.
Trenutno
Pesma dana
 Novinari O radija
Kultura / Galerija

Ujedinjeni muzeji Srbije

25.03.2015.

"Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10" je nova manifestacija koja će biti održana od 9. do 18. maja u više od 50 muzeja u Srbiji.

.

Program će biti besplatan i obuhvatiće niz izložbi, javnih rasprava, priredbi i prezentacija.

"Ova akcija ima za cilj da pokažemo snagu muzeja i da na neposredan način odgovorimo kulturnoj politici i jačanju institucija kulture", govori direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić Brešković.

Zašto manifestacija traje deset dana, objašnjava nam upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski, koja kaže da "Muzeji Srbije" nije namenjena samo građanima jednog grada, već da publika širom zemlje može da poseti muzeje.

Takođe, postavlja se pitanje kako će čitava priča funkcionisati budući da se poklapa sa tradicionalnom manifestacijom "Noć muzeja", koja će biti održana 16. maja. Ali, kako organizatori "Muzeji Srbije" kažu, pristup organizacije "Noć muzeja" nije zadovoljavao potrebe i mogućnosti nacionalnih muzeja, te su sad, kada su stekli odgovarajuće uslove, rešili da pokrenu samostalnu manifestaciju.

"Noć muzeja" će svakako raditi svoje programe i održati manifestaciju sa drugim muzejima. Razlika je što se njihovi programi naplaćuju, a naši ne", kaže Bugarski. 

Do sada se ovom projektu priključilo više od 50 srpskih muzeja i srodnih institucija. Manifestaciju je pokrenuo Organizacioni odbor direktora nacionalnih muzeja i održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije i uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje.

Lea Radlovački

.
U okviru nedavne PDP konferencije, gost Novog Sada bio je samouki muralista iz Kanade Ben Džonston. Za Oradio je govorio o tome kako…
.
Na međunarodni dan mladih spojiće se nešto što je po svim stereotipima nespojivo, a to su muzej i mladi. U sklopu projekta "Muzej…
.
Galerija Matice srpske u okviru redovnog programa za publiku uvodi nova, posebno osmišljena tematska vođenja kroz stalnu postavku…
Program
Kalendar događaja
Novembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?