...
TRENUTNO12:00 - 13:20Leto na O radiju

Kultura / Knjiga

Knjiga nedelje: Santjago Ronkaljolo "Stid"

25.09.2017.

Ove nedelje o omiljenom štivu, koje i vama preporučuje, priča mladi novosadski pisac Đorđe Majstorović, koji je nedavno objavio prvu zbirku priča "Ulica izgubljenih reči". Njegov favorit je knjiga "Stid", peruanskog pisca Santjaga Ronkaljoloa

.

Đorđe kaže da često čita na putovanjima i tako književna dela vezuje za neki grad ili nešto što je na određenom mestu doživeo. "Stid" je čitao u vozu od Jagodine do Beograda, jednom prilikom kada je put neobično dugo trajao pa je celu knjigu pročitao odjednom.

"U knjizi postoji šest likova koji pripovedaju, odnosno oni su povezani kao porodica, a jedan od likova je mačka. U trećem licu se piše o njima, ali se kroz to pripovedanje priča jedna zajednička priča u pravilnom ritmu, tačno znaš koji lik ide nakon koga. Vrlo je zabavno, a propituje neke ozbiljne teme, pre svega otuđenost u društvu, počevši od same porodice, pa se onda to proširuje na sve pore društva", kaže Đorđe.

Pored ovoga, preporučuje i italijansku spisateljicu za koju kaže da je trenutno hit u Italiji, Elenu Ferante i njenu "Napuljsku tetralogiju", koja govori o odrastanju jedne devojčice koja piše o svojoj najboljoj drugarici.

"Piše u prvom licu i to je klasičan roman. Knjige su jako opširne, ali nekako te uvuče prosto ta priča. Tu je gomila porodica koje žive u jednom sirotinjskom kvartu u Napulju i zapravo priča može zvučati vrlo banalno, kao neka  latinoamerička serija, ali kad uđete u to i kad ona krene da vam objašnjava nijanse u međuljudskim odnosima, pa klasnu priču, pa i feminističku, i nekako to radi skroz neposredno, pogotovo u tom drugom delu. To vas skroz uvuče", objašnjava on.

Na srpski jezik prevedena su prva dva dela "Moja genijalna prijateljica" i "Priča o novom prezimenu", a treći i četvrti deo bi trebalo da budu objavljeni sledeće godine.

Audio prilog poslušajte u plejeru:

 

J. Z. 

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Mi, deca sa stanice Zoo"

Mlada dizajnerka iz Novog Sada, Milana Bogunović nam je za ovu nedelju preporučila knjigu sa kojom su se već susrele…

.

Vredi pročitati: Fotografija od ideje do realizacije

Višnja Šešum (Milić) je devojka koja je pre nekoliko godina odlučila da izađe iz velike korporativne mašine i krene putem…

.

Vredi pročitati: "Mistični kabare"

Glumica Isidora Vlček je Akademiju umetnosti završila u Novom Sadu, gde je i rođena. Osim glumom, bavi se i muzikom…

.

Vredi pročitati: Kintsugi Tijela

Nekako se uvek čini da leti pročitamo najviše knjiga. Možda i zbog viška vremena koje volimo da utrošimo u neko…

.

Vredi pročitati Kleptonovu autobiografiju

Poznata beogradska bubnjarka Milica Georgijević, koja je inače diplomirala Opštu lingvistiku, preporučila nam je knjigu koja će biti zanimljiva ne…

.

Svako mora pažljivo da donosi odluke

Enna Mesaroš ima 17 godina i prošle nedelje objavila je svoju prvu knjigu, pod nazivom "Ne maši mi nožem ispred nosa",…

  • 11:00 Leto na O radiju
  • 11:40 O tome se priča
  • 12:00 Leto na O radiju
  • 13:20 Gost O radija
  • 14:00 Škripa

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo