...
TRENUTNO19:45 - 20:00Prava stvar

Kultura / Galerija

Život romskog naroda u grafici

25.01.2019.

Izložba grafika mlade umetnice Vanje Ignjac nazvana "Ples života" biće otvorena u ponedeljak 28. januara u 19h u Kulturnom centru Novog Sada. 

.

"Umetničko istraživanje ovog rada određeno je nesvakidašnjim viđenjem života romskog naroda, kroz bogatu ornamentiku, figuraciju i simboliku, za razliku od dokumentarnog prikaza, koji je najčešći način predstavljanja te kulturne zajednice u svim oblastima umetnosti. Nalazeći inspiraciju u romskoj kulturi i tradiciji, nastojala sam da pronađem najbolji način da prikažem i da ukažem na to da je život Roma usko povezan sa lepotom, radošću, pesmom, strašću i ljubavi", navodi umetnica.

Bogatstvo ornamentike prikazano je cvetnim motivima, koji su dinamični nosioci priče, a figuracija je predstavljena kroz siluete.

"Siluete figura ukazuju na klasičnu ljudsku figuru, jer Rom u prevodu znači čovek, a tu dimenziju dopunjavam motivima i ornamentima, koji proizilaze iz tradicionalnog načina života Roma. Siluete održavaju balans između statične i dinamične unutrašnjosti rada. Figurama želim da udahnem život zato što je filozofija Roma: 'Živi danas',jer juče je prošlo, a sutra je neizvesno", objašnjava Vanja.

Mišljenja je da Romi nisu ni dovoljno ni dobro prikazani u našoj likovnoj baštini, a želja joj je, kako kaže, da ovim radom doprinese drugačijem i boljem shvatanju jedne multikulturalne zajednice koja živi na ovoj teritoriji vekovima.

J. G. 

Možda te još zanima:

.

SKCNS poziva u Omladinski teatar

Studentski kulturni centar Novi Sad otvara konkurs za studente Novosadskog univerziteta i sve mlade od 16 do 30 godina. Ukoliko…

.

Vredi pročitati: "Razgovori s prijateljima"

Istraživačica i monitorka medija Anja Anđušić preporučuje roman "Razgovori s prijateljima" irske autorke Sali Runi.

.

Nedeljni vodič od 25. do 31. marta

Poslednja nedelja marta donosi u Novi Sad veliki broj interesantnih događaja, među kojima je najviše koncerata.

.

Vredi pročitati: "Blank"

Urednik omladinskog programa BHRT-a, Vedran Prodić kaže da u obavezno štivo treba uvrstiti knjigu "Blank" glumca Feđe Štukana, a u…

.

Nedeljni vodič od 18. do 24. marta

Ove nedelje vas očekuje dosta zanimljivih događaja, tu su razni koncerti, žurke, stand up večeri, radionice i izložbe.

.

Openhajmer eksplodirao na dodeli Oskara

Film "Openhajmer" Kristofera Nolana dobitnik je nagrade Oskar za najbolji film i apsolutni je pobednik ceremonije u Dolbi teatru. "Openhajmer"…

  • 19:20 Tehnologija
  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo