.
Trenutno
Akademac
 emisija sa Prvog programa Tv-a
Kultura / Film

Žilnikova "Najlepša zemlja na svetu" otvara EURO-IN FILM

04.12.2018.

Film "Najlepša zemlja na svetu" reditelja i scenariste Želimira Žilnika biće prikazan na otvaranju Festivala evropskog i nezavisnog filma EURO-IN FILM u Kulturnom centru Novog Sada, 4. decembra u 20 sati.

.

Film prati grupu mladih migranata u Beču, koji se probijaju kroz administrativne lavirinte provera, sticanja statusa i prava boravka. Gledamo njihove strepnje, međusobna ohrabrenja i postignuća dok savladavaju jezik, pokazuju veštine u svojim profesijama, bistrinu i znanje na prijemnim ispitima za škole i fakultete. Film je, takođe, priča o novim i starim prijateljstvima, o osećaju slobode u novoj sredini, bez pritiska ratnih pretnji i porodičnih patrijalhalnih stega.

Glavni junak je dvadesetrogodišnji Bagher, koji je na put iz Avganistana krenuo kao sedamnaestogodišnjak, iz porodice razorene ratom. Posle tri godine puta kroz Iran, Tursku, Grčku i Balkan, stigao je u Austriju u velikom migrantskom talasu 2015. godine. Pokazao se kao hrabar, častan i inteligentan mladić. Savladao je nemački jezik, ima nekoliko vrednih i inteligentnih prijatelja.

Na putu su "evropeizacije" kada se iznenada pojavljuje Bagherov deda Haidar, koji u Austriju stiže ilegalno i na kratko, preko Slovenije. Došao je da Bagheru prenese poruku i ostavi zavet, da je na njemu da očuva ime i porodičnu tradiciju, jer su ostali muškarci izginuli. Pojava dede Haidara dovodi do nedoumica, evociranja prošlosti, konflikata i serije novih lavirinata, iz kojih Bagher i njegovi prijatelji pronalaze izlaz.

plakatnaj jpg

Film je snimljen u produkciji "Nanookfilm" iz Austrije, u koprodukciji sa Radio-televizijom Vojvodine, "Tramal Films" iz Slovenije i "Factum" iz Hrvatske.

Nakon nedavne premijere na DocLisboa i učešća na Internacionalnom filmskom festivalu u Mar del Plati (Argentina), domaća premijera filma održana je u okviru Festivala autorskog filma, 26.novembra.

Nakon novosadske projekcije, film će biti emitovan 5. decembra u Zagrebu u okviru Human Rights Film Festivala, a zatim sledi austrijska premijera, 9. decembra u Filmskom muzeju Austrije u Beču.

.
Filmski festival Cinema City pokrenuo je Miloš Ignjatović sada već davne 2007. godine i zajedno sa svojim timom ljudi stigao do…
.
Mladi glumac, Đorđe Živadinović Grgur u filmskom, televizijskom i pozorišnom svetu teži ka ulogama u kojima će otkriti nešto…
.
Nova regionalna kantautorska scena se u poslednjih nekoliko godina pokazala kao vrlo kvalitetno tlo za muzičko stvaralaštvo. Ispostavilo…
Program
Kalendar događaja
Oktobar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?