...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Kultura / Knjiga

Knjiga nedelje: "Rukopis nađen u Saragosi"

22.08.2016.

Ove nedelje preporuka za čitanje nam stiže od sjajnog ilustratora i strip autora Milana Jovanovića, koja je možda neuobičajena za vreme u kojem se nalazimo, što je naravno ne čini manje bitnom ili nezanimljivom.

.

Reč je o knjizi Rukopis nađen u Saragosi poljskog grofa Jana Potockog. U ovom delu pratimo avanture vojnika Alfonsa fon Vordena koji luta Siera Modenom u Andaluziji i usput prikuplja priče ljudi koje sreće. Ono što je interesantno u vezi sa Rukopisom je upravo način na koji je pisan.

"Zanimljiva mi je ova knjiga zbog neobičnog načina na koji je nastala. Naime, Jan Potocki je pisao poglavlje po poglavlje svojoj bolesnoj ženi. Da bi joj održao pažnju, pisao je vrlo britko i brzo, što umnogome doprinosi dinamici romana", kaže Milan.

Iako je pisan pred kraj 18. veka, Rukopis u Saragosi i dalje uzbuđuje čitaoce svojom modernošću. Potocki je inače bio i književnik, avanturista, arheolog i etnolog i poznat je po čuvenom letu balonom s gospodinom Blanchardom. Sve ovo je doprinelo duhu Rukopisa koji je bezvremenski.

saragosa2 jpg

Insert iz filma Manuscript from Saragosa (1965)

"Ovo delo ima mnoštvo različitih naratora koji su takođe imali svrhu da održe pažnju grofove bolesne žene kojoj je svako veče čitao po jedno njegovo poglavlje. Vrlo je neobično po strukturi, a i po temi, tako da mislim da može da zaintrigira svakoga", objašnjava Milan.

Ne preostaje vam ništa drugo nego da nađete primerak Rukopisa u Saragosi i ozbiljno se posvetite čitanju. Nakon toga možete čekirati i Milanove radove i pročitati neke od njegovih stripova, recimo, La Bête Noire!

S.B.

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

.

Vredi pročitati: "Kako pronaći smisao života"

Student medicine Nemanja Đurić preporučuje knjigu Viktora Frankla “Kako pronaći smisao života”.

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, od izložbi, kvizova i filmskih projekcija, do žurki, koncerata i…

.

Konkurs za strip autore

Francuski institut u Srbiji, Grad Pančevo, Agencija KomunikArt i Međunarodni centar za strip i ilustraciju (Angulem, Francuska) pokrenuli su program…

.

Sportski podkasti u Srbiji - prostor bez ograničenja

Sport se kod nas voli i prati veoma srčano, pa je nekako logično da se sa istim takvim žarom i…

.

Vredi pročitati: "Ljubavnice"

Pesnikinja i feministička aktivistkinja Jelena Angelovska, preporučuje vam da pročitate roman "Ljubavnice", austrijske književnice Elfride Jelinek, dobitnice Nobelove nagrade 2004.…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo