...
TRENUTNO10:45 - 11:00Prava stvar

Kultura / Galerija

Foto konkurs kao omaž Brasaju

11.02.2019.

Povodom obeležavanja Meseca frankofonije 2019, Francuski institut u Novom Sadu poziva sve amaterske i profesionalne fotografe da potraže inspiraciju u delima slavnog mađarsko-francuskog fotografa Đule Halasa, poznatijeg pod umetničkim imenom Brasaj.

.

Prijatelj slavnih umetnika svog doba, u serijama fotografija "Pariz noću" i "Tajni Pariz tridesetih godina", pionir noćne fotografije, ostavio je jedinstvene prikaze života u senkama grada svetlosti, određujući našu viziju "ludih godina" Pariza.

Vođeni Brasajevim rečima: "Postao sam fotograf kako bih ovekovečio lepotu ulica, lepotu parkova ovijenih kišom i maglom, kako bih ovekovečio noć Pariza", organizatori su odabrali temu "Živa noć grada", te pozivaju učesnike da otkriju ''poetiku noći'' sopstvenog grada i pošalju fotografije nastale tokom noćnih šetnji, kako bi pokazali tajne grada koje se otkrivaju noću.

Konkurs je otvoren do 28. februara, a uslov je da fotografije budu crno-bele i da prikazuju noćne gradske pejzaže, sa ili bez ljudskih likova na njima. Svaki učesnik može poslati maksimalno dve fotografije na mejl adresu admi.ifsns@gmail.com, uz priložen popunjen formular, koji možete pronaći na sajtu Francuskog instituta. Fotografije moraju biti dovoljno visoke rezolucije za štampu u A3 formatu.

Svaki učesnik mora biti i autor dostavljenih fotogafija, koje mogu biti skorašnje ili nastale pre više godina. U prijavi je potrebno navesti  naziv fotografija i mesto na kojem su nastale. Uz to, pravila konkursa nalažu da se svaki učesnik odrekne naknade za autorska prava za dostavljene fotografije, a dužan je i da poštuje privatnost fotografisanih osoba. Foto montaže neće biti uzete u razmatranje.

Profesionalni žiri odabraće najbolje fotografije, koje će biti izrađene o trošku organizatora i koje će biti izložene na zajedničkoj izložbi. Izložba će biti otvorena 11. marta u Francuskom institutu u Novom Sadu.

Učešćem u konkursu, autori ovlašćuju organizatora da koristi njihove fotografije u cilju promocije konkursa, u neprofitabilne svrhe i da javno navodi njihovo ime i prezime. Za svako eventualno korišćenje fotografija van konkursa, organizator će prethodno tražiti odobrenje autora fotografije.

Možda te još zanima:

.

SKCNS poziva u Omladinski teatar

Studentski kulturni centar Novi Sad otvara konkurs za studente Novosadskog univerziteta i sve mlade od 16 do 30 godina. Ukoliko…

.

Vredi pročitati: "Razgovori s prijateljima"

Istraživačica i monitorka medija Anja Anđušić preporučuje roman "Razgovori s prijateljima" irske autorke Sali Runi.

.

Nedeljni vodič od 25. do 31. marta

Poslednja nedelja marta donosi u Novi Sad veliki broj interesantnih događaja, među kojima je najviše koncerata.

.

Vredi pročitati: "Blank"

Urednik omladinskog programa BHRT-a, Vedran Prodić kaže da u obavezno štivo treba uvrstiti knjigu "Blank" glumca Feđe Štukana, a u…

.

Nedeljni vodič od 18. do 24. marta

Ove nedelje vas očekuje dosta zanimljivih događaja, tu su razni koncerti, žurke, stand up večeri, radionice i izložbe.

.

Openhajmer eksplodirao na dodeli Oskara

Film "Openhajmer" Kristofera Nolana dobitnik je nagrade Oskar za najbolji film i apsolutni je pobednik ceremonije u Dolbi teatru. "Openhajmer"…

  • 10:20 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Dnevna soba
  • 12:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo