...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music mix by Anja

Kultura

Kezz otkriće proleća

24.03.2015.

Autorski projekat "Kezz" Kikinđanke Tamare Ristić ušao je u uži izbor od tri pesme na konkursu mreže World Music Network iz Londona. To znači da će se Tamarina pesma "Moma" naći na kompilaciji koja će biti emitovana na BBC radiju i tako će doživeti svetsku promociju, jer će je čuti veliki broj slušalaca.

.

Na konkurs koji je World Music Network organizovao u saradnji sa BBC radijom i Songlinesmagazinom, uvrštena je 31. pesma autora iz celog sveta.

"Konkurs sam sama pronašla preko interneta i videla da je uslov da se pošalje jedna pesma koja nema izdavača", kaže Tamara i objašnjava zbog čega se odlučila za taj muzički žanr.

"Mislila sam da se zbog pevanja može uklopiti u world music okvir pošto je pevanje dosta inspirisano našom tradicionalnom muzikom. To je nekako najprirodnije što nosim u sebi. Mnogo volim da pevam našu izvornu muziku koja me dosta inspiriše", navodi Tamara.

Njena muzika zvuči posebno i zbog aparata koji koristi. U pitanju je sprava koja u sebi sadrži luper i vokoder, a korišćenje je veoma jednostavno.

"Snimim jedan lup, jednu temu koja se ponavlja pa preko toga lepim različite lejere i onda, kada napravim muzičku podlogu, počnem da pevam. Vokoder je odličan jer ima mnogo efekata za glas. Međutim, nova sam u tome i još uvek otkrivam njegove mogućnosti”, objašnjava ova mlada umetnica.

Tamara je gostovala u emisiji Popexpres plus koja se emituje na prvom programu Radio Novog Sada, gde je premijerno otpevala pesmu radnog naziva "Kiša". 

A pesmu "Moma" poslušajte ovde.

Jelena Mijatović

Možda te još zanima:

.

Three little birds: istorija regea; rege emisija

Dobrodošli u novi rege radio kutak  druge emisije"Three little birds" na Oradiju.

.

Vorner Bros snima film "Minecraft"

Vorner Bros radi na filmu o popularnoj igrici "Minecraft". Glavnu ulogu u filmu će igrati Džejson Momoa dok je Met…

.

Besplatan online kurs o fotografiji

Muzej Moderne umetnosti u Njujorku (MOMA) će organizovati besplatan kurs o fotografiji kao formi umetnosti i na taj način približiti…

.

Konkurs za studentsko Bijenale scenskog dizajna

Bijenale scenskog dizajna poziva studente ili grupe studenata svih nivoa studija iz Srbije i regiona da konkurišu radovima nastalim u…

.

Beldocs donosi bisere dokumentarnog filma

Međunarodni festival dokumentarnog filma "Beldocs" ove godine donosi publici 103 filma na jedanaest lokacija u Beogradu. Publika će imati priliku…

.

Vredi pročitati: "Čast"

Studentkinja treće godine pravnog fakulteta u Zenici i potpredsednica Sektora za akademske aktivnosti ELSA Zenica Jasmina Horić svim mladima preporučuje…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Radio Grafiti

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo