...
TRENUTNO14:00 - 15:00Superoperater

Kultura / Film

Zašto je Šon Koneri stvarno bio legenda

31.10.2020.

Ser Tomas Šon Koneri, škotski filmski i pozorišni glumac, najpoznatiji kao prvi, ali i najbolji filmski Džejms Bond, rođen je 25. avgusta 1930. godine. Koneri je rođen u siromašnoj četvrti u Edinburgu. Izbačen je iz škole u 15. godini, pa se pridružio britanskoj ratnoj mornarici, a po napuštanju vojske posvetio se bodi bildingu, pa je povremeno dobijao priliku da reklamira kupaće gaćice.

.

Pored toga, radio je i kao fizički radnik, zidar, spasilac na plaži, model na Akademiji likovnih umetnosti. Sa 20 godina predstavljao je Škotsku na takmičenju za "Mister Univerzuma“ i osvojio treće mesto. 

Debituje u pozorištu u Londonu već 1951. godine, a tri godine kasnije stiže i na televiziju. Prvu značajniju ulogu na filmu je ostvario 1958. godine u filmu Another Time, Another Place u kome mu je partnerka bila Lana Tarner. 

I pored više zapaženih uloga, Koneri je bio relativno nepoznat sve dok nije izabran za ulogu tajnog agenta Džejmsa Bonda, u seriji filmova zasnovanih na romanima Ijana Fleminga. Odabrali su ga čitaoci dnevnog lista Dejli ekspres, a ne kako kaže legenda, da su ga producenti slučajno spazili kroz prozor dok je koračao "poput pantera" i odmah zarobili. Fleming se, kažu, i rukama i nogama borio da on ne dobije glavnu ulogu.

Prvi film iz serijala o britanskom tajnom agentu bio je Dr. No (1962), usledili su Iz Rusije s ljubavlju (1963), Goldfinger (1964), Operacija Grom (1965), Samo dvaput se živi (1967) i Dijamanti su večni (1971). Godine 1981. vratio se ulozi Džejmsa Bonda u filmu Nikad ne reci nikad i više nikad nije bio slavni agent.

Očigledno da je Šon Koneri imao stila i harizme potrebne za ulogu Bonda, međutim, ono što ser Koneri nije imao je bila kosa. Legendarni glumac je počeo da gubi kosu još kao dvadesetogodišnjak i već od prvog filma iz serijala o Bondu je morao da nosi periku. 

Uloga irskog policajca Malonea u filmu Nedodirljivi (1987) doneće mu Oskara i Zlatni globus, a uloga oca poznatog arheologa u filmu Indijana Džons i poslednji krstaški pohod (1989) samo nominaciju za pomenute nagrade. Godine 2000. je dobio titulu viteza, a priznanje za životno delo dodeljeno mu je 2006. godine. Ser Koneri se okušao i kao producent.

Magazin Pipl ga je 1995. godine proglasio za najseksipilnijeg živog muškarca na planeti, na šta je Koneri uzvratio rečima: "Hvala bogu, sve je dobro dok nisam najprivlačniji mrtav muškarac". Već naredne godine, časopis Empajer ga je smestio na sedmo mesto najprivlačnijih filmskih zvezda svih vremena. Ispred njega su od muškaraca bili samo Džoni Dep i Robert Redford.

Koneritvit


Ženio se dva puta – prvi put sa Dajanom Silent, sa kojom ima sina Džejsona koji je takođe glumac, a drugi sa slikarkom Mišel Rokenburn sa kojom je još uvek u braku. Šon Koneri se povukao sa filma u aprilu 2011. godine. 

Poslednjih godina mirno je živeo na tri adrese: u Španiji, na Bahamima i u Los Anđelesu. Družio se sa svojim unucima i zajedno sa njima gledao filmove o Džejmsu Bondu. Igrao golf, rado pio martini, mada mu je draži bio škotski viski. Bliski prijatelji tvrde da je bio pomalo hipohondar. 

Javno se zarekao da će se u rodnu Škotsku vratiti onog dana kada bude nezavisna, za šta se on zdušno zalagao kao član Nacionalne partije Škotske i jedan od njenih glavnih finansijera.

Nikada se nije vratio.

I. Miloradov

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Prednosti jednog marginalca"

Katarina Kostić, autorka popularnog bloga o knjigama "Prerazmišljavanje" i osnivačica Novosadske razmene knjiga, preporučuje vam da pročitate roman "Prednosti jednog…

.

Vlaknaste sonde za istraživanje odnosa između mozga i creva

Neuralna komunikacija između mozga i GI trakta je umešana u niz različitih stanja poput autizma i Parkinsonove bolesti. Međutim, proučavanje…

.

Hiljson: Ako je energija brutalna, ja to vraćam publici!

Hiljson Mandela je trenutno jedna od najvećih zvezda domaće rep scene. Iako se njegovo ime, pre svega vezuje za trep…

.

Džipsii: Muzika mi je pomogla da pronađem svoje pleme

Džipsii je definitivno jedno najzanimljivijih imena na domaćoj pop sceni. Od svog debitantskog singla "Sve je isto", koji je izbacio…

.

Dobar start najnovijeg "Indijane Džonsa"

Peta avantura Indijane Džonsa počela je u finansijskom smislu iznad svih očekivanja. Film "Indijana Džons i artefakt sudbine" zaradio je,…

.

Joker Out: Bend koji osvaja Evropu

Joker Out je bend koji je definitivno obeležio ovu godinu na prostoru bivše Jugoslavije. Nakon nastupa na Eurosongu postali su…

  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Superoperater
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo