...
TRENUTNO15:00 - 15:10Leto na O radiju

Kultura / Galerija

Bijenale mladih - sinergija umetnosti

11.08.2021.

Bijenale mladih je manifestacija koja se održava prvi put u Beogradu od ove godine, od 29. jula. To je događaj u okviru koga se organizuje međunarodna izložba savremene umetnosti mladih, radionice i produkcije radova. Bijenale je pod okriljem Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS), a širi okvir je tradicija organizovanja Bijenala mladih na našim prostorima, izložbe koja se pune tri decenije održavala u Rijeci (1960-1991), a potom u Vršcu (1994-2004).

.
Bijenale je zamišljeno kao mesto koje odgovara na zajedničke potrebe svih onih koji učestvuju u njegovom stvaranju. Organizovano je kao platforma za saradnju i razmenu novih i afirmisanih aktera u polju umetnosti na kome se predstavlja preko 120 različitih umetnika i umetnica kroz svoje radove.
 
Jedna od njih je i Milica Dukić. Ona kaže da je jedan od glavnih razloga zbog kojih se prijavila povezivanje sa različitim umetnicima, a njen rad je rezultat zajedničke saradnje.
 
"Vrlo sam polaskana, jer preko 120 umetnika i umetnica učestvuje na ovom Bijenalu. Nas tridesetak je pozvano da specijalno kreira radove za tu priliku, znači da izložimo potpuno nove radove. Ja sam želela sam uključim još nekog u produkciju mog rada i vrlo sam srećna rešenjem do kog smo došli. U pitanju je saradnja sa radnim centrom škole 'Milan Petrović' i mi smo zajedno kreirali umetničko delo koje je izloženo u jednom od 13 aktivnih izlagačkih prostora. Realizovali smo jedne dnevne novine- Kurir u formi tekstilnih novina, gde smo taj foto materijal izvezli. Izrada je zahtevala oko dve nedelje intezivnog rada", kaže Milica.
buhenalimlafihkosta png
 
Darija Dragojlović se takođe predstavlja na Bijenalu. Kaže da je ovakav događaj i te kako bio potreban, pogotovo ako se u obzir uzme pandemija. Tema njenog rada je reciklaža. 
 
"Ideja je bila da se rad nalazi na više lokacija. Interaktivan je i publika može da učestvuje tako što je uključena u reciklažu određenog plastičnog otpada. Postoje uputstva kako se može odložiti otpad, a mogu da uzmu i deo mog otpada. Ideja rada je eksperiment o tome kako se jedan umetnički rad može prezentovati u izložbenom prostoru, na najekološkiji mogući način," ističe Darija i dodaje da rad treba da pokaže i kako se odnosimo prema reciklaži.
bihenalemladihdarija png
 
Konstatinos Petrović se u osnovi bavi bojom i vizuelnim nadražajem, a za Oradio je ispričao šta je to pripremio za Bijenale. 
 
"Inspiraciju sam našao u čovekovoj potrebi za vizuelnim nadražajem. To je projekat prikupljanja i sortiranja jednobojnih predmeta koji traje već dve godine i prezentovanje te kolekcije. Trenutno je izložen samo jedan segment koji se tiče analitičkog pristupa tom radu. Drugi deo će se tek realizovati i on će biti interaktivan, a publika će zajedno sa mnom od tih delova moći da gradi kompoziciju putem koje ćemo probati da podstaknemo što jači vizuelni nadražaj kod posmatrača", kaže Konstatinos. 
 
Tema ovogodišnjeg Bijenala mladih je "Zajednički jezik" koji predstavlja sinergiju različitih koncepata svih onih koji su uključeni u taj projekat, a više o programu i aktivnostima možete naći na zvaničnom sajtu ULUS-a.
 
Jelena Božić
Možda te još zanima:

.

Sedmo bijenale kolaža u Američkom kutku

U petak 14. juna u Američkom kutku Novi Sad biće otvoreno sedmo bijenale kolaža u realizaciji Društva za afirmaciju i…

.

Konkurs za studentsko Bijenale scenskog dizajna

Bijenale scenskog dizajna poziva studente ili grupe studenata svih nivoa studija iz Srbije i regiona da konkurišu radovima nastalim u…

.

Mia David: Mladi postaju politički svesni kada im otvorite prozor u svet

Pokretačica i zaštitno lice ovogodišnjeg Bijenala scenskog dizajna, koji se održava u Novom Sadu od 1. do 15. septembra u…

.

Počinje Bijenale scenskog dizajna

Ovogodišnje Bijenale scenskog dizajna održaće se u Kulturnom distriktu Novog Sada, u okviru Kaleidoskopa kulture. Od 1. do 15 septembra…

.

Zauzeto: Javni toalet kao izvor emocija

Pre nekoliko dana završen je 58. beogradski Oktobarski salon, koji je ove godine poneo naziv Beogradsko bijenale. Tema je bila…

.

Nedeljni vodič od 15. do 22. jula

Exit je prošao, događaja je značajno manje, ali to ne znači da nema zanimljivih sadržaja.  

  • 13:50 Leto na O radiju
  • 14:00 RetroTips
  • 15:00 Leto na O radiju
  • 15:10 Pesma dana
  • 15:20 Tehnologija

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo