...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Kultura / Knjiga

Knjiga nedelje: Nepodnošljiva lakoća postojanja

05.09.2016.

Ove nedelje preporuka za čitanje nam stiže od Viktora Škorića, glavnog urednika časopisa za književnost i umetnost mladih REZ. On kao obaveznu literaturu za svaku mladu osobu navodi "Nepodnošljivu lakoću postojanja" Milana Kundere.

.

"Nepodnošljiva lakoća postojanja" svakako je najpoznatiji roman Milana Kundere, a osim toga, nalazi se i na svakoj listi knjiga koje obavezno morate pročitati u toku života. 

Dve glavne teme ovog romana su težina i lakoća, kao što je rečeno i u samom naslovu i upravo je to ono što Viktor ističe u prvi plan kao jednu od najprimamljivijih činjenica vezanih za ovu knjigu.

Sam naslov je jedan od onih koji jednostavno privuku čitaoce da pročitaju celu knjigu. Kakva je to nepodnošljiva lakoća postojanja? Pa upravo ona koja se javlja u čehoslovačkoj šezdesetih godina dvadesetog veka, kada se odvija ljubavna i egzistencijalna priča dvoje mladih, kaže Viktor.

kundera jpg

"Nepodnošljiva lakoća postojanja" je ljubavna priča smeštena u Prag čuvene '68. godine (u "praško proleće") i sovjetske okupacije koja je usledila. Pisan fragmentarno, ovo jeste roman o ljubavi, ali ne i ljubavni roman. Uz priču o njemu i njoj, koja je mnogo više od muško ženskog odnosa, Kundera osvaja uzbudljivim eksplikacijama na razne teme; od odnosa težine i lakoće u ljudskom životu, pa sve do, recimo, slučaja smrti Staljinovog sina.

Potrebno je da svaka mlada osoba pročita ovaj roman, upravo zato što on i sam govori o mladim ljudima. Kundera priča priču o povezanosti dvoje mladih u svetu intelektualaca i svetu političkog terora. Pored svih tih istorijskih okvira, ipak je ono što se dešava između Tomaša i Tereze najbitnije. Oni se mogu smeštati u različite životne i književne kontekste, ali njihova priča je ono što se izdiže iznad svega toga, zaključuje Viktor.

Sofija Balać

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Pena dana"

Novosadska rediteljka Milana Nikić, koja se i sama bavi pisanjem, preporučila nam je ljubavni roman poznatog autora Borisa Vijana.

.

Oprezno i uz filmove na otvorenom

Jedna od mera u cilju sprečavanja širenja koronavirusa bilo je zatvaranje bioskopskih dvorana. Bioskopi su i dalje zatvoreni, međutim, sve…

.

Vredi pročitati: "Ne daj mi nikada da odem"

Beogradska muzičarka Suzana Sumrah objavila je nedavno "Bird Bourgeois", svoj prvi solo album minimalističkog pristupa, koji se nesumljivo razlikuje od rada sa…

.

Ko je naručio Dizni papazjaniju sa svim prilozima

Britanskom sjajnom glumcu Kenetu Brani ne da se prosto da režira kvalitetan film poslednjih godina. U ovoj dekadi gledali smo…

.

Neizvesno da li se prestonica kulture pomera za godinu dana

Novi Sad je proglašen za jednu od tri Evropske prestonice kulture (EPK) u 2021. godini. Osim titule, ovo zvanje podrazumeva…

.

"Da 5 bloods" u ratu koji nikada ne prestaje

Svež Netflixov biser, film "Da 5 bloods" Spajka Lija počinje govorom Muhameda Alija o tome kako ne želi da ratuje…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo