...
TRENUTNO10:00 - 11:00Pre podne na O radiju

Kultura / Galerija

Izložba u Inkluzivnoj galeriji

24.12.2018.

Izložba slika Milice Dukić nazvana "Ako bismo svi stavili maske..." biće otvorena večeras, 24. decembra, u 19 h u galeriji SULUV. Na izložbi će biti prikazani radovi za koje je Milica nagrađena na konkursu Inkluzivna galerija, koji je osmislila Škola za osnovno i srednje obrazovanje "Milan Petrović".

.

Ideja konkursa bila je da motiviše mlade umetnike na stvaranje dela koja će biti dostupna svima i da inkluziju proširi i na područje umetnosti. Milica je nagrađena za pristupačno umetničko delo, a izložba će biti adaptirana za slabovide i osobe sa invaliditetom.

"Po prvi put ću predstaviti radove tako što ću koristiti svetlosne kutije. One se nadovezuju na moje dosadašnje istraživanje – predstavljanje slike sa lica i naličja. Do sada sam imala prilike da slike izlažem tako što sam mogla da ih predstavim i sa naličja. Moji radovi su taktilni, jer tehnika koju koristim kombinuje dva medija – fotografiju i vez. Ona mi daje mnogo prostora za eksperimentisanje. Poslednji projekat i izložbu sam radila u Švajcarskoj i tada sam osmislila novo rešenje, gde su radovi postavljeni u prostoru bili vidljivi sa obe strane, nešto poput zavesa i draperija. Nadovezujući se na taj rad, došla sam do narednog koraka, a to je da probam da ih predstavim u svetlosnim kutijama", kaže Milica.

Ona objašnjava da se uz pomoć svetlosti koja se nalazi unutar kutije, fotografija koja je korišćena kao osnova za vez providi na površini platna.

milca jpg

"Pored dva starija rada, posetioci izložbe moći će da vide desetak novih radova. Tu su uglavnom predstavljeni portreti i maskirana lica učenika Škole 'Milan Petrović', koje sam imala priliku da fotografišem pre nekoliko godina. Ideja je da posetioci razmisle na temu maski i šta one znače", objašnjava Milica.

Radovi će biti postavljeni u visini osoba koje sede u kolicima, a za otvaranje je predviđen maskenbal.

Programi projekta Inkluzivna galerija će se odvijati u nekoliko galerijskih prostora u gradu. Jedan od tih prostora je i Pokretna inkluzivna galerija, čiji je autor Dejan Jankov, a koju možete videti na Spensu, u okviru Novogodišnjeg novosadskog bazara.    

Pored Milice, na konkursu su nagrađeni i Konstantin Đuričković i Dragana Kuprešanin, za oblast skulpture i stripa. Njihovi radovi biće izloženi od 26. decembra u galeriji Atelje Milan Petrović, koja se nalazi u Železničkoj ulici broj 26.

Na sajtu www.inkluzivnagalerija.rs će se naći kolekcija nagrađenih autora.

Možda te još zanima:

.

Komplikovano odrastanje stendap komedije

Kada je avgusta 2015. godine Robin Vilijams odlučio da prekine sopstveni život, svet je na trenutak osetio gorku knedlu u…

.

Vredi pročitati "Četrdeset dana"

Mladi pisac Danilo Todorović preporučio nam je knjigu svog kolege iz Smedereva Uroša Timića koji je pažnju ljubitelja fantastike privukao…

.

Sa kulturom kod kuće

Jutjub kanal Kulturnog centra Novog Sada je zvanična platforma ove institucije koja ima za cilj edukaciju i decentralizaciju kulture. Na…

.

The Outsider: priča o najgorim detinjim strahovima

Kada smo bili mali plašili su nas Babarogom. Ako ne budemo dobri, doći će Babaroga i pojesti nas, govorili su.…

.

Vredi pročitati "Zagrepčanku"

Novosadski biciklista Nikola Nikić svojim dvotočkašem proputovao je i doživeo mnogo zemalja i predela. Na putovanjima često čita knjige, a…

.

Književnost živi na Instagramu

Kulturna stanica Eđšeg i Prerazmišljavanje su tokom aprila počeli sa organizacijom ciklusa književnih večeri na Instagramu pod nazivom "Oko(m) knjige".

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 11:00 Dnevna soba
  • 12:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo