...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Kultura / Galerija

Ujedinjeni muzeji Srbije

25.03.2015.

"Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10" je nova manifestacija koja će biti održana od 9. do 18. maja u više od 50 muzeja u Srbiji.

.

Program će biti besplatan i obuhvatiće niz izložbi, javnih rasprava, priredbi i prezentacija.

"Ova akcija ima za cilj da pokažemo snagu muzeja i da na neposredan način odgovorimo kulturnoj politici i jačanju institucija kulture", govori direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić Brešković.

Zašto manifestacija traje deset dana, objašnjava nam upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski, koja kaže da "Muzeji Srbije" nije namenjena samo građanima jednog grada, već da publika širom zemlje može da poseti muzeje.

Takođe, postavlja se pitanje kako će čitava priča funkcionisati budući da se poklapa sa tradicionalnom manifestacijom "Noć muzeja", koja će biti održana 16. maja. Ali, kako organizatori "Muzeji Srbije" kažu, pristup organizacije "Noć muzeja" nije zadovoljavao potrebe i mogućnosti nacionalnih muzeja, te su sad, kada su stekli odgovarajuće uslove, rešili da pokrenu samostalnu manifestaciju.

"Noć muzeja" će svakako raditi svoje programe i održati manifestaciju sa drugim muzejima. Razlika je što se njihovi programi naplaćuju, a naši ne", kaže Bugarski. 

Do sada se ovom projektu priključilo više od 50 srpskih muzeja i srodnih institucija. Manifestaciju je pokrenuo Organizacioni odbor direktora nacionalnih muzeja i održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije i uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje.

Lea Radlovački

Možda te još zanima:

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

.

Vredi pročitati: "Marko Aurelije"

Dragana Okanović je psihološkinja i strastvena čitateljka koja rado razgovara o knjigama i daje preporuke za čitanje. Ovog puta, slušaocima…

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

.

Vredi pročitati: "Kako pronaći smisao života"

Student medicine Nemanja Đurić preporučuje knjigu Viktora Frankla “Kako pronaći smisao života”.

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, od izložbi, kvizova i filmskih projekcija, do žurki, koncerata i…

.

Konkurs za strip autore

Francuski institut u Srbiji, Grad Pančevo, Agencija KomunikArt i Međunarodni centar za strip i ilustraciju (Angulem, Francuska) pokrenuli su program…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo