.
Trenutno
Škripa
 Dušan Majkić
Kultura / Galerija

Besplatan program u devet ustanova kulture

06.05.2015.

Manifestacija "Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10" obuhvatiće devet ustanova kulture u Novom Sadu, a pored stalnih postavki, posetioce očekuje i 17 novih izložbi. Tokom ove manifestacije, od 9. do 18. maja, više od 60 muzeja i ustanova kulture u Srbiji će otvoriti vrata publici od 10 do 22 sata.

.

U Novom Sadu manifestacija će se odvijati u Arhivu Vojvodine, Muzeju Vojvodine, Galeriji Matice srpske, Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, Muzeju grada Novog Sada, Pozorišnom muzeju Vojvodine, Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, Galeriji likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića i Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode.

Kako su najavili organizatori, pored stalnih postavki i programa posvećenih njihovoj promociji, publiku očekuju 17 otvaranja izložbi, brojni dečji programi, predavanja, koncerti, projekcije filmova i predstave.

Posebno će biti priređeni programi posvećeni temi ove manifestacije - Heroji kulturne baštine, u Muzeju Vojvodine i Galeriji Matice srpske. Biće obeležene i značajne godišnjice - 70 godina pobede nad fašizmom i 100 godina Prvog svetskog rata.

Ovu manifestaciju pokrenuli su direktori nacionalnih muzeja sa idejom da kroz zajednički rad ukažu na bogatstvo i vrednosti koje se čuvaju u ustanovama kulture u Srbiji i da desetodnevnom akcijom približe svoje sadržaje i programe posetiocima.

Manifestacija će biti posvećena temi Heroji kulturne baštine kojom se obeležava jedan vek od velikog stradanja kulturnog nasleđa na teritoriji Srbije 1915. godine. Ovom temom se skreće pažnja na anonimne heroje, muzejske poslenike i sve one koji su u oblasti zaštite kulturnog nasleđa ostavili bitna svedočanstva i predupredili stradanje baštine u ovom pogromu.

izvor: RTV

.
U okviru nedavne PDP konferencije, gost Novog Sada bio je samouki muralista iz Kanade Ben Džonston. Za Oradio je govorio o tome kako…
.
Na međunarodni dan mladih spojiće se nešto što je po svim stereotipima nespojivo, a to su muzej i mladi. U sklopu projekta "Muzej…
.
Galerija Matice srpske u okviru redovnog programa za publiku uvodi nova, posebno osmišljena tematska vođenja kroz stalnu postavku…
Program
Kalendar događaja
Novembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?