.
Trenutno
Music mix by Marko
 Marko Balać
Kultura / Knjiga

Audio knjige neguju maternji jezik

11.12.2018.

Knjige nam omogućavaju da iskoristimo našu maštu na najbolji mogući način i stvorimo jedinstven svet, samo za nas. Međutim, da li bi čulo sluha to podiglo na veći nivo? 

.

Prilog o ovoj temi možete poslušati u studentskoj emisiji Pokretač

Audio knjiga "Svet oko nas" rađena je skoro godinu dana, a zahvaljujući 12 studenata Akademije umetnosti završena je i možete je potražiti u biblioteci Saveza slepih Vojvodine kao i u biblioteci Akademije umetnosti u Novom Sadu. Glumica Milica Šećerov, odabrana za ovaj projekat  sa jedanaest kolega, objasnila je za O radio kako je došlo do realizacije ovog projekta.

"Sve je počelo vrlo neočekivano. Pozvala me je Nevena Jovanović iz fondacije Fibi i predstavila mi je svoju zamisao da ovu knjigu snimi upravo sa studentima Novosadske akademije. Ona je imala veliku želju da to budemo baš mi, studenti Novosadske akademije. Međutim, ja sam se pripremala za razmenu u Norvešku i nisam znala da li ću stići da okupim ekipu. Taj deo organizacije prepustila sam koleginici Ani Rudekijević tako da smo mi, zajedno vrlo brzo okupili ekipu koja će učestvovati u snimanju. Ova knjiga je zaista jako zanimljiva, predstavlja jednu zbirku novije srpske proze. Tu ima 12 priča i ekipa je bila, usudila bih se da kažem, odabrana", rekla je Milica Šećerov.

Za neke od učesnika, ovo je bio prvi dodir sa audio formatom u kome se celokupni glumački performans svodi na glas. Milica kaže da je u ovom projektu najveći izazov bio odsustvo telesnosti i vizuelnog, kao i fokusiranje na glas i govor.

"Meni je jako žao što se glumci, čini mi se, malo bave radijom i uopšte audio izrazom, a to je prostor za negovanje jezika i usavršavanje mladih glumaca koji su u začetku svoje karijere i nadam se da ćemo imati još mnogo prilika da se bavimo ovim stvarima. Za nas su ove priče bile veliki izazov. To su majstorska dela, nekad je bilo gotovo nemoguće interpertirati. Trebalo je tu dosta stvari razumeti i mi smo se dosta pripremali iako sad kada se cela priča završila izgleda kao da smo to očas posla uradili, a nije tako. Ono što je pak ovde bio izazov je to da ti kao glumac u tom trenutku moraš potpuno svoj doživljaj i emociju da preneseš isključivo glasom i govorom, potpuno je odsutna mimika i pokret. Mislim da smo mi dokazali da je to moguće", rekla je Milica Šećerov. 

knjige3 jpeg

Knjiga "Svet oko nas", predstavlja antologiju odabranih priča savremenih srpskih pisaca o evropskim gradovima. Dvanaest različitih evropskih gradova, prikazano je kroz glas. 

"Ono što je lepota ove priče jeste da ova knjiga nije namenjena samo slepima i slabovidima, već široj publici. Ja se stvarno nadam da će audio knjiga kao zaboravljen mediji zaživeti i da će imati prilike da se susretnu sa pripovetkama koje nisu imali prilike da čitaju, a zaista su sjajne i pogotovu kada ih čuju iz nekog drugog ugla, recimo iz naših doživljaja, ja verujem da je to poseban ugođaj. Čitanje ne sme biti zapostavljeno, posebno u vreme instant dostupnosti informacija i kako je sve brzo, kratko i prolazno a čini mi se da veliki broj mladih upravo zbog te brzine života biva potpuno onesposobljeno za čitanje, pažnja nam jako brzo opada, koncetracija ne postoji gotovo uopšte", izjavila je Milica Šećerov. 

Audio knjiga koju je priredio Gojko Božović "Svet oko nas" je izdanje Arhipelaga koje je realizovano u saradnji Fondacije za podršku licima sa smanjenom i bez funcije vida – Fibi i biblioteke Saveza slepih Vojvodine "mr Omer Marinkov". Priče autora naše savremene književnosti čitali su: Ana Rudakijević, Danica Grubački, Miloš Lazić, Dušan Vukašinović, Dejan Maksimović, Nikolina Vujević, Mladen Vuković, Nevena Nerandžić, Milica Šećerov, Stefan Cile Beronja, Ivan Ninčić i Ana Keserović, kao i njihov profesor ‒ glumac Boris Isaković.

Svetlana Paramentić  

.
Deo produkcijskog dua Tapan, Nebojša Bogdanović (Schwabe) za ovu nedelju nam je preporučio "Blizanačku trilogiju" Agote Kristof.…
.
Mladi pesnik Srđan Sekulić preporučio je knjigu, koju bi, kako kaže, svaka mlada osoba trebalo da pročita. 
.
Mladi pesnik je objavio svoju zbirku pesama. Koliko često čujete ovu rečenicu? Nedovoljno. Međutim, mladi pesnik Srđan Sekulić…
Program
Kalendar događaja
Avgust 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?