.
Trenutno
Danube Streamwaves
 Dušan Majkić & Predrag Novković
Kultura / Galerija

Opstanak kroz treptaje i četkicu

09.05.2015.

Slikarska izložba "21 treptaj" Zorane Dikić iz Žitišta otvorena je juče 8. maja, u prostorijama Info-centra Žitište (Đure Jakšića 2, prvi sprat). U pitanju je treća samostalna izložba mlade umetnice koja je ovog puta prikazala slike naslikane u protekle dve godine tehnikom ulje na platnu, a koju možete da posetite do kraja ovog vikenda od 17 do 22 časa.

.

Velika je retkost i još veće zadovoljstvo i sreća, kada mlada osoba ima priliku da se bavi onim što voli i što je ispunjava, a da time uspeva da pokrije i najosnovnije troškove života. Nije uvek lako, ali 22-ogodišnja slikarka Zorana Dikić svojom slikarskom umetnošću uspeva da finansira i studiranje na Građevinskom fakultetu u Subotici.

Još kao učenica žitištanske osnovne škole "Sveti Sava", Zorana je imala dve samostalne izložbe na inicijativu svoje nastavnice likovne umetnosti Vesne Olujić.

zorana2 jpg

Nastavnica Vesna Olujić i autorka izložbe Zorana Dikić

Desetak godina kasnije, Zorana je održala i treću izložbu pod nazivom "21 treptaj", a posetioci imaju priliku da vide 21 sliku koje su, kako je i sama autorka rekla, nastale tako što je samo pogledala nešto ili nekoga i - naslikala.

"Ono što je njoj njena ljubav donela, a mislim da se svakom ljudskom biću  vrati ono čemu se preda punim srcem, slikarstvo ne samo što puni njenu dušu već joj pruža i mogućnost da se školuje. U prilog tome, čovek kada nešto hoće, tada nema prepreke", ovim rečima je Olujićeva otvorila izložbu svoje nekadašnje učenice.

zorana3 jpg

Mlada umetnica iz Žitišta slika tehnikom ulje na platnu, a najčešći motivi su joj pejzaži i portreti - sve ono što zabeleži u treptaju. Ipak, Zoranina najdraža slika prikazuje šest konja u galopu.

zorana4 jpg

"Ona na neki način predstavlja strah i bežanje od nečeg nepoznatog", otkriva nam uvek nasmejana slikarka iza čijih se odlučnih i samopouzdanih pokreta četkice kriju romantične i emotivne note Zoraninog doživljaja okoline.

Uprkos tome što joj je život poprilično uzburkan i pun prepreka koje je spominjala Olujićeva: "Sve što se zamisli, može da se ostvari. Potrebni su trud i volja i sve je ostvarivo - to je put do uspeha", poručuje Zorana.


Foto: Bojan Marčeta (Info Centar Žitište)

Lea Radlovački

.
U okviru nedavne PDP konferencije, gost Novog Sada bio je samouki muralista iz Kanade Ben Džonston. Za Oradio je govorio o tome kako…
.
Na međunarodni dan mladih spojiće se nešto što je po svim stereotipima nespojivo, a to su muzej i mladi. U sklopu projekta "Muzej…
.
Galerija Matice srpske u okviru redovnog programa za publiku uvodi nova, posebno osmišljena tematska vođenja kroz stalnu postavku…
Program
Kalendar događaja
Novembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?