...
TRENUTNO11:00 - 12:00Dnevna soba

Kultura / Galerija

Opstanak kroz treptaje i četkicu

09.05.2015.

Slikarska izložba "21 treptaj" Zorane Dikić iz Žitišta otvorena je juče 8. maja, u prostorijama Info-centra Žitište (Đure Jakšića 2, prvi sprat). U pitanju je treća samostalna izložba mlade umetnice koja je ovog puta prikazala slike naslikane u protekle dve godine tehnikom ulje na platnu, a koju možete da posetite do kraja ovog vikenda od 17 do 22 časa.

.

Velika je retkost i još veće zadovoljstvo i sreća, kada mlada osoba ima priliku da se bavi onim što voli i što je ispunjava, a da time uspeva da pokrije i najosnovnije troškove života. Nije uvek lako, ali 22-ogodišnja slikarka Zorana Dikić svojom slikarskom umetnošću uspeva da finansira i studiranje na Građevinskom fakultetu u Subotici.

Još kao učenica žitištanske osnovne škole "Sveti Sava", Zorana je imala dve samostalne izložbe na inicijativu svoje nastavnice likovne umetnosti Vesne Olujić.

zorana2 jpg

Nastavnica Vesna Olujić i autorka izložbe Zorana Dikić

Desetak godina kasnije, Zorana je održala i treću izložbu pod nazivom "21 treptaj", a posetioci imaju priliku da vide 21 sliku koje su, kako je i sama autorka rekla, nastale tako što je samo pogledala nešto ili nekoga i - naslikala.

"Ono što je njoj njena ljubav donela, a mislim da se svakom ljudskom biću  vrati ono čemu se preda punim srcem, slikarstvo ne samo što puni njenu dušu već joj pruža i mogućnost da se školuje. U prilog tome, čovek kada nešto hoće, tada nema prepreke", ovim rečima je Olujićeva otvorila izložbu svoje nekadašnje učenice.

zorana3 jpg

Mlada umetnica iz Žitišta slika tehnikom ulje na platnu, a najčešći motivi su joj pejzaži i portreti - sve ono što zabeleži u treptaju. Ipak, Zoranina najdraža slika prikazuje šest konja u galopu.

zorana4 jpg

"Ona na neki način predstavlja strah i bežanje od nečeg nepoznatog", otkriva nam uvek nasmejana slikarka iza čijih se odlučnih i samopouzdanih pokreta četkice kriju romantične i emotivne note Zoraninog doživljaja okoline.

Uprkos tome što joj je život poprilično uzburkan i pun prepreka koje je spominjala Olujićeva: "Sve što se zamisli, može da se ostvari. Potrebni su trud i volja i sve je ostvarivo - to je put do uspeha", poručuje Zorana.


Foto: Bojan Marčeta (Info Centar Žitište)

Lea Radlovački

Možda te još zanima:

.

Poziv za buduće producente

Ukoliko te zanima kako nastaje jedan umetnički projekat i koja je uloga pozorišnog producenta u njemu, prijavi se na program…

.

Konkurs za studentsko Bijenale scenskog dizajna

Bijenale scenskog dizajna poziva studente ili grupe studenata svih nivoa studija iz Srbije i regiona da konkurišu radovima nastalim u…

.

Beldocs donosi bisere dokumentarnog filma

Međunarodni festival dokumentarnog filma "Beldocs" ove godine donosi publici 103 filma na jedanaest lokacija u Beogradu. Publika će imati priliku…

.

Vredi pročitati: "Čast"

Studentkinja treće godine pravnog fakulteta u Zenici i potpredsednica Sektora za akademske aktivnosti ELSA Zenica Jasmina Horić svim mladima preporučuje…

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. aprila

Poslednja nedelja aprila bogata je raznolikim događajima.

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Dnevna soba
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo