...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Kultura / Knjiga

Dežulović: Vredi pročitati sve što Basara napiše

07.03.2016.

"Anđeo atentata" Svetislava Basare roman je u kome austrougarski nadvojvoda Franc Ferdinand, s one strane groba, diktira svom posmrtnom sekretaru Ferdinandu Berhtoldu svoje viđenje Sarajevskog atentata, njegovih uzroka i posledica. Ovaj roman, slušaocima O radija, preporučuje novinar, pisac i kolumnista Boris Dežulović.

.

Dežulović je za O radio kazao da vredi pročitati sve što Basara napiše, pa ni ovaj roman nije izuzetak.

"Taj mahnito duhoviti pratitelj vlastitih tokova misli, koji se i sam počesto u tim suludim tokovima pogubi, pa se onda opet nađe, pisac je koga u tim avanturama treba pratiti. Basaru u svakoj njegovoj literarnoj avanturi treba pratiti, i kada ona naiđe, kao to je naišla ova knjiga, treba ići za njih. Čitajte ga inače, ali čitajte i ovu knjigu", kaže Dežulović.

dezulovic jpgfoto: N1

I sam Svetislav Basara je jednom prilikom na predstavljanju svog romana kazao da je "Anđeo atentata" roman o besmislu istorije.

"To je roman o istoriji kao taboidu, o destruktivnosti nacionalizma, ali i tesnoj povezanosti evropske kulture varvarstva i mračnim stihijama, koje ruše sve pred sobom, a koje mi kao savremenici sagledavamo kao progres", rekao je Basara.

Kako je "Tabloid" podnaslov ovog romana, Basara je takođe objasnio da je "istorija jedna vrlo tabloidna pojava, i da toj vrsti informacija pripada i atentat".

R. L.

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Čast"

Studentkinja treće godine pravnog fakulteta u Zenici i potpredsednica Sektora za akademske aktivnosti ELSA Zenica Jasmina Horić svim mladima preporučuje…

.

Vredi pročitati: "Marko Aurelije"

Dragana Okanović je psihološkinja i strastvena čitateljka koja rado razgovara o knjigama i daje preporuke za čitanje. Ovog puta, slušaocima…

.

Vredi pročitati: "Kako pronaći smisao života"

Student medicine Nemanja Đurić preporučuje knjigu Viktora Frankla “Kako pronaći smisao života”.

.

Vredi pročitati: "Ljubavnice"

Pesnikinja i feministička aktivistkinja Jelena Angelovska, preporučuje vam da pročitate roman "Ljubavnice", austrijske književnice Elfride Jelinek, dobitnice Nobelove nagrade 2004.…

.

Vredi pročitati: "Razgovori s prijateljima"

Istraživačica i monitorka medija Anja Anđušić preporučuje roman "Razgovori s prijateljima" irske autorke Sali Runi.

.

Vredi pročitati: "Mliječni zubi"

Novinarka Divna Prusac preporučuje knjigu Lane Bastašić “Mliječni zubi”.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo