.
Trenutno
Sajt dana
 Novinari O radija
Kultura / Knjiga

Dragulj novosadskog undergrounda

27.03.2017.

Nedavno je objavljena monografija posvećena novosadskoj grupi Luna koju su zajedno napisali Saša Rakezić, Predrag Popović i Goran Tarlać. "Ogledala Lune" čine razgovori sa Slobodanom Tišmom, Zoranom Bulatovićem Baletom, Ivanom Feceom Firčijem i Jasminom Mitrušić Minom, uz svedočanstva dvadesetak Luninih saradnika i prijatelja, kao i brojne do sada neobjavljene fotografije, ilustracije i beleške.

.

Grupa Luna bila je aktivna dve godine početkom 80-ih. Održali su 15 koncerata i objavili album "Nestvarne stvari" 1984. godine u samo 920 primeraka, pa danas ta ploča na aukcijskim sajtovima dostiže rekordne cene.

Mihajlo Obrenov, frontmen novosadskog sastava dreDDup kaže da je Luna dragulj novosadskog undergrounda. "To je bend koji je u ono vreme iskočio i idejno i produkcijski i muzički, i ne treba da snimaju ništa drugo. To je predosećaj onoga što će doći kasnije, unutrašnji mrak koji je nekako zabeležen i koji smo mi ostali osetili tek za 4-5 godina. Zato se i zove Nestvarne stvari." 

"Ogledala Lune" objavilo je Društvo ljubitelja popularne kulture, udruženje građana koje stoji iza Popboksa i koje je 2005. godine objavilo knjigu izabranih tekstova nekadašnjeg Džuboksovog urednika Branka Vukojevića "Kako je bio rokenrol".

"Uvek je dobro da mladi pročitaju knjigu o nekom bendu koji je postojao ranije, pogotovo mladi koji se interesuju za muziku, za rokenrol i žive u Novom Sadu. Vrlo je važno znati ko su ljudi koji su stvarali ranije i šta su oni imali da kažu, da se ne bi desilo da ponavljamo istoriju već 500 puta i da se svi nazivaju pionirima".

Mihajlo dodaje da moramo pročitati knjigu, da moramo preslušati album i razumeti Lunu i onda pronaći sebe u ovom vremenu, možda da bi preko Lune pronašli druge bendove koji su bili aktivni u to vreme i da bi se zainteresovali za scenu koja je tada bila veoma živa.

Promocija monografije "Ogledala Lune" biće odražana Beogradu 31. marta u Mikser Hausu i u Novom Sadu u subotu 1. aprila u Think Thank studiju. Luna će odsvirati nekoliko pesama, a o knjizi će govoriti autori.   

A.K. 

.
Đorđe Majstorović je mladi pisac koji je nedavno objavio prvu knjigu "Ulica izgubljenih reči". Među njenim koricama susrećemo…
.
Ovonedeljna preporuka za čitanje dolazi nam od Vladimira Markovića, umetnika koji priprema fotografije koje će da izloži u okviru…
.
Christopher Paul Stelling je autentičan američki trubadur, koji putuje da bi svirao i peva da bi putovao. Nastupio na Gradić festu…
Program
Kalendar događaja
Septembar 2017.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Anketa

Šta biste slušali na Oradiju?