.
Trenutno
Danube Streamwaves
 Dušan Majkić & Predrag Novković
Kultura / Knjiga

Knjige koje su obeležile 2015.

29.12.2015.

U 2015. Tejlor Svift je pokorila muzičku scenu, Brus Džener je postao Kejtlin Džener, svađali smo se oko toga da li je haljina belo-zlatna ili plavo-crna... A šta se dešavalo na svetskoj književnoj sceni?

.

Marko Kovačević, autor bloga Bukmarkić, razgovarao je sa nama o knjigama koje su obeležile 2015. godinu. Kako kaže, ova godina je prošla u znaku referenci na već postojeću književnost i dela koja se bave stvarnim ličnostima i pre svega je izdvojio Marlona Džejmsa i njegovu knjigu A Brief History Of Seven Killings, za koju je dobio i Bukerovu nagradu.

"Bilo je dosta dobrih knjiga koje su izdate, veliki se akcenat davao na književnost koja već postoji i na ljude koji postoje i rade. Tako je ove godine Bukerovu nagradu, koja je svakako jedna od najprominentnijih trenutno i oja već dve-tri godine unazad ne nagrađuje samo britanske pisce, već pisce i sa drugih jezičkih područja, dobio Marlon Džejms za knjigu A Brief History Of Seven Killings. U njoj se radi o jednom životu Boba Marlija, konkretno se radnja vrti oko jednog njegovog koncerta."

Autorka Hanja Janagihara i njen roman A Little Life su se takođe našli na Markovoj listi. Ona nije uspela da osvoji Bukerovu nagradu, ali je ovaj roman doživeo veliki uspeh i uprkos njegovoj dužini postao bestseler. A kada smo već kod ženskih autora koje osvajaju svetsku književnu scenu, ni dobitnica ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost, Svetlana Aleksijevič, nije izostala.

"U februaru ove godine je izašao i roman A Little Life Hanje Janagihare. On broji negde oko 700 stranica i bio je nominovan za svaku veliku književnu nagradu,­ Bukerovu, Nobelovu i The National Book Award, ali nažalost nije dobio nijednu. Bavi se time kako mi vidimo život, koliko je on zapravo mali i da li su sitnice koje ga čine velike. Naravno, tu su i svi romani Svetlane Aleksijević koja je i dobila Nobelovu nagradu ove godine. Ona je Ukrajinka i bavi se motivom Drugog svetskog rata i kako ljudi žive nakon njega."

A Brief History of Seven Killings i A Little Life još uvek nisu prevedene na srpski, ali je Marko siguran da će zbog svoje popularnosti biti prevedene u 2016. Kako on kaže, na našem tržištu ipak postoji tendencija da se prevode knjige koje nisu toliko popularne na svetskoj književnoj sceni, ali je ipak izdvojio dva autora koji su bili popularni kod nas ove godine.

"Jako je teško porediti 2015. na našem tržištu i na svetskom. Kod nas vole da prevode knjige koje nisu toliko popularne u inostranstvu, uglavnom su to neke ljubavne limunade. Ipak, veliku popularnost u Srbiji su stekle knjige Salmana Rušdija, na primer Dve godine, osam meseci i dvadeset osam noći koju je izdalo Vulkan izdavaštvo. S druge strane, uvek mogu da preporučim knjige Džona Grina. 2015. je prošla kod nas u njegovom znaku, pogotovo zbog knjiga Krive su zvezde i Gradovi od papira. To je nešto što bi bilo interesantno svim generacijama, iako je žanrovski young adult literatura."

S.B.

.
Psihomodo Pop jedan je od najpopularnijih rokenrol sastava bivše Jugoslavije. Nastali su 1983. a ovih dana ponovo su aktuelni, uz…
.
Rat između tradicionalnih i električnih knjiga ne jenjava, ali svi se možemo složiti da je najbitnije da se nešto čita. Da biste…
.
Knjigu Nobelovca Petera Handkea za ovu nedelju preporučuje Žikica Milošević urednik The Economist i Hello Travel magazina, ali…
Program
Kalendar događaja
Novembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?