča u kojima opisuje svet sa početka ovog veka. On je majstor za oslikavanje međuljudskih odnosa i detalja. Njegovi su likovi uvek introspektivni i autodestruktivni. Sve se priče dešavaju leti, ali to nije 'lako' letnje štivo, već prave male drame", ističe Đorđe.

slink800 jpg

Foto: facebook.com/Beopolis

Pisac Bojan Krivokapić, autor nagrađivanog romana "Proljeće se na put sprema", upravo je dobio nagradu Laza Lazarević za najbolju kratku pripovetku. Njegova preporuka je da ovog leta pročitate knjigu "Kad te bog ritne u stomak", Ildiko Lovaš, iz 2021. godine.

"Na prvu se čini da je ovo roman o Gezi Čatu, ali nije baš tako. Postavlja se pitanje - ko je bio, u stvari, Geza Čat? Da li je bio pisac, slikar, lekar, kompozitor ili uživalac morfijuma? Na sva ta pitanja, kroz višeglasje, progovaraju njegovi najbliži - majka, supruga, ćerka i on sam. Uspela je da razloži i prokaže javnu, zlonamernu sliku o piscima i predrasude o kniževnosti uopšte. Njen jezik je odličan, a muzikalnost ovog romana je izvrsna. Taj tekst je sav u muzičkoj, literarnoj igri , pa ga zato i preporučujem", navodi Bojan.

Za kraj, preporučiili bismo vam i japanskog pisca Rju Murakamija. On je, kažu, omiljeni pisac svog, u svetu mnogo poznatijeg prezimenjaka, Harukija Murakamija. Rju je jedinstven, harizmatičan lik, koji je između ostalog i filmski reditelj, scenarista, TV zvezda i rok muzičar. Zovu ga i japanski Tarantino, zbog stila, atmosfere i nasilja u njegovim knjigama. Svet njegove proze je tamna strana modernog japanskog društva, iščašeni i usamljeni likovi i bizarna strana ljudske prirode.

murakami800 jpg

Njegovo remek delo je, svakako, "Plavo, gotovo prozirno", brutalna priča o životu generacije X u Japanu, a mi preporučujemo i roman "U Miso supi". Po knjizi "Audicija" snimljen je film i 1999. godine.

M. Jakovljev

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Dnevnik korone u stihovima

Novosađanin Jovan Jakšić nedavno je za izdavačku kuću Kulturanova, u ovkiru edicije "Iza barikade", objavio zbirku pesama "Pušenje Korone" inspirisanu…

.

SKCNS poziva u Omladinski teatar

Studentski kulturni centar Novi Sad otvara konkurs za studente Novosadskog univerziteta i sve mlade od 16 do 30 godina. Ukoliko…

.

Vredi pročitati: "Razgovori s prijateljima"

Istraživačica i monitorka medija Anja Anđušić preporučuje roman "Razgovori s prijateljima" irske autorke Sali Runi.

.

Nedeljni vodič od 25. do 31. marta

Poslednja nedelja marta donosi u Novi Sad veliki broj interesantnih događaja, među kojima je najviše koncerata.

.

Vredi pročitati: "Blank"

Urednik omladinskog programa BHRT-a, Vedran Prodić kaže da u obavezno štivo treba uvrstiti knjigu "Blank" glumca Feđe Štukana, a u…

.

Nedeljni vodič od 18. do 24. marta

Ove nedelje vas očekuje dosta zanimljivih događaja, tu su razni koncerti, žurke, stand up večeri, radionice i izložbe.

  • 10:20 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Dnevna soba
  • 12:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo