...
TRENUTNO19:45 - 20:00Prava stvar

Kultura / Knjiga

A, šta da su pobedili nacisti?

25.01.2016.

Kada bi svet sanjao zajedničke snove, jedan od najgorih košmara bila bi mu pobeda Nemačke i Japana u Drugom svetskom ratu. Strah od nacističke ideologije ostavio je duboke ožiljke na licu čovečanstva, a baš u njima je pisac Filip K. Dik pronašao inspiraciju za svoj maestralni roman "Čovek u visokom dvorcu". Upravo ovog pisca, a posebno ovu knjigu preporučuje Dejan Vučetić iz benda Darkwood Dub.

.

"Mladima preporučujem knjigu po kojoj je sada snimljena i veoma zanimljiva serija. U pitanju je 'Čovek u visokom dvorcu' Filipa Dika, jedan od najboljih SF klasika ikada. Radnja romana smeštena je u ambijent Amerike, zamišljene u situaciji u kojoj su Japan i Nemačka izašli iz Drugog svetskog rata kao pobednici", kaže Dejan.

Strašna vizija ovakvog paralelnog vremena – koju autor inače objašnjava kao iluziju ili ružan san – osnova je iz koje izrasta akcija protagonista romana: ljudi uhvaćenih u realistički dočaranu konstrukciju jednog neostvarenog pakla. Dejan zbog ovako maštovito postavljene priče preporučuje sve što je Dik ikada napisao.

"Dik je napisao neke od najvažnijih SF romana. 'Čovek u visokom dvorcu' možemo nazvati alternativnom istorijom iako se uklapa u SF žanr, ali Dik je napisao i 'Sanjaju li roboti elektronske ovce' po kojem je snimljen kultni film 'Bladerunner'. Većina njegovih knjiga je prevedena, a mnoge i sada mogu da se kupe u knjižarama. Ja najviše preporučujem 'Čoveka u visokom dvorcu' zbog veoma važne priče koja i danas mora da se zna", kaže pevač Darkwood Dub-a.

Za ovaj roman Filip K. Dik dobio je nagradu "Hugo", najviše priznanje za književno ostvarenje sa područja naučne fantastike. Upravo ovim delom je skrenuo na sebe pažnju književne kritike, koja ga već godinama svrstava među najistaknutije savremene majstore ovog žanra.

Po ovom romanu snimljena je i istoimena serija emitovana prošle godine. A, evo i trejlera:

 P.K.

Možda te još zanima:

.

Darkwood Dub: Muzika za buntovnike i intelektualce

Na predstojećem Koncertu godine, posle nekoliko godina pauze, ponovo će svirati i beogradski bend Darkwood Dub. Sa frontmenom Dejanom Vučetićem…

.

SKCNS poziva u Omladinski teatar

Studentski kulturni centar Novi Sad otvara konkurs za studente Novosadskog univerziteta i sve mlade od 16 do 30 godina. Ukoliko…

.

Vredi pročitati: "Razgovori s prijateljima"

Istraživačica i monitorka medija Anja Anđušić preporučuje roman "Razgovori s prijateljima" irske autorke Sali Runi.

.

Nedeljni vodič od 25. do 31. marta

Poslednja nedelja marta donosi u Novi Sad veliki broj interesantnih događaja, među kojima je najviše koncerata.

.

Vredi pročitati: "Blank"

Urednik omladinskog programa BHRT-a, Vedran Prodić kaže da u obavezno štivo treba uvrstiti knjigu "Blank" glumca Feđe Štukana, a u…

.

Nedeljni vodič od 18. do 24. marta

Ove nedelje vas očekuje dosta zanimljivih događaja, tu su razni koncerti, žurke, stand up večeri, radionice i izložbe.

  • 19:20 Tehnologija
  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo