...
TRENUTNO05:00 - 11:00Music mix by Marko

Kultura / Knjiga

Knjiga nedelje: "Rukopis nađen u Saragosi"

22.08.2016.

Ove nedelje preporuka za čitanje nam stiže od sjajnog ilustratora i strip autora Milana Jovanovića, koja je možda neuobičajena za vreme u kojem se nalazimo, što je naravno ne čini manje bitnom ili nezanimljivom.

.

Reč je o knjizi Rukopis nađen u Saragosi poljskog grofa Jana Potockog. U ovom delu pratimo avanture vojnika Alfonsa fon Vordena koji luta Siera Modenom u Andaluziji i usput prikuplja priče ljudi koje sreće. Ono što je interesantno u vezi sa Rukopisom je upravo način na koji je pisan.

"Zanimljiva mi je ova knjiga zbog neobičnog načina na koji je nastala. Naime, Jan Potocki je pisao poglavlje po poglavlje svojoj bolesnoj ženi. Da bi joj održao pažnju, pisao je vrlo britko i brzo, što umnogome doprinosi dinamici romana", kaže Milan.

Iako je pisan pred kraj 18. veka, Rukopis u Saragosi i dalje uzbuđuje čitaoce svojom modernošću. Potocki je inače bio i književnik, avanturista, arheolog i etnolog i poznat je po čuvenom letu balonom s gospodinom Blanchardom. Sve ovo je doprinelo duhu Rukopisa koji je bezvremenski.

saragosa2 jpg

Insert iz filma Manuscript from Saragosa (1965)

"Ovo delo ima mnoštvo različitih naratora koji su takođe imali svrhu da održe pažnju grofove bolesne žene kojoj je svako veče čitao po jedno njegovo poglavlje. Vrlo je neobično po strukturi, a i po temi, tako da mislim da može da zaintrigira svakoga", objašnjava Milan.

Ne preostaje vam ništa drugo nego da nađete primerak Rukopisa u Saragosi i ozbiljno se posvetite čitanju. Nakon toga možete čekirati i Milanove radove i pročitati neke od njegovih stripova, recimo, La Bête Noire!

S.B.

Možda te još zanima:

.

Ford v Ferrari: brzina koja je ubila birokratiju

Žanr: Drama Režija: Džejms Mangold Uloge: Met Dejmon, Kristian Bejl, Džon Berntal

.

Nedeljni vodič od 20. do 26. januara

Nastavljamo sa dobrim žurkama, izložbama i promocijama. 

.

The Witcher: Prehajpovana zabava za fanove

Žanr: Epska fantastika Stars: Henri Kavil, Freja Alan, Anja Čalotra Režija: Alik Sakharov, Šarlot Brendstrum, Aleks Garsia Lopez, Mark Jobst

.

Nedeljni vodič od 13. do 19. januara

Dosta odmaranja, doček nas čeka!

.

Jojo Rabbit: Nacizam kao zlo vredno podsmeha i suza

Žanr: Komedija, drama Kreator: Taika Vaititi Uloge: Roman Grifin Dejvis, Taika Vaititi, Skarlet Johanson, Sem Rokvel

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 11:00 Škripa

Kalendar događaja

Januar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo