...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Kultura / Knjiga

Knjiga nedelje: Sergej Lukjanjenko - serijal "Straža"

12.12.2016.

Ove nedelje preporuka za čitanje nije jedna knjiga, već čitav serijal! Katarina Kostić, autorka bloga Prerazmišljavanje predlaže vam jedan moderan ruski klasik. Radi se o serijalu "Straža" Sergeja Lukjanjenka.

.

Sergej Vasiljevič Lukjanjenko pripada mlađoj, savremenijoj generaciji ruskih pisaca. Rođen je 1968. u Kazahstanu i jedan je od najpoznatijih ruskih pisaca naučne fantastike. Dobitnik je najprestižnijih književnih nagrada iz oblasti naučne fantastike i fikcije, a jedno vreme je radio čak i kao dečiji psiholog!

Njegov serijal "Straža" ima čak šest delova, a Katarina ga preporučuje našim slušaocima ukoliko vole da čitaju "podebele knjige".

"Ako volite podebele knjige, krenite da čitate serijal "Straža" Sergeja Lukjanjenka, zato što to nije obična ruska književnost na koju smo navikli i zato što nije obična popularna fantastika kakvu generalno čitamo", kaže Katarina.

Prvi roman iz ovog serijala je objavljen 1998. godine i od tada Lukjanenko nije poznat samo velikim ljubiteljima fantastike već njegovo ime postaje poznato i u širim krugovima. Do sada je objavio veći broj priča i romana, a ono što je interesantno je da je ruski film iz 2004. godine "Noćna straža" rađen po njegovom romanu i ostao je zapamćen kao prvi ruski blokbaster. Filmski režiseri i producenti se otimaju oko njegovih dela i dalje, a Katarina kaže da joj je "Straža" promenila pogled na svet.

"Knjige iz ovog serijala su me provukle kroz različite načine slušanja muzike, gledanja na sat i, na kraju, gledanja na život", objašnjava Katarina.

Kod nas je prevedeno svih šest naslova: "Noćna straža", "Dnevna straža", "Straža sumraka", "Poslednja straža",  "Nova straža" i "Šesta straža", tako da pravac u knjižaru ili biblioteku i zaronite u fantastičan svet Sergeja Lukjanjenka!

S. B.

Možda te još zanima:

.

Nove inicijative i nove prakse za bolji grad

Predsednik Društva arhitekata Novog Sada (DaNS) Slobodan Jović, pored rada sa studnetima na Departmanu za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih…

.

Mladi u kulturi: potreba za jačom međusektorskom saradnjom

U beogradskom Domu kulture Silosi u četvrtak od 18 časova biće održan okrugli sto pod nazivom "ARTikulacija – Gde su…

.

Od Sibira do Beograda: priča o Artjomu Trahanovu

U poslednjih nekoliko godina više odličnih mladih strip autora pristiglo je iz Rusije u Srbiju. Artjom Trahanov, autor poreklom iz…

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. jula

Sredina jula donosi nam nekoliko zanimljivih događaja.  

.

Radionice za decu i mlade u okviru Festivala ekološkog pozorišta

Ovogodišnji moto Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade u Bačkoj Palanci je "metamorfoza". U skladu s tim, organizuju i…

.

Podrška lokalnoj umetnosti: Crowdfunding kampanja za Leksikon umetnika Novog naselja

Udruženje Novo kulturno naselje, zajedno sa timom urednika i prijatelja, već godinu dana radi na projektu “Leksikon umetnika i stvaralaca…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 12:00 Leto na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo