...
TRENUTNO13:30 - 13:45Pesma dana

Kultura / Galerija

Izložba u Inkluzivnoj galeriji

24.12.2018.

Izložba slika Milice Dukić nazvana "Ako bismo svi stavili maske..." biće otvorena večeras, 24. decembra, u 19 h u galeriji SULUV. Na izložbi će biti prikazani radovi za koje je Milica nagrađena na konkursu Inkluzivna galerija, koji je osmislila Škola za osnovno i srednje obrazovanje "Milan Petrović".

.

Ideja konkursa bila je da motiviše mlade umetnike na stvaranje dela koja će biti dostupna svima i da inkluziju proširi i na područje umetnosti. Milica je nagrađena za pristupačno umetničko delo, a izložba će biti adaptirana za slabovide i osobe sa invaliditetom.

"Po prvi put ću predstaviti radove tako što ću koristiti svetlosne kutije. One se nadovezuju na moje dosadašnje istraživanje – predstavljanje slike sa lica i naličja. Do sada sam imala prilike da slike izlažem tako što sam mogla da ih predstavim i sa naličja. Moji radovi su taktilni, jer tehnika koju koristim kombinuje dva medija – fotografiju i vez. Ona mi daje mnogo prostora za eksperimentisanje. Poslednji projekat i izložbu sam radila u Švajcarskoj i tada sam osmislila novo rešenje, gde su radovi postavljeni u prostoru bili vidljivi sa obe strane, nešto poput zavesa i draperija. Nadovezujući se na taj rad, došla sam do narednog koraka, a to je da probam da ih predstavim u svetlosnim kutijama", kaže Milica.

Ona objašnjava da se uz pomoć svetlosti koja se nalazi unutar kutije, fotografija koja je korišćena kao osnova za vez providi na površini platna.

milca jpg

"Pored dva starija rada, posetioci izložbe moći će da vide desetak novih radova. Tu su uglavnom predstavljeni portreti i maskirana lica učenika Škole 'Milan Petrović', koje sam imala priliku da fotografišem pre nekoliko godina. Ideja je da posetioci razmisle na temu maski i šta one znače", objašnjava Milica.

Radovi će biti postavljeni u visini osoba koje sede u kolicima, a za otvaranje je predviđen maskenbal.

Programi projekta Inkluzivna galerija će se odvijati u nekoliko galerijskih prostora u gradu. Jedan od tih prostora je i Pokretna inkluzivna galerija, čiji je autor Dejan Jankov, a koju možete videti na Spensu, u okviru Novogodišnjeg novosadskog bazara.    

Pored Milice, na konkursu su nagrađeni i Konstantin Đuričković i Dragana Kuprešanin, za oblast skulpture i stripa. Njihovi radovi biće izloženi od 26. decembra u galeriji Atelje Milan Petrović, koja se nalazi u Železničkoj ulici broj 26.

Na sajtu www.inkluzivnagalerija.rs će se naći kolekcija nagrađenih autora.

Možda te još zanima:

.

SKCNS poziva u Omladinski teatar

Studentski kulturni centar Novi Sad otvara konkurs za studente Novosadskog univerziteta i sve mlade od 16 do 30 godina. Ukoliko…

.

Vredi pročitati: "Razgovori s prijateljima"

Istraživačica i monitorka medija Anja Anđušić preporučuje roman "Razgovori s prijateljima" irske autorke Sali Runi.

.

Nedeljni vodič od 25. do 31. marta

Poslednja nedelja marta donosi u Novi Sad veliki broj interesantnih događaja, među kojima je najviše koncerata.

.

Vredi pročitati: "Blank"

Urednik omladinskog programa BHRT-a, Vedran Prodić kaže da u obavezno štivo treba uvrstiti knjigu "Blank" glumca Feđe Štukana, a u…

.

Nedeljni vodič od 18. do 24. marta

Ove nedelje vas očekuje dosta zanimljivih događaja, tu su razni koncerti, žurke, stand up večeri, radionice i izložbe.

.

Openhajmer eksplodirao na dodeli Oskara

Film "Openhajmer" Kristofera Nolana dobitnik je nagrade Oskar za najbolji film i apsolutni je pobednik ceremonije u Dolbi teatru. "Openhajmer"…

  • 13:10 Vredi pročitati
  • 13:20 Tehnologija
  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Vaš DJ sat

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo