...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Kultura

Kako mladi vide svoj život u Srbiji?

16.02.2023.

U prostorijama Francuskog instituta (Bulevar despota Stefana 5) u toku je izložba dvadeset najboljih fotografija sa nacionalnog foto konkursa na temu "Biti mlad u Srbiji” koji su organizovali i sproveli Delegacija Evropske unije u Srbiji, National Geographic Srbija, Politikin Zabavnik i Erazmus studentska mreža Srbija.

.

foto: europa.rs/ Miloš Krstić

Pristigle radove ocenjivao je stučni žiri koji su činili profesor sa Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu Aleksandar Kelić, urednik Politikinog zabavnika Igor Rill, urednica National Geographic Srbija Milana Petrović, predsednik Erazmus studentske mreže u Srbiji Dimitrije Prokopović i predsednik Belgrade Photo Month festivala David Pužado. Pored njih, u žiriju se našla i predstavnica EU info mreže Daliborka Nikolić, ali bez prava glasa, kaže predstavnica vojvođanskog ogranka delegacije EU Divna Prusac

"Ovim konkursom imali smo priliku da podsetimo na važnost mladih ljudi u Srbiji, koji su ovim putem dobili mogućnost da na kreativan način izraze na koji to način oni vide svoj život u Srbiji, svoje aktivnosti, obrazovanje, budućnost i drugo", kaže Divna.

Na konkurs je pristiglo više od hiljadu fotografija, a pobedničko mesto zauzela je "Festivalska euforija" koja je nastala na Exit festivalu, za koju je dvadesetdevetogodišnji fotograf iz Paraćina Miloš Krstić osvojio i novčanu nagradu u iznosu od hiljadu evra. Miloš kaže da mu je fotografisanje strast i hobi već dugi niz godina. 

"Fotografija je nastala ispred glavne bine, taman pred izlazak željno iščekivanog izvođača. To je momenat kada se oseća baš prava festivalska euforija. Slučajno sam se našao tu, imao sam pauzu i šetao se. Uglavnom volim da tražim interesantne ljude, ali mi je najlepše da zabeležim emocije. Naišao sam na tu devojku, dopao mi se njen izgled, delovala je veoma pozitivno. Nismo uspostavili nikakav kontakt. Čekao sam pravi trenutak i uhvatio fotografiju, za koju mislim da pokazuje iskrenu emociju jedne mlade osobe", objašnjava Miloš.

bitimlad2 png

foto: europa.rs/ Irena Ljubanović

Drugo mesto na konkursu ponela je fotografija “Žena ženi solidarna” za koju je dvadesetosmogodišnja fotografkinja i aktivistkinja Irena Ljubanović iz Pančeva osvojila pet stotina evra. Irena kaže je fotografija nastala u žaru ženskih protesta koji su bili odgovor na intervju sa serijskim silovateljem koji je prethodne godine objavio list Informer.

"Veliki problem jeste sva ta nepravda sa kojom se suočavamo. Od svakodnevne na poslu, do seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja. Moram da pomenem i preduzetnice koje ne mogu da odu na bolovanje, na trudničko i porodiljsko odsustvo. Ono što je najstrašnije jeste nasilje na porođaju o kome su mnoge žene progovorile, kao i o nasilju u porodici. Ja sam bila na svim protestima u Beogradu koje se tiču tih tema, zajedno sa mnogim drugim mladim ljudima. Baš iz malopre nabrojanih razloga sam poslala nekoliko fotografija, jer su to goruće teme o kojima je važno pričati", ističe Irena.

Fotografija "I šta ćemo sad?" dvadesetogodišnje fotografkinje i studentkinje iz Niša Jane Cekić zauzela je treće mesto, što joj je donelo nagradu od trista evra. Jana kaže da je unapred znala kakvu fotografiju želi da pošalje na konkurs i da je ona slojevita, te ostavlja posmatračima da sami procene o čemu se tačno radi.

bitimlad3 png

Izvor: europa.rs/ Jana Cekić

"Sama ideja mi se javila dok sam išla na razmenu u Španiju, dok sam letela među oblacima. U avionu sam razmišljala o tome kako da na najbolji način predstavim zadatu temu. Iako je konkurs bio usmeren na optimističniju temu, ja sam više želela da to prikažem na realističan način. Istina je da se mladi kod nas raduju, idu na žurke, sve je sjajno i bajno, ali to nije realnost. Odlučila sam se da protumačim temu kroz odliv mozgova, ali slika koju sam napravila može da se protumači na više načina i baš zbog toga nosi naziv 'I šta ćemo sad?'", kaže Jana.

Svi zainteresovani će moći da pogledaju najbolje fotografije do 19. februara u prostorijama Francuskog instituta.

Prilog o ovoj temi poslušajte u novom izdanju emisije Pop up:


D. Predin

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Novosađanka u svetskom omladinskom horu

Biti deo bilo koje selekcije i svojm kvalitetima ući u krug odabranih uvek je velika stvar, pogotovo kada je reč…

.

Kod državnog lekara samo ako mora

Ništa nije preče od zdravlja. To svi znamo, ali je pitanje koliko je moguće brinuti se o sebi, ako ne…

.

Odložen Forum mladih naučnika

Usled nezapamćenih tragedija koje su se desile u Republici Srbiji, upravni odbor Humanitarne organizacije "Nađi Raula" doneo je odluku o odlaganju…

.

Problemi sa vraćanjem studentskog kredita posledica neobaveštenosti

Studenti i studentkinje državnih fakulteta često se odlučuju za studentske kredite i stipendije. Manjak znanja o tome u kojim situacijama…

.

"Jade" na fakultetima: lude žurke samo za jednu društvenu grupu

Prvobitan cilj osnivanja studentskih "jada" bilo je učestvovanje studenata i studentkinja sa različitih fakulteta na sportskim i edukativnim takmičenjima. Održavanje…

.

Otvorene prijave za program "Odlučionice"

Krovna organizacija mladih Srbije otvorila je prijave za četvrtu generaciju polaznika programa "Odlučionica".

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Radio Gruvanje

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo